Vypadá to, že náš server prochází údržbou nebo jste offline. Některé funkce webu mohou být dočasně nedostupné.

Jak vám může být chytrá domácnost nápomocná a kde všude ji využít

Doba, kdy jsme vídali inteligentní domácnost jen ve sci-fi filmech, je dávno minulostí. Chytré osvětlení, chytrý termostat a mnoho dalších vychytávek dnes využívají tisíce českých domácností. Co všechno umí chytrá domácnost a jak si ji postavit u vás doma?


Lidmila Maršálková
Lidmila Maršálková17. 4. 2024 | Doba čtení: 10 minut

Doba, kdy jsme vídali inteligentní domácnost jen ve sci-fi filmech, je dávno minulostí. Chytré osvětlení, chytrý termostat a mnoho dalších vychytávek dnes využívají tisíce českých domácností. Co všechno umí chytrá domácnost a jak si ji postavit u vás doma?

Chytrá domácnost a její výhody

Co je chytrá domácnost

Smart home (nebo také inteligentní či chytrá domácnost) je propojená síť všech zařízení u vás doma. Díky jednoduchým, ale i složitějším příkazům, je “naučíte”, aby fungovaly ve váš prospěch automaticky a přesně tak, jak v daný moment zrovna potřebujete. Chytrá svítidla se například automaticky rozsvítí, když vstoupíte do místnosti. Chytré zavlažování vám zalije trávník, jakmile počasí dosáhne určité teploty. Příkazy chytré domácnosti zadáváte buď skrze mobilní aplikaci, hlasem nebo třeba nastavením scénářů.

Výhody chytré domácnosti

Na chytré domácnosti je skvělé to, že její používání není žádná věda a lze ji do vaší domácnosti implementovat prakticky kdykoliv. Veškerá zařízení snadno ovládáte z mobilu, počítače nebo tabletu. Velkou výhodou inteligentní domácnosti je to, že vám pomáhá nejen s běžnými činnostmi, ale hlavně vám může pomoci snížit náklady na energie nebo ochránit majetek před zloději. A pokud jste trochu geekové a baví vás moderní technologie, jde za další výhodu považovat i to, že vás nastavení a používání chytré domácnosti bude neskutečně bavit.

Cena chytré domácnosti

V dnešní době už nejde, alespoň ze začátku, o nijak vysokou sumu. Záleží samozřejmě na tom, jaká chytrá zařízení zvolíte a kde je pořídíte. Pohybové detektory či senzory teploty vás mohou vyjít na pár stovek, zatímco chytré osvětlení nebo chytré zámky na několik tisíc korun.

Tipy na chytrá zařízení pro domácnost

  1. Chytrý termostat (např. Nest, Ecobee): Reguluje teplotu domova automaticky nebo na dálku, učí se vaše preferované nastavení a pomáhá šetřit energii.
  2. Chytré žárovky (např. Philips Hue, LIFX): Umožňují ovládání osvětlení na dálku, nastavování intenzity a barvy světla, a automatizaci podle času nebo scénářů.
  3. Chytré zásuvky (např. TP-Link Kasa, Belkin Wemo):  Přemění běžné přístroje na chytré zařízení, které lze ovládat na dálku a monitorovat jejich energetickou spotřebu.
  4. Bezpečnostní kamery (např. Arlo, Ring): Poskytují video záznamy a upozornění na aktivitu v reálném čase, což zvyšuje bezpečnost domova.
  5. Chytré zámky (např. August, Yale): Umožňují bezklíčový vstup, dálkové ovládání a poskytují historii přístupů, což je ideální pro kontrolu přístupu do domu.
  6. Chytré reproduktory a displeje (např. Amazon Echo, Google Nest Hub): Umožňují hlasové ovládání domácích zařízení, přehrávání médií, poskytování informací a komunikaci s jinými chytrými zařízeními.
  7. Chytré alarmy a detektory kouře (např. Nest Protect, First Alert): Upozorní na nebezpečí, jako je požár nebo únik plynu, a poskytne upozornění přímo na váš telefon.
  8. Robotické vysavače (např. Roomba, Neato): Automaticky udržuje čistotu podlah, programovatelné pro pravidelné úklidy.
  9. Chytré zavlažovací systémy (např. Rachio, Orbit): Optimalizují zavlažování zahrady podle počasí a vlhkosti půdy, šetří vodu a udržují vaši zahradu ve skvělé kondici.
  10. Chytré senzory (např. senzory pohybu, otevření dveří/oken): Monitorují aktivitu v domě a mohou automatizovat jiná zařízení (např. zapnout světla nebo zabezpečovací systém) při detekci pohybu nebo otevření.

Jak postavit chytrou domácnost

Jak to bude propojené?

