Vypadá to, že náš server prochází údržbou nebo jste offline. Některé funkce webu mohou být dočasně nedostupné.

8 kroků k perfektní domácí pracovně

V době, kdy se práce na dálku stává běžnou, je o to důležitější vytvořit si doma prostor podporující soustředění a efektivitu. K tomu je však potřeba mnohem víc než nová ergonomická myš a pohodlné kancelářské křeslo. Velký kus práce udělá správně vybraný nábytek do pracovny, osvětlení a výmalba. Když nepodceníte ani ten nejmenší detail, bude vaše pracovna místem, kde půjde práce od ruky, ať už jste virtuální asistentka, programátor nebo copywriter.


Lidmila Maršálková
Lidmila Maršálková9. 5. 2024 | Doba čtení: 6 minut

V době, kdy se práce na dálku stává běžnou, je o to důležitější vytvořit si doma prostor podporující soustředění a efektivitu. K tomu je však potřeba mnohem víc než nová ergonomická myš a pohodlné kancelářské křeslo. Velký kus práce udělá správně vybraný nábytek do pracovny, osvětlení a výmalba. Když nepodceníte ani ten nejmenší detail, bude vaše pracovna místem, kde půjde práce od ruky, ať už jste virtuální asistentka, programátor nebo copywriter.

Ergonomický nábytek by měl být naprostý základ

Hrbíte se právě teď při čtení tohoto článku na jídelní židli a stojan pro notebook vám dělají knihy? Pokud ano, pak je tohle právě první věc, kterou byste měli změnit. Jde vám nejen o pracovní výkon, ale hlavně o zdraví. Bolest zad a krční páteře, špatné držení těla, migrény nebo syndrom karpálního tunelu – to je jen zlomek obtíží, které souvisí s nezdravými návyky práce za počítačem.

Chcete-li těmto nepříjemnost předejít, tento ergonomický nábytek a doplňky by vám neměly v domácí kanceláři chybět:

  • Ergonomická židle: Nastavitelné područky, opěrka zad i výška jsou velmi žádoucí stejně jako otočná základna pro snadný pohyb. Vyberte židli s kvalitním polstrováním a prodyšným materiálem, abyste měli pohodlí při dlouhém sezení.
  • Ergonomický stůl: Nejlepší volbou je kancelářský stůl s nastavitelnou výškou, abyste mohli střídat práci vsedě a vestoje.
  • Podložka pod myš a klávesnici: Ergonomické podložky pomáhají snížit tlak na zápěstí a předcházet syndromu karpálního tunelu.
  • Stojan na monitor: Hodí se pro umístění monitoru nebo notebooku do výšky očí, podporuje zdravé sezení a předchází bolestem krční páteře.
  • Ergonomická podložka na sezení: Ideální pro dlouhou práci u počítače, pokud vás trápí ztuhlý krk. Podložka slouží k podpoře zdravého držení těla, zlepšení krevního oběhu a zmírňuje tlak na páteř.
  • Ergonomická podnožka: Pomáhá vám zaujmout optimální pozici pro práci u počítače. Ulevíte nohám i bederní páteři a pro chodidla je velmi pohodlná.
Způsobů, jak správně sedět (nebo stát) u počítače existuje hned několik.

Posviťte si na úspěšný pracovní den

Kombinace přirozeného a umělého osvětlení maximalizuje denní světlo a zároveň umožňuje regulaci intenzity světla pomocí závěsů nebo žaluzií. Ideální je použít stropní osvětlení s rozptýleným světlem a nastavitelnou stolní lampu s otočným ramenem. Pro pracovní prostory se doporučuje neutrální až studené bílé světlo (4000–5000 K) s vysokým indexem podání barev (CRI 80 a více). Velmi užitečná jsou v pracovně stmívatelná svítidla, protože umožňují přizpůsobit intenzitu světla aktuálním potřebám. Tím pádem se snižuje únava očí a zlepšuje koncentrace.

Bezrealitky tip: Pracovní stůl umístěte k oknu, ať na něj přes den dopadá přirozené světlo a dobře vidíte na práci.

V pracovně kombinujte přirozené a umělé osvětlení.

Vynechte křiklavé barvy

Barvy mají na naši náladu a produktivitu obrovský vliv. Neutrální barvy, jako bílá, béžová a šedá, vytvářejí čistý a profesionální vzhled, podporující jasnost myšlenek a stabilitu. Uklidňující barvy, jako modrá, zelená a levandulová, snižují stres a podporují relaxaci a kreativitu. Kombinace neutrálních a uklidňujících barev vytváří harmonické prostředí, které není nudné, ale zůstává klidné a uspořádané.

