Zdá se, že došlo k problému s připojením nebo na serveru dochází k údržbě. Funkce webu může být omezena.

5 tipů, jak vnést do bytu jaro

Jak vnést do bytu jaro? Všude se zpravidla dočtete o velkém jarním úklidu, jde to ale i bez něj. Mytí oken a žaluzií, čištění koberců nebo lustrů počká ještě na teplejší dny.


Lucie Starovičová
Lucie Starovičová23. 2. 2024 | Doba čtení: 6 minut

Jak vnést do bytu jaro? Všude se zpravidla dočtete o velkém jarním úklidu, jde to ale i bez něj. Mytí oken a žaluzií, čištění koberců nebo lustrů počká ještě na teplejší dny. Stačí, když uklidíte standardně a přidáte k tomu těchto pět kroků. A důležitá poznámka – není nutné vše stihnout za jediný den. Práci si rozložte do několika dní. 

1) Schovejte zimu do skříně 

Nejjednodušším krokem, jak se přinést jaro do bytu, je odstranit z očí všechny zimní věci a doplňky. Kabáty dejte do čistírny, vyperte čepice, šály a rukavice a vše uložte do zadních polic skříně. Pokud se v předsíni válí ještě boby nebo kozačky, ukliďte vše na patřičná místa. Tím, že věci uklidíte a odstraníte z dohledu, získáte nejen vzdušnější prostor, ale i pocit, že začíná „nová éra“

2) Přesaďte květiny 

Po zimě je třeba věnovat čas také květinám. Pokojové rostliny přesaďte a osprchujte. Díky tomu naberou nový dech a místo opadávajících a hnědnoucích listů vás potěší novými výhonky a květy. Jestli máte zimní zahradu, jen co přejdou ranní mrazíky, můžete květiny přesunout ven

3) Svíčky vyměňte za čerstvé květiny

Dny se na jaře opět prodlužují a večery lákají spíš k procházce než hodince při svíčkách. A právě z procházky si můžete přinést větvičku keřů, jako je kdoulovec, zlatice neboli zlatý déšť nebo třeba břízy či lísky, které vám nádherně vyraší a přinesou do interiéru jarní svěžest. Určitě nemusíte utrácet za řezané květiny, jarní větvičky udělají ve váze stejnou parádu. Chybu neuděláte, ani když si pořídíte v květináči jarní cibuloviny jako hyacinty, modřenec nebo narcisky. 


Tip!
Až vám narcisy v květináči v bytě odkvetou, můžete cibulky přesadit na zahrádku, kde vám udělají radost další rok.

4) Větrejte

Svěží jarní vzduch, sluníčko i zpěv ptáků – to získáte, když otevřete okno. Teplejší počasí umožňuje delší větrání než v zimě. Doporučuje se 10-20 minut několikrát za den. Čerstvý vzduch zamezí únavě a zlepší soustředění. Větrání ale uzpůsobte venkovnímu počasí. Pokud máte problémy s vlhkostí v bytě, nevětrejte za deště. Vlhkost se pak zvyšuje.


Tip!
Větrání za deště nebo krátce po něm se ale naopak doporučuje v době pylové sezony všem alergikům. V této chvíli je vzduch nejčistší a větrání během deště je tedy žádoucí. 

5) Jarní barvy a doplňky

Jarní náladu v bytě pak dotvořte změnou drobných bytových doplňků. Vyměňte třeba ubrusy, potahy na polštáře, záclony a vsaďte přitom na svěží barvy – třeba peach fuzz – jemnou broskvovou, která je barvou letošního roku. Tabu nejsou ani květinové vzory. Pozor ale dejte, pokud je chcete kombinovat s vybavením, které má geometrické vzory. 


Tip!
Při sezónních obměnách není třeba nutně měnit celý interiér. Vždy se vyplatí zachovat styl a design současného vybavení a z jarních barev vybrat jednu, která se do interiéru hodí nejlépe.