Zdá se, že došlo k problému s připojením nebo na serveru dochází k údržbě. Funkce webu může být omezena.

Garáž nebo parkovací stání? Poradíme, co se vyplatí

Vyplatí se platit za vlastní vyhrazené místo nebo je lepší vložit peníze rovnou do zděné garáže? Poradíme vám, co vše byste měli při výběru zvážit. Otázku parkovaní se každopádně vyplatí řešit už při koupi bytu nebo stěhování do nového pronájmu.


Nikola Sychrová
Nikola Sychrová2. 11. 2023 | Doba čtení: 6 minut

Výhody a nevýhody zděné garáže

Pokud pohlédneme na možnosti vlastního stání čistě prakticky, jeví se výhodněji vlastní garáž. Většinou ji můžete navíc využít pro skladování dalších věcí nebo jako malou dílnu. 

Výhody 

- auto je mimo vliv nepříznivého počasí 

- ráno nemusíte řešit namrzlá skla  

- neřešíte kaluže a déšť při vystupování 

- vůz lépe ochrání před zloději a vandaly 

Nevýhody 

 - cena 

Výhody a nevýhody parkovacího stání

Parkovací stání zpravidla můžete pořídit v parkovacím domě. Běžně najdete ale i nabídky na parkovací stání v podzemních garážích bytových domů. Pokud váš bytový dům má všechna garážová místa obsazená, zkuste se podívat na nabídky pronájmu nebo koupě parkovacích stání v okolních domech.  

Výhody 

 - nižší cena 

- auto je mimo vliv nepříznivého počasí 

- ráno nemusíte řešit namrzlá skla  

- neřešíte kaluže a déšť při vystupování 

Nevýhody 

- možnost krádeže nebo vandalismu 

- neúmyslné poškození vozu jiným parkujícím


Tip! 
Při výběru stání v parkovacím domě nebo sdílené garáži si ověřte, že je prostor dostatečně monitorován.

Ceny garáží se drží velmi vysoko, přičemž do nich promlouvá jak lokalita, tak to, zda jsou samostatné či sdílené. 

Pokud hledáte podzemní garáž v širším centru, narazíte pravděpodobně na velmi nadsazené ceny – a s minimální nadějí poklesu. U zděných garáží na okraji města ceny spíše stagnují, ale i zde platí, že majitel bude garáž raději pronajímat, než aby nevýhodně prodal,upozorňuje Ondřej Strada

Kolik stojí garáž?  

V České republice je registrovaných přibližně 6,5 milionu osobních automobilů a v rámci Evropské unie patříme k zemím s největším počtem osobních vozů na obyvatele. Parkovací místa se tak stávají doslova horkým zbožím, což se promítá i do jejich cen.

Garáží bude vždy méně než zájemců. Nejvýrazněji to vidíme třeba na českých sídlištích. Byla stavěna v době, kdy mít auto byla výsada, a počet parkovacích míst tak neodpovídá aktuálním potřebám obyvatel. Ceny se pak drží nahoře, protože majitelé nemají důvod je vzhledem k vysoké poptávce snižovat,dodává Ondřej Strada za Bezrealitky 

  Jak se pohybují aktuální ceny, najdete v naší nabídce.


Tip!
Nebojte se napsat i na dražší nabídky a oslovit majitele, aby se ozvali, pokud by šla cena dolů. 

Výběr neuspěchejte 

Jak se v nabídce neztratit a nepřeplatit až příliš mnoho? S nákupem garáže nebo stání nespěchejte a nejprve si propočtěte náklady. Začněte se stanovením maximální částky, kterou jste ochotni za místo dát. Poté si spočítejte, kolik by vás stálo parkování v pronájmu po dobu 10-20 let a uvidíte, zda je pro vás výhodnější koupě či nájem. Myslete na to, že pronájem lze vždy zrušit, pokud by se objevila výhodná možnost nákupu garáže. 


Tip!
Nastavte si hlídací psy a nechte si zasílat nabídky z realitních portálů, ať jste vždy mezi prvními.