Úložné prostory

Dobře uspořádaná pracovna nejen zvyšuje efektivitu, ale také přispívá k celkové pohodě a spokojenosti při práci. Využijte různé typy úložných prostor od skříní přes police až po úložné boxy a vytvořte si funkční, esteticky příjemné a produktivní pracovní prostředí. Neméně důležitá je estetika. Sjednocením designu nábytku a doplňků navíc vytvoříte příjemné pracovní prostředí. Chcete-li, aby pracovna vypadala co nejvíce uklizeně, vsaďte na skryté úložné prostory a vynechte otevřené policové regály.

Domácí pracovnu vybavte bohatými úložnými prostory a vymalujte světlými barvami.

Rostliny

Rostliny v pracovně přinášejí mnoho výhod, které pozitivně ovlivňují produktivitu, zdraví a celkovou pohodu. Navíc zlepšují kvalitu vzduchu a zvyšují vlhkost vzduchu. Mezi vhodné rostliny pro pracovnu patří zelenec, toulcovka, dracéna, fikus a sanseviéra, které jsou nenáročné na péči a efektivně čistí vzduch. 

Minimalismus

Minimalistická pracovna vytváří klidné a organizované prostředí, které podporuje efektivitu a duševní pohodu, což dlouhodobě přináší lepší pracovní výkon a spokojenost. Jak v praxi na to? Začněte odstraněním nadbytečných předmětů, které vám neslouží k práci. Pořiďte pro ně úložné boxy nebo organizéry nebo je jednoduše přemístěte úplně jinam. Dekorace minimalizujte na několik málo významných předmětů. Barvy volte klidné a neutrální. Pracovní stůl nebo plochu průběžně uklízejte. Minimalismus můžete uplatnit také na digitální pracovní prostor tím, že budete pravidelně třídit soubory a odstraňovat nepotřebné e-maily.

Minimalistická pracovna nemusí být ani trochu nudná, když do ní vnesete rozumné množství rostlin a dekorací.

Technologie

Technologie v pracovně zásadně zvyšují produktivitu a usnadňují práci. Ať už jsou to dva monitory pro efektivní multitasking nebo bezdrátová zařízení pro minimalizaci nepořádku na stole, ale i pod ním. Pokud se bez kabelů neobejdete, veďte všechny jedním směrem a pro jejich „zkrocení “ používejte kabelové organizéry, svorky, průchodky a rozlišovače.

Zónování prostoru

Zónování prostoru v pracovně je skvělý způsob, jak zvýšit produktivitu, udržet pořádek a snížit stres. Pro efektivní zónování je důležité plánovat využití prostoru předem. Použijte nábytek jako přirozené předěly a zvolte mobilní kusy pro větší flexibilitu. Barvy a dekorace vizuálně odliší jednotlivé zóny, což přispívá k lepší orientaci. Nezapomeňte také na ergonomii a přizpůsobivost zón měnícím se potřebám. Prostor můžete rozdělit například následovně:

  • Pracovní zóna: Zahrnuje stůl, židli a technologické vybavení, zaměřená na efektivní plnění pracovních úkolů.
  • Úložná zóna: Skříně, police a organizéry pro snadný přístup k materiálům a udržení pořádku.
  • Zóna pro kreativitu: Místo pro brainstormování s nástěnkou, tabulí a inspirativními materiály.
  • Relaxační zóna: Prostor s pohodlným sezením pro odpočinek a načerpání energie.
  • Komunikační zóna: Konferenční stůl a vybavení pro setkání a videokonference.

Pracovna není firemní kancelář, tak si ji zařiďte příjemněji

Vytvoření dokonalé domácí pracovny je více než jen splnění praktických potřeb – je to cesta k vytvoření prostoru, kde mohou vaše nápady opravdu rozkvést. Využijte každý detail k tomu, abyste se cítili pohodlně a inspirovaně – od pečlivě vybraných úložných prostor až po minimalistický design, který vám pomůže udržet mysl čistou a soustředěnou. Nechte se unést možnostmi a vytvořte si prostor, který vás bude motivovat a naplňovat energií.

Domácí pracovna nemá žádné limity. Zařiďte si ji tak, abyste se v ní cítili příjemně a inspirovaně.

Často kladené otázky

Jak vybrat vhodné místo pro pracovnu v domě nebo bytě?

Vyberte klidné místo s minimem rušení, ideálně s přirozeným světlem a dostatečným prostorem pro nábytek a vybavení.

Jaký je nejlepší způsob, jak zorganizovat úložné prostory?

Používejte kombinaci skříní, polic, zásuvek a organizérů. Udržujte často používané věci na dosah a méně potřebné předměty skladujte.

Jak udržet pracovnu čistou a organizovanou?

Pravidelně uklízejte pracovní plochu, používejte úložné systémy a organizéry, a udržujte kabely uspořádané pomocí kabelových svorek a kanálů.

Jak zařídit pracovnu na malém prostoru?

Využijte vertikální prostor pomocí polic a nástěnných organizérů, použijte multifunkční nábytek a zvolte světlé barvy pro vizuální zvětšení prostoru.