Zdá se, že došlo k problému s připojením nebo na serveru dochází k údržbě. Funkce webu může být omezena.

8 praktických tipů, jak získat pronájem

Hledání pronájmu bývá běh na dlouhou trať. Poptávka už dlouho převažuje nad nabídkou, a tak jsou ty nejlepší byty k pronájmu brzy rozebrané.


Lidmila Maršálková
Lidmila Maršálková1. 8. 2023 | Doba čtení: 12 minut

Hledání pronájmu bývá běh na dlouhou trať. Poptávka už dlouho převažuje nad nabídkou, a tak jsou ty nejlepší byty k pronájmu brzy rozebrané. To, co zbývá, je buď drahé, daleko od práce nebo v hrozném stavu. Když majitel nereaguje je hledání o to více vyčerpávající. Na Bezrealitky je hledání vysněného domova příjemnější, a hlavně bez provize realitce. A teď navíc s tipy na hledání pronájmu, které se vám budou hodit.

1. Mějte jasnou představu

Procházení inzerátů může zabrat pár desítek minut, ale i půl dne. Záleží na tom, zda máte jasnou představu o tom, kde chcete bydlet. Sepište si podmínky vysněného bydlení (lokalita, velikost, balkon/lodžie, vana/sprcha, vzdálenost od práce, parkovací místo, výtah apod.) a seřaďte si je podle důležitosti. Když bude vyhovujících nabídek málo, postupně vyškrtněte méně důležité položky. Otevře se vám tak více možností a nalezení pronájmu půjde jistě rychleji.

2. Nesázejte vše na jednu kartu

Jednoduchá matematika: čím více reagujete, tím více šancí máte. Na první dobrou se zadaří opravdu málokomu. Někde zájemci odpadnou sami, protože jim vyjde jiný pronájem, jinde neprojdou přísným sítem majitelů. Tak či tak se může z ničeho nic stát, že se v pořadníku posunete na první místo a pronájem bude váš.

Reagovat na víc inzerátů se vyplatí ale i z dalšího dobrého důvodu. Bohužel někteří majitelé nejsou tak pečliví, a i když najdou nájemníky, inzerát nestáhnou. A tak na některých realitních portálech visí nejeden „mrtvý inzerát“. Mohli byste na něj narazit právě vy, proto je lepší reagovat na více nabídek současně. Na Bezrealitky je toto riziko však podstatně nižší. S inzerenty komunikujeme a připomínáme, ať udržují své nabídky aktivní.

3. Buďte první

Rychlost je v případě pronájmu klíčová. Majitelé nemovitostí často potřebují obsadit byt hned a nemají mnoho času procházet si všechny došlé reakce. A vzhledem k vysoké poptávce si nemusí dlouze vybírat, než najdou vhodné nájemníky. Některé pronájmy jsou obsazené do druhého dne, jiné dokonce pár hodin po vystavení inzerátu.


Věděli jste, že…
V Praze připadá na jeden byt v průměru 35 zájemců, v Jihomoravském kraji 20 a ve Středočeském 11.
Zdroj: statistiky Bezrealitky.cz

Jak být nejrychlejší? Nastavte si hlídacího psa, který vás upozorní na nové nabídky pronájmu obratem. Stačí mu zadat parametry, aby věděl, které inzeráty má hlídat. Získáte tak náskok před konkurencí, která se na nové inzeráty podívá až večer nebo během obědové pauzy.

Na Bezrealitky máte v rámci Premium profilu k dispozici až 5 hlídacích psů, abyste si mohli hlídat více typů nabídek. Například 2+kk s balkonem a 2 + 1 s lodžií. Upozornění na novou nabídku dostanete hned po jejím vystavení. Bez Premium profilu vám přijde pouze souhrn jedenkrát denně.

Nenechávejte hledání pronájmu až na večer. Nastavte si hlídacího psa a reagujte na nové nabídky obratem.

4. Buďte jedineční

Nerozhoduje pouze rychlost. Někteří majitelé bývají vybíraví, hlavně pokud chtějí byt obsadit dlouhodobě a někým spolehlivým, kdo za pár měsíců nepřestane platit nájem. V takovém případě si majitel reakce rád projde.

