Zdá se, že došlo k problému s připojením nebo na serveru dochází k údržbě. Funkce webu může být omezena.

Jak dokonale sladit podlahu s nábytkem ve vašem domově

Harmonii moderního bydlení vytvářejí všechny použité prvky, materiály a barvy. Základem jsou stěny a podlahy, které v kombinaci s nábytkem a dekoracemi vytvoří atmosféru vašeho domova. Skutečným dilematem může být výběr nábytku, který dokonale ladí s podlahou. Materiál podlahy, barvy, kontrasty nebo soulad s nábytkem i praktičnost – to vše zvažte dříve, než uděláte finální rozhodnutí.


Lucie Starovičová
Lucie Starovičová10. 10. 2023 | Doba čtení: 9 minut

Různé materiály podlahy a nábytku

Prvním krokem při rozhodování je výběr materiálu podlahy a nábytku. Který materiál podlahy vám vyhovuje vzhledově, vlastnostmi, ale také pocitově? Za nejoblíbenější materiál se považuje dřevo, do větších a otevřených prostor se hodí dlažba. Laminátové podlahy představují ideální poměr cena a kvalita, vinylové podlahy se považují za vysoce odolné a trvanlivé. Nebo dáte do místnosti příjemně měkký koberec?

Možná jste se právě přestěhovali do domu nebo bytu se stávající podlahou. V takovém případě si vybíráte už jen nábytek, který bude vytvářet s podlahou soulad a odrážet váš osobitý vkus a představy.

Stejně tak nábytek může být vyroben z různých druhů materiálů, jako je dřevo, kov nebo rozmanité textilie. Při výběru bude rozhodující vámi vybraný styl, ale také funkčnost a praktická stránka.

obývací pokoj se světlým nábytkem

Před výběrem podlahy zvažte

Než si vyberete konkrétní druh podlahy do domu a budete k němu párovat jednotlivé kusy nábytku, určitě si promyslete několik významných faktorů.

Účel a funkce místnosti, velikost místnosti, přirozené osvětlení v pokoji patří k faktům, které je třeba zvážit dopředu. Podlahy se týkají celé obytné plochy, jsou neustále zatěžovány a určitě je jejich výměna složitější než přemisťování nábytku. Proto si už při výběru zaslouží mnohem více pozornosti.

Do jisté míry vás může omezovat stávající podlaha a barvy stěn. Na druhé straně může popustit uzdu fantazii a nechat naplno projevit vaše osobní preference a životní styl.


Tip:
Pokud jste právě v situaci, že máte plovoucí podlahu, ale je nutné ji opravit, tak se neváhejte inspirovat radami, jak opravit plovoucí podlahu.  

Barvy podlahy a barvy nábytku

Nejde o pravidlo, ale nejvíce si dáváme záležet na dokonalé kombinaci nábytku a podlahy v obýváku. Nejprve se však rozhodněte pro styl interiéru a poté se věnujte barvám, materiálům, druhům a rozmístění nábytku, které v něm dominují.

Vaší představou je, aby všechny prvky v místnosti navzájem spolupracovaly. U moderního bydlení už dávno neplatí, že vše má být z jednoho materiálu nebo barvy. Do popředí se dostává míchání více povrchů a tónů, což dodá místnosti hloubku a nechá vyniknout unikátnosti jednotlivých prvků.

Hlavním průvodcem při výběru barvy nábytku budou podtóny barvy podlahy. Teplý (žlutý, oranžový) podtón podlahy je dobré sladit s obývací stěnou v teplých podtónech. Chladné podtóny dřevěných podlah (v odstínech šedé) se dobře hodí k sedací soupravě v chladných tónech barev a šedých odstínech. Neutrální podtóny (například béžová) se mohou kombinovat s nábytkem s teplými nebo studenými podtóny.

Podlahám a nábytku úchvatně ladí, když mají co nejrealističtější odstín a lesk. Příkladem toho jsou přírodní barvy a motivy.

Důležité je vědět, že podtóny nemluví o tmavosti a světlosti.

moderní zelený obývací pokoj

Pravidlo 3 barev

Při zařizování interiéru se nábytek rozmisťuje po celé místnosti, aby se vytvořil oku lahodící výsledný dojem a vzhled prostoru.

