Zdá se, že došlo k problému s připojením nebo na serveru dochází k údržbě. Funkce webu může být omezena.

Co by měl majitel nemovitosti říkat a neříkat na prohlídce

Na prohlídku se pořádně připravte, jedná se skutečně o jeden z nejdůležitějších okamžiků během prodeje. Často rozhodují i drobnosti. Uvědomte si, že první dojem hraje zásadní roli: na schůzku se dostavte ideálně 30 minut předem, buďte milí a vstřícní, odpovídejte pravdivě na všechny otázky. Nezáleží přitom, provázíte-li prvního či šestého zájemce v jednom dni.


Nikola Sychrová
Nikola Sychrová6. 9. 2022 | Doba čtení: 2 minuty

Na co se majitel nemovitosti před prohlídkou obvykle soustředí

Co obnáší příprava na prohlídku? Samozřejmostí je čistá a vyvětraná nemovitost, uklizené místnosti a umytá okna. Vylaďte detaily včetně povadlých květin, pavučin v koutech, ulámaných dlaždic na balkóně či nepořádku před vstupními dveřmi. Zápach cigaret pomůže odstranit neutrální deodorant. Vyvarujte se rušivých faktorů v podobě dalších členů rodin, především dětí a domácích mazlíčků.

Co obnáší prohlídka nemovitosti před prodejem a jak ji uskutečnit 

V rámci vlastní prohlídky nemovitosti dbejte na určitý řád. Zájemce nejdříve proveďte obytnými místnostmi (obývací a dětský pokoj), pak ložnicí a kuchyní a na závěr příslušenstvím (i sklepem nebo garáží). Vsaďte na otevřenost a nic neskrývejte. Nabídka drobného občerstvení s kávou a čajem se hodí jako perfektní příležitost k prodiskutování podrobností prodeje a vzájemnému „oťukání“.   

Takové posezení u stolu se většinou změní ve smršť otázek ze strany kupujících. Mějte dobře připravené odpovědi, zvláště na dotazy týkající se:  

  • vlastnictví nemovitosti (výpis z listu vlastnictví případně nájemní smlouva),  
  • nákladů za bydlení (roční vyúčtování),  
  • energetické náročnosti (PENB),  
  • měsíčních poplatků pro SVJ či družstvo,  
  • rozvodů elektrické energie (schémata v plánech nemovitosti).

Tip!
Inzerovat na Bezrealitky můžete už od 299 Kč a zvládne to díky jednoduchému procesu opravdu každý

Závěrem se dostáváme i k odpovědi na druhou z úvodních otázek – co neříkat během prohlídky. Je to jednoduché, nezatajujte žádné vady ani nedokonalosti, nelžete o kvalitě nemovitosti a nevymýšlejte si. Mluvte pravdivě a případné vady zaneste do kupní smlouvy. Vyhnete se zbytečným problémům.