Zdá se, že došlo k problému s připojením nebo na serveru dochází k údržbě. Funkce webu může být omezena.

Podzimní trendy v interiéru pro rok 2023

Rádi ladíte interiér do aktuálního ročního období? Pak je nejvyšší čas zamyslet se, jak pojmete letošní podzim. Objevte podzimní interiérové trendy, kde je dostatek prostoru pro tradiční symboly podzimu, ale i zcela netradiční pojetí. Pro co se rozhodnete vy?


Lidmila Maršálková
Lidmila Maršálková28. 8. 2023 | Doba čtení: 10 minut

Barevná paleta podle vašeho gusta

Neutrální estetika

Zatímco klasické podzimní odstíny jako červená, oranžová a žlutá nikdy neomrzí, letos na podzim získává na popularitě rafinovanější barevná paleta. Podle interiérových designérů letos zvítězí neutrální estetika, která je jemná a zároveň příjemná, nad tradičními podzimními barvami. Pod pojmem neutrální estetika si můžete představit paletu odrážející přírodu pomocí odstínů čokoládově hnědé, mechově zelené a karamelové.

Barva podzimu 2023

Chcete-li vnést do podzimního interiéru šmrnc, přidejte hlubší odstíny modré. Světle modrá do schématu moc nezapadá, ale taková námořnická modř, safírová či kobaltově modrá zapadají dokonale. Díky všestrannosti námořnické modré je to elegantní volba pro mnoho stylů a prostorů a slouží jako neutrální pozadí pro zvýraznění zářivějších podzimních barev – třeba medové, která je top barvou podzimu 2023!

Tu můžete doplnit o černou, která zvýrazní podzimní výzdobu. Designéři doporučují přidat ještě zemité tóny. Ty se sice objevují každoročně, ale letos jde o jemnější a světlejší odstíny. Další doporučené barvy jsou hnědá, béžová, cihlově červená, šalvějově zelená a medově zlatá.

Nebojte se začlenit do podzimní výzdoby námořnickou modrou. Má šmrnc a přímořský nádech.

Personalizovaná barevná paleta

Pokud vás toto nekonvenční podzimní barevné schéma neláká, vsaďte na svou oblíbenou barvu a hledejte její tmavší, teplejší protějšek. Pokud například milujete zelenou nebo fialovou, hledejte lesní zelenou nebo lilek, které stále doplňují podzimní estetiku. Při výběru správné kombinace podzimních barev také vycházejte z barev stěn nebo podlahy, abyste z takové kombinace barev vytěžili maximum, tak se inspirujte naším článkem o sladění podlahy a nábytku.

Nábytek s matným či tmavým povrchem

Pro navození podzimní nálady tohoto podzimu je nezbytné začlenit tmavé dřeviny a ošuntělé povrchové úpravy. Pokud ve vás dřímá touha vytvořit si na podzim regenerační a relaxační prostředí, porozhlédněte se po vintage nebo restaurovaných kouscích s dokonale nedokonalým povrchem.

Funky skleněné a designové nádobí

Mnoho věcí se po pandemii vrací do starých kolejí a platí to i pro jídelní stůl. Nejen ten, ale i mnoho dalších povrchů, jsme používali jako homeofficové stanoviště. Teď už vše zase slouží svému účelu tak, jak bylo zamýšleno. Není proto divu, že letošní podzimní trendy hlásí návrat k formálnostem a spořádanému, nejen rodinnému, stolování.

Letošní podzim bude opět kladen důraz na krásně prostřené stoly.

Letošním podzimním trendem jsou promyšlené a upravené stoly plné zábavného a funky skleněného nádobí. K tomuto ročnímu období se perfektně hodí sklenice v jantarovém odstínu, ale i čiré sklenice s barevným uchem. Z takových skvostů bude jablečný mošt chutnat dokonale.

Tradiční podzimní interiér

Přírodní materiály a udržitelnost

Že vás nic z výše zmíněného neláká? Vsaďte na osvědčené klasiky v podobě teplých a přívětivých barev. Domov zútulní odstíny hnědé, oranžové a rusty red. Tyto barvy vytvářejí atmosféru pohody a přinášejí do interiéru kousek podzimního kouzla.

Z dekorací sáhněte po přírodních materiálech jako jsou dřevo, kámen a bavlna. Tato volba nejen dodává prostoru jedinečný charakter, ale také podporuje udržitelný způsob života stejně jako tradiční podzimní materiály jako jsou samet, vlna a kašmír. 

Trendy letošního podzimu vás neoslovují? Vsaďte na klasiku v podobě typických podzimních barev a dekorací ve tvaru dýně.

Cokoli, co vás zahřeje na duši

Co by byl podzim bez hřejivých doplňků! Zahřejte se nejen pohledem a pořiďte si dekorativní polštářky s chlupem, koberečky a koberce s vysokým chlupem, kostkované přehozy a plédy… Nebojte se vrstvit a kombinovat, například jednobarevné polštářky s těmi vzorovanými. A samozřejmě nezapomeňte na vonné svíčky s vůní skořice a dýně.

Jako pomyslnou třešničku na dortu přidejte výrazné prvky: vyřezávané dýně, lucerny, girlandy, podzimní věnce… Jednoduše cokoli, co pro vás symbolizuje podzim a v čem se v tomto méně hřejivém období cítíte příjemně.