Zdá se, že došlo k problému s připojením nebo na serveru dochází k údržbě. Funkce webu může být omezena.

Trendy v bydlení pro rok 2024

Zařizujete svůj vysněný byt nebo jste se rozhodli dopřát okoukanému interiéru facelift? Inspirujte se hlavními trendy, které přinese rok 2024. Od barvy roku v odstínu broskvové přes přírodní materiály až k novým technologiím – fantazii se meze nekladou.


Lucie Starovičová
Lucie Starovičová5. 1. 2024 | Doba čtení: 8 minut

Trend č. 1: Minimalismus 

Žádné přehnané zdobné prvky, příliš mnoho nábytku nebo „výstavek“ věcí. Nový rok přeje minimalismu a jednoduchosti. Vsaďte na nadčasové kusy, které se rychle neokoukají, a zkuste jít cestou „méně je více“. Redesign interiéru nebo stěhování je skvělou příležitostí k vytřídění krabic, organizérů a zásuvek, na které už roky sedá prach. Swapujte, prodávejte, darujte. Nadechne se nejen váš byt, ale i vy, protože v minimalistickém prostředí se budete méně stresovat úklidem a lépe se soustředit. 


Tip!
Narušte jednoduché a čisté linie výrazným prvkem – může to být velká barevná designová lenoška nebo repasované křeslo po babičce.  

Trend č. 2: Přírodní materiály  

Materiály, které nám dala příroda, se obklopujeme už tisíce let. A bude tomu tak i v následujícím roce. Umělé materiály pomalu ustupují a návrat k přírodě hraje prim. Do interiéru kromě dřeva stále víc proniká přírodní kámen, bambus, sklo, kov nebo kožešiny. Výhodou přírodních materiálů je to, že stárnou spolu s vámi a získávají během let originální patinu. Navíc se nemusíte bát přemrštěné ceny – mnohdy platí, že kuchyňská linka z přírodního kamene vás vyjde cenově téměř stejně jako ta z propracovaného umělého.


Tip!
Barvám přírodních materiálů vévodí jejich přirozené tóny – nevyplatí se proto příliš experimentovat. Pokud chcete výraznější provedení, zkuste dekor s listy či stromy.

Trend č. 3: Udržitelnost 

Ruku v ruce s designérským minimalismem jde také trend udržitelnosti, který do interiérů promlouvá stále častěji. A dává vám příležitost chovat se šetrně k životnímu prostředí – třeba tím, že vsadíte na recyklované materiály. Na trhu už najdete nábytek vyrobený z recyklovaných plastů či nápojových kartonů anebo dokonce ze zbytků textilu. Inspirujte se na internetu, okoukněte bazary i nabídku velkých řetězců, které někdy nabízejí své již používané výrobky. A pokud jste zruční, zkuste upcyklaci, která dává věcem nový život. 


Tip!
Na dřevěném nábytku a doplňcích hledejte logo FSC certifikace, která garantuje, že dřevo pochází ze šetrně obhospodařovaných lesů.

Trend č. 4: Chytré technologie 

V posledních letech zažíváme obrovský rozvoj chytrých technologií. Řadu věcí v domácnosti už můžeme ovládat doslova z gauče – od světel přes alarm až po troubu v kuchyni. I v následujícím roce bude jedním z hlavních trendů chytrá domácnost, která ulehčuje naše každodenní fungování a zároveň pomáhá i v úspoře energií díky personalizovanému ovládání topení či osvětlení. A co třeba chytrý nábytek, který umožní přes chytrý telefon nastavit opěrku nebo zapne vyhřívání? 


Tip!
Než začnete vybírat designová svítidla, zjistěte si, jaké jsou jejich možnosti napojení na některý z dostupných smart home systémů. 

Trend č. 5: Pastelové barvy

Magenta je mrtvá, ať žije broskvová! Ano, barvou roku 2024 se podle společnosti Pantone stal odstín „peach fuss“. V interiéru tak zapadá do již nastaveného trendu, kdy postupně klesá obliba výrazných barev a prosazují se spíše jemné, pastelové tóny. Zapomeňte na agresivní meruňkovou výmalbu, která se v bytech často objevovala na začátku tisíciletí. Peach fuss je jemná oranžová, která má odrážet pozitivní mezilidské vztahy. Trend tak mluví jasně – pastely jsou král. 


Tip!
Nemusíte se vrhat do nové výmalby. Klidně nechte na zdech bílou a promítněte pastelovou (nebo jinou zvolenou barvu) do doplňků nebo drobnějšího nábytku.