Zdá se, že došlo k problému s připojením nebo na serveru dochází k údržbě. Funkce webu může být omezena.

Jak je to se zveřejňováním kontaktních údajů v inzerátu?

Každý z nás se jistě někdy setkal s inzeráty nemovitostí, u nichž byly uvedeny osobní údaje inzerentů. Jaký je důvod pro sdílení takových informací a jaká rizika to přináší? V tomto článku se podrobně zaměříme na problematiku zveřejňování osobních údajů v inzerátech a poradíme, jak se chránit před negativními důsledky.


Lidmila Maršálková
Lidmila Maršálková27. 6. 2016 | Doba čtení: 8 minut

Důvody pro zveřejnění osobních či kontaktních údajů v inzerátu

Legitimní důvody

Zveřejnění osobních nebo kontaktních údajů v inzerátu je dobrovolné a nic vám v tom nebrání. Může se to hodit například když hledáte spolubydlícího ze dne na den nebo za sebe potřebujete rychle sehnat náhradu do pronájmu. V takových případech vždy zvažte, jaké informace jsou nezbytné pro účel inzerátu a jak je sdílet co nejbezpečněji.

Nežádoucí důvody

Někteří lidé zveřejňují své osobní údaje v inzerátech z nedostatku povědomí o možných rizicích nebo z pocitu falešného bezpečí. V některých případech mohou být údaje zveřejněny i nevědomky, například když někdo sdílí fotografii, na které jsou vidět citlivé informace – občanka na stole, odraz fotící osoby v zrcadle apod.

Rizika spojená se zveřejněním osobních údajů

  1. Zneužití identity: Zločinci mohou vaše informace použít k otevření účtů na vaše jméno, získání úvěrů nebo dokonce k páchání trestné činnosti.
  2. Cílený marketing: Zveřejněné osobní údaje mohou být také zneužity pro cílený marketing. Firmy mohou sbírat tyto informace a vytvářet detailní profily zákazníků, které poté využijí k zasílání nevyžádaných reklam a nabídek.
  3. Obtěžování, stalking, výhružky: Pakliže všem hned v inzerátu sdělíte své kontaktní údaje, přesnou adresu nemovitosti, nebo omylem přidáte nežádoucí fotografii, to vše může vést k podobným nepříjemnostem.

Nejsnazší způsob, jak předcházet těmto rizikům, je omezit sdílení osobních a kontaktních údajů na nutné minimum. Tyto údaje sdílejte ideálně jen s vážnými zájemci a do inzerátu je vůbec nevkládejte.

Osobní údaje u inzerátů na Bezrealitky.cz

Nevyžádané hovory od realitních makléřů

Velice často nám píší zájemci o nemovitosti, že majitelé nezveřejňují svůj telefon, který by urychlil vzájemnou komunikaci. Právě na popud samotných inzerentů jsme umožnili kontakty skrývat. Mnohdy totiž na druhé straně není skutečný zájemce, ale někdo zcela jiný.

Obsahem nevyžádaných hovorů byla nabídka „těch nejlepších“ realitních služeb a solventního zájemce, který má promptní zájem o jejich nemovitost. Ve skutečnosti se jen snažili vylákat informace a přinutit majitele k inzerci přes RK s vysokou provizí.

Maximum pro bezpečnou komunikaci

Když vystavujete inzerát na Bezrealitky, je u inzerátu standardně nastaveno skrytí kontaktních údajů. Zájemci vás mohou kontaktovat prostřednictvím kontaktního formuláře. Konverzace mezi vámi a zájemci pak probíhá na bezpečné komunikační platformě. Tento postup vznikl na základě častých upozornění ze strany majitelů, kteří bývali bezprostředně po vystavení inzerátu kontaktováni realitními makléři.

Abychom takovému jednání maximálně zabránili a ochránili inzerenty, zavedli jsme další opatření. Konkrétně:

  • průběžné kontroly inzerátů
  • možnost nahlašování falešných zájemců

Reakce našich uživatelů:

Byl jsem naprosto spokojen. Už jen právě pro anonymitu, že nedrnčel telefon neustále a že jsem si tak mohl vybrat ze zájemců. Díky.
Ozývali se maskovaní lidi z realitek. Nedal jsem se!
I přes jasný vzkaz inzerujícího jsou realitní kanceláře mimořádně otravné!

Málo se také ví, že existuje několik soukromých firem, které parazitují na úspěšných webových portálech, odkud stahují informace, které pak prodávají za nemalé peníze dalším firmám. Takové firmy vytěžují obsahy detailů inzerátů na bezrealitky.cz a nabízí pak kontakty na soukromé inzerenty do realitních kanceláří, které jim za to ochotně platí, jelikož si tím ušetří práci a nemusí inzeráty ručně procházet.

Náš kontaktní formulář tímto eliminuje počet fiktivních zájemců o nemovitost a chrání tak majitele proti jejich nekalým praktikám. Ne všichni však kontakty chtějí skrývat. Mezi našimi inzerenty se najdou i tací, kteří kontakty na sebe zveřejní a s neodbytnými makléři si poradí.