Při rozhodování o barvách a barevném schématu do pokoje si pomůžete jednoduchým pravidlem. Hlavní barva vašeho prostoru (cca 60%) bude na stěnách, na podlaze nebo koberci a na sedačce.

Sekundární barva (cca 30%) se objeví na závěsech, židlích a malých kusech nábytku. Může být odlišná, ale musí podporovat hlavní barvu.

Třetí barvou, která se nejsnáze mění, dodáte pokoji ráz, šmrnc či svěžest. Bude to barva dekorací jako polštáře, deky, vázy nebo umělecká díla.

Tón v tónu nebo kontrast

Odstín barvy určuje, zda je světlý nebo tmavý. Zvolený odstín podlahy ovlivňuje opticky to, jak se místnost vnímá – zvětšená, zmenšená, zesvětlená, útulná nebo dramatická a stísněná.

V zásadě se můžete vydat dvěma cestami. Buď sladíte nábytek s barvou podlahy nebo se opřete o kontrast barvy nábytku a stěn.

Při první možnosti to můžete udělat velmi citlivě, například si vyberete čalouněnou sedačku s dřevěnýma nohama, které budou ladit s dřevěnými podlahami. Jen se ujistěte, že i podtón sedačky je stejný jako podtón podlahy kvůli rovnováze prostoru.

Kombinace světlá podlaha a světlý nábytek přináší do interiéru vzdušnost a světlo. Pro zajímavější celkový efekt místnosti se doporučuje použít o pár stupňů odlišné odstíny, například výrazný koberec, k „rozbití“ světlé kompozice.

Druhou volbou je kontrast světlejší nábytek k tmavým podlahám nebo koberci (klidně i naopak), což pomůže vašemu nábytku pěkně vyniknout a vytváří se harmonie a hloubka zároveň.

obývací pokoj inspirace

Inspirativní tipy pro kombinace podlahy a nábytku

Přidáváme několik nápadů ke zvážení:

- Světlá čalounění nábytku a rámy obrazů vynikají nad tmavými dřevěnými podlahami.

- Tmavé kožené sedačky vypadají velkolepě se světlými podlahami.

- Míchání světlého a tmavého nábytku se raději vyhněte.

- Jednoduchým plošným kobercem a rozmanitými doplňky barvy efektivně doladíte.

- Příliš velký kontrast jako tmavá podlaha a bílý nábytek se nedoporučuje.

- Sedací souprava z textilie si rozumí dobře s tvrdým dřevem, ale s kobercem byste měli být opatrní.

- K šedé podlaze v obýváku vybírejte největší kus nábytku, obvykle sedací soupravu, v odstínech modré, hnědé, bílé, černé a kontrastních odstínů šedé.

obývací pokoj s rohovou šedou sedačkou

Nevynechejte praktické hledisko a bezpečnost

Když se rozhodujete o podlaze či nábytku, myslete na delší časový horizont. Kromě kvality, barvy a vzhledu nezapomínejte ani na údržbu a životnost materiálů.

Dejte si záležet na jejich správné instalaci a funkčním rozmístění jednotlivých kusů nábytku, abyste za pár měsíců nemuseli řešit podobné aktivity nebo se cítili ve vlastním domě nepříjemně. Určitě se dobře zamyslete nad parametry bezpečnosti a dostupnosti věcí s ohledem na potřeby a možnosti vaší rodiny


Tip: 
Pokud čtete tento text, je možné, že se právě stěhujete do vašeho nového domova. Určitě si přečtěte rady a tipy, jak se připravit na stahování bez zbytečných komplikací.  

Domov podle vašich představ

Při sladění podlahy a nábytku zohledněte materiál, barvu, její podtóny i odstíny. Znát pravidla, aby se podlaha a nábytek k sobě hodily, je jen jednou stranou mince. Stejně důležitá je funkčnost a účelnost každodenního používání.

Ještě významnějším je zakomponovat při zařizování domu, bytu nebo místnosti vaše osobní preference a kreativitu. Věnujte plánování a grafickému experimentování tolik času, kolik budete potřebovat. Abyste se dopracovali k finální podobě, kterou později zhmotníte a se kterou budete skutečně spokojeni.

Vždyť si vytváříte vlastní domov, kde se chcete skvěle cítit, s radostí přicházet každý den a prožívat chvíle s rodinou plné harmonie, relaxu i zábavy.