Než nakoupíte první produkty chytré domácnosti, ujasněte si, jak je chcete ovládat. Zařízení můžete ovládat každé zvlášť skrze vlastní mobilní aplikaci, nebo je napojit na smart hub a spravovat je přes jeden jediný software, jako je Google Assistant, Amazon Alexa, či Apple HomeKit. Před nákupem jednotlivých zařízení se ale ujistěte, že jsou kompatibilní právě s tím softwarem, který se rozhodnete používat.

Inteligentní technologie zavádějte postupně

Nevíte, zda se s inteligentní domácností sžijete a nechcete do ní hned investovat velké částky? Začněte se základy a vyberte si několik chytrých zařízení, která vám přinesou okamžité výhody jako jsou chytré žárovky, chytrý termostat nebo bezpečnostní kamery. Když zjistíte, že vám smart home vyhovuje, můžete postupně přidat další zařízení. Velkou dávku inspirace, jak na chytrou domácnost, najdete také ve skupinách na sociálních sítích a internetových fórech.

Zabezpečení a soukromí

Zabezpečení a soukromí jsou klíčové aspekty každé chytré domácnosti, zejména když máte mnoho zařízení připojených k internetu. Jak chytrou domácnost i vaše osobní údaje dobře ochránit?

  1. Silné heslo: Zabezpečte svůj Wi-Fi router silným heslem a pravidelně ho měňte.
  2. Oddělené sítě: Vytvořte oddělené Wi-Fi sítě pro vaše chytré domácí zařízení a pro osobní použití.
  3. Šifrování: Ujistěte se, že vaše síť používá silné šifrování, jako je WPA3.
  4. Pravidelné aktualizace: Udržujte firmware vašich chytrých zařízení i routeru aktuální. Výrobci často vydávají záplaty pro bezpečnostní chyby.
  5. Automatické aktualizace: Pokud je to možné, nastavte zařízení tak, aby se aktualizovala automaticky.
  6. Záznamy aktivity: Sledujte a revidujte záznamy aktivity vašich chytrých zařízení, aby bylo možné rychle identifikovat a řešit jakékoliv podezřelé chování.
  7. Mějte přehled: Používejte ovládací panely a aplikace, které vám umožní vidět, která zařízení jsou připojena a jak komunikují.
  8. Antivirus a firewall: Nainstalujte a aktualizujte antivirový software a firewall na zařízeních, která to umožňují, aby byla chráněna proti malwaru a útokům.

Automatizujte vše, co jen jde

Inteligentní domácnost toho nabízí víc, než byste si možná uměli představit. Dokáže nám usnadnit péči o zahradu i domácnost, zvyšuje efektivitu při práci a mnoho dalšího. Díky automatizaci neboli scénářům umí být ale ještě lepší. Jak třeba?

Pokud investujete do chytrých žaluzií, můžete je díky automatizaci “naučit” například to, aby se automaticky zavíraly, když je venku horko a nebo aby se v zimě samy otevíraly. Velkou parádu umí ale i obyčejný chytrý termostat, který vám pomůže šetřit energie tím, že sníží teplotu v domácnosti, když v ní nejste.

Časté otázky

Je složité nainstalovat chytrou domácnost?

Instalace chytré domácnosti se může lišit podle složitosti systému. Základní systémy, jako jsou chytré žárovky nebo termostaty, jsou obvykle snadno instalovatelné a mohou být vhodné pro samouky. Složitější systémy mohou vyžadovat profesionální instalaci, zvláště pokud zahrnují integrované bezpečnostní systémy nebo pokročilé automatizace.

Jak mohu zajistit bezpečnost své chytré domácnosti?

Pro zajištění bezpečnosti chytré domácnosti je důležité používat silné hesla, pravidelně aktualizovat software a firmware zařízení, vytvořit bezpečné Wi-Fi spojení a případně používat firewall nebo bezpečnostní řešení navržené speciálně pro chytré domácnosti. Také je dobré být opatrný při přidávání nových zařízení do sítě a ujistit se, že pocházejí od důvěryhodných výrobců.

Může být moje chytrá domácnost napadena hackery?

Ano, jako každé technologické zařízení připojené k internetu, i zařízení v chytré domácnosti mohou být zranitelná vůči útokům. Pro zajištění bezpečnosti je důležité používat silná a unikátní hesla, pravidelně aktualizovat firmware zařízení, používat bezpečné sítě a omezit přístup pouze na potřebná zařízení. Zvažte také investici do bezpečnostního řešení, jako je firewall.

Může chytrá domácnost zvýšit cenu nemovitosti?

Chytrá žárovka nebo chytrý termostat cenu nemovitosti bohužel nezvedají. Nicméně máte-li smart home integrovaný například v domě, pak ano. Moderní kupci chtějí pohodlí a účinnost, a chytré domácnosti to nabízejí. Bezpečnostní systémy, energetická účinnost a pohodlné ovládání jsou hlavní aspekty, které zvyšují atraktivitu domu na trhu.