Zdá se, že došlo k problému s připojením nebo na serveru dochází k údržbě. Funkce webu může být omezena.

Inspirace na vánoční výzdobu domova

Ladíte domov na vánoční notu, ale chybí vám inspirace? Ať už milujete vánoční kýč nebo chcete letošní vánoční výzdobu pojmout minimalisticky, máme pro vás hned 7 tipů, jak na to. A hlavně nezapomeňte, že vánoční výzdoba nemá být závod o lajky na sociálních sítích! V první řadě byste to měli dělat pro sebe a své nejbližší, abyste se doma cítili příjemně a užili si sváteční pohodu. Výsledek nemusí být perfektní a je důležité, aby se líbil hlavně vám.


Lidmila Maršálková
Lidmila Maršálková24. 11. 2023 | Doba čtení: 6 minut

Ladíte domov na vánoční notu, ale chybí vám inspirace? Ať už milujete vánoční kýč nebo chcete letošní vánoční výzdobu pojmout minimalisticky, máme pro vás hned 7 tipů, jak na to. A hlavně nezapomeňte, že vánoční výzdoba nemá být závod o lajky na sociálních sítích! V první řadě byste to měli dělat pro sebe a své nejbližší, abyste se doma cítili příjemně a užili si sváteční pohodu. Výsledek nemusí být perfektní a je důležité, aby se líbil hlavně vám.

Vánoční světýlka jsou základ

Vánoce bez světýlek by snad ani nebyly Vánoce. Pokud vám ale to, co vídáte v oknech sousedů přijde jako nuda, zkuste to u sebe doma jinak. Světelné řetězy ve skleněných lahvích jsou originální a jen stěží od nich odtrhnete oči. Krásně vyniknou na jídelním stole, na schodech i v předsíni na zemi.

Vánoční světýlka nepatří jen do oken a na vánoční stromeček.

Máte-li doma otevřené regály a knihovny, světýlka propleťte konstrukcí. Nádherně vypadají také světelné dekorace jako jsou papírové hvězdy, komety či domečky. Máte-li balkon či zahradu, nezapomeňte rozvěsit vánoční světýlka také sem, ať se můžou vaší krásnou vánoční výzdobou kochat a také kolemjdoucí.

Nezapomeňte na parapet

Jak vdechnout interiéru ještě více vánočního kouzla? Zaplňte parapety vánočními dekoracemi. Samozřejmě ale v míře, ať nedosáhnete maximálně kýče. Ledabyle odložená vlněná deka, na kterou položíte několik vánočních dekorací z přírodních materiálů, světýlka a pár větví ze stromku, bude působit kouzelně a příjemně. Pozor ale, pokud budete mít na parapetu svíčky, aby od nich nechytl textil nebo dekorace!

Zútulněte každý kout domova včetně parapetu.

Netradiční stojan na stromeček

Nemáte v oblibě kovové či plastové vánoční stojany, které hyzdí jinak moc krásný vánoční strom? Schovejte nevzhledný vánoční stojan do proutěného nebo látkové koše nebo jej obalte jutovým pytlem. Stromek v něm bude působit neuvěřitelně roztomile a vánočně laděný interiér chytne přírodní nádech.

Schovejte ošklivý stojan na stromek třeba do látkového pytle.

Tak trochu jiný vánoční stromeček

Jste zastánci názoru, že stromy patří do lesa a ne do bytu? Zároveň se vám ale nelíbí umělé stromky? Existuje hned několik nádherných alternativ. Porozhlédněte se v obchodě po dřevěném vánočním stromku, který vám vydrží roky a hlavně neopadává! Další možností je ozdobit si jednoduše jakoukoliv pokojovku, třeba takový zamiokulkas nebo fíkus

Letos jste řekli živému vánočnímu stromku ne? Nahraďte jej třeba tím ze dřeva.

Moc pěknou náhražkou za živý vánoční stromek jsou i závěsné žebříky bez nebo s LED světýlky. Hravě na ně pověsíte vánoční ozdoby i sladkosti pro děti. Až skončí Vánoce, žebřík za chvíli odstrojíte a můžete jej používat celoročně jako zajímavou dekoraci, na níž zavěsíte květiny, sušené ovoce nebo cokoliv vás napadne.

Originální vánoční ozdoby

Jak ozdobit vánoční stromeček originálně a možná trochu netradičně? Sáhněte po tematických vánočních dekoracích. Stromek může být ozdobený třeba jen sušeným ovocem, dřevěnými vánočními ozdobami nebo těmi, které s rodinou vlastnoručně vyrobíte z papíru. Fantazii se meze nekladou. Milujete kočky? Sežeňte vánoční ozdoby ve tvaru koček. Věnujete se hře na nějaký hudební nástroj? Ozdobte stromek vánočními ozdobami ve tvaru hudebních nástrojů. Nabídka v obchodech je nepřeberná! Stačí jen hledat.

Ozdobte stromek netradičními vánočními ozdobičkami na konkrétní téma.

Prostřete stůl na celý advent

Vánočně ozdobený jídelní stůl po celý advent vdechne do rychlé snídaně, homeofficového oběda i rodinných večeří sváteční půvab. Nemusí jít samozřejmě o výzdobu jako na štědrý večer. Stačí, když přes stůl hodíte ubrus a přidáte pár šišek, větviček, svícnů a talířek vánočního cukroví. I kdybyste žádnou další vánoční výzdobu nestihli, tohle minimum vykouzlí příjemnou vánoční atmosféru. Navíc budete připraveni na nečekané sváteční hosty, kteří se budou cítit důležitě, že jste speciálně kvůli nim zdobili stůl.

Svátečně prostřený stůl po celý advent motivuje ke společným večeřím i během vánočního shonu.

Adventní věnec nepatří jen na vchodové dveře

Ať už jste si dali práci s jeho výrobou či výběrem v obchodě, adventní věnec nemusíte nutně dávat jen na vchodové dveře. Vždyť tam byste si ho ani tolik neužili, možná tak při příchodu z práce. Na zavěšení věnce neexistuje žádné pravidlo, tak ho bez obav zavěste nad postel či dveře dětského pokojíčku a nebo jím jednoduše ozdobte jídelní stůl.

Adventní věnec nemusíte zavěsit jen na vchodové dveře.

Pokud ho chcete přece jen zavěsit na vchodové dveře, vybírejte k tmavým dveřím světlý a naopak. Co se týká velikosti, doporučuje se, aby na šířku překrýval maximálně dvě třetiny vchodových dveří. A který adventní věnec je ten nejvhodnější? Záleží jen čistě na vašem vkusu. Vyznavači minimalismu by měli zvolit adventní věnec v neutrálních přírodních barvách, tvořený šiškami, skořicí a sušeným ovocem. Máte-li rádi okázalé vánoční dekorace, pak si zamilujete adventní věnce s mašlemi, blyštivými ozdobami a skořápkami z vlašáků.