A jak správně reagovat na inzerát na pronájem? Klasické „Dobrý den, mám zájem, kdy můžu přijít na prohlídku?“ majitele rozhodně neosloví. Inzerát postavte na představení své osoby.

Uveďte: váš věk, zaměstnání (tím ujistíte majitele, že máte pravidelný příjem), s kým se stěhujete, na jak dlouho pronájem hledáte, kdy se můžete nastěhovat, a případně reference od předchozí pronajímatelů nebo spolubydlících. Pokud rovnou napíšete, kdy máte čas na prohlídku, komunikaci o velký kus urychlíte. Vaše zpráva může vypadat třeba takto:


Dobrý den,

zaujala nás Vaše nabídka pronájmu a máme zájem o prohlídku. S partnerem hledáme dlouhodobý pronájem (min. na 3 roky), než si našetříme na hypotéku. Oběma je nám 26 let, pracujeme na HPP v bance a IT firmě, jsme nekuřáci a bez mazlíčků. Vnímáme se jako tichý a nekonfliktní pár. Za zábavou chodíme do města, večírky doma neděláme.

Na prohlídku můžeme přijít každý všední den buď hned ráno nebo po práci od 16 hodin. Rádi bychom se nastěhovali ideálně k 1. březnu. Kdyby Vás o nás zajímalo něco dalšího, neváhejte se zeptat.

Děkujeme a přejeme pěkný den.

Jana a Petr


Po přečtení takové zprávy k vám majitel bude mít blíž a rozhodně mu narozdíl od ostatních utkvíte v paměti.

5. Buďte upřímní

V praxi to znamená, abyste o sobě nezatajovali věci, které by mohly majiteli vadit, například kouření, domácí mazlíčci apod. Samozřejmě to říkat nemusíte, dokud se vás na to majitel výslovně nezeptá. Pokud ale budete od začátku upřímní a transparentní, bude vám opláceno stejnou mincí.

6. Buďte průbojní

Někdy můžete získat konkrétní pronájem, i když nesplňujete podmínky, například máte domácího mazlíčka a majitel uvedl, že ho v bytě nechce. Pokud vystřihnete opravdu dobrou odpověď na inzerát, kde se navíc za svého pejska nebo kočičku zaručíte, nebo nabídnete dokonce vyšší vratnou jistinu na pokrytí případných škod, majitele tím možná přesvědčíte. Kdo nic nezkusí, nic nezíská.

Domácí mazlíček vadit nemusí, pokud budete průbojní a ochotní se zaručit například vyšší jistinou.

7. Zvyšte svou důvěryhodnost

Hledáte-li pronájem bytu na Bezrealitky, můžete zvýšit svou důvěryhodnost následovně:

  1. Vyplňte co nejpečlivěji svůj profil na Bezrealitky. Majitel tak o vás hned získá jasnější představu.
  2. Využijte online ověření bezdlužnosti. Majitel u vás uvidí příznak „Ověřený zájemce“, a vy tak zvýšíte své šance na získání pronájmu. V rámci Premium profilu máte ověření zdarma, tak by byla škoda ho nevyužít.

8. Pohlídejte si češtinu

Špatná čeština, chybějící pozdrav nebo podpis na konci zprávy majitele znejistí a odradí. Buď vás bude mít za podvodníky nebo za nespolehlivé. Vždyť jste si ani nedali práci s pár větami a nasekali ve zprávě tolik chyb. Jestli si nejste svou češtinou jistí, poraďte se s někým z rodiny nebo přátel a nebo si nechte text zkontrolovat zdarma online.

Co dělat, když majitel nereaguje

Udělali jste vše pro to, abyste majitele zaujali a stejně nic? Na nabídku jste reagovali pár minut po vystavení a odezva z druhé strany žádná? Situace taková bohužel je ať už projevíte zájem o nákup skříně nebo pronájem bytu. Žádný inzertní portál vám nemůže garantovat, že vám majitel odpoví. Nezbývá než reagovat na co nejvíce nabídek, čímž se zvýší vaše šance na úspěch a držet se zmíněných doporučení.


Jak pomáhají Bezrealitky?
Nejsme jen další realitní portál, který sbírá inzeráty a dál se nestará. Pokud vám inzerent do 3 dnů neodpoví, napište nám na info@bezrealitky.cz. Upozorníme ho, aby vám odpověděl nebo stáhl nabídku, pokud již není aktuální.