Vypadá to, že náš server prochází údržbou nebo jste offline. Některé funkce webu mohou být dočasně nedostupné.

Jak vybrat perfektní zahradní nábytek

Ráno snídaně na zahradě, zatímco se příroda probouzí. Během dne homeoffice v křesílku s výhledem na stromy. Večer grilovačka a večeře s rodinou pod širým nebem. Abyste si tyto chvíle mohli užívat opravdu naplno, chce to kvalitní a komfortní zahradní nábytek. Jak ho vybrat s ohledem na vaše potřeby a prostor? Poradíme vám, co je při výběru zahradního nábytku důležité a jak si správně naplánovat jeho rozmístění.


Lucie Starovičová
Lucie Starovičová31. 5. 2024 | Doba čtení: 6 minut

Ráno snídaně na zahradě, zatímco se příroda probouzí. Během dne homeoffice v křesílku s výhledem na stromy. Večer grilovačka a večeře s rodinou pod širým nebem. Abyste si tyto chvíle mohli užívat opravdu naplno, chce to kvalitní a komfortní zahradní nábytek. Jak ho vybrat s ohledem na vaše potřeby a prostor? Poradíme vám, co je při výběru zahradního nábytku důležité a jak si správně naplánovat jeho rozmístění.

Před nákupem si změřte a rozvrhněte prostor

Měření vám umožní vyhnout se situaci, kdy byste museli zahradní nábytek vrátit například kvůli tomu, že zabírá příliš mnoho místa. Vezměte proto rozměry nábytku a zamýšlený počet kusů a nakreslete si jednoduchý plánek. Získáte jasnější představu o tom, jak velký zahradní nábytek se vám do prostoru vejde a kolik kusů pořídit.

Když máte jasno v rozměrech, zamyslete se nad uspořádáním. Měl by být rozmístěn tak, aby vám zůstalo dostatek místa pro pohodlný pohyb. Pokud máte větší zahradu nebo terasu, je praktické rozdělit ji na zóny pro různé aktivity, jako je posezení, jídlo, grilování nebo relaxace. 


Bezrealitky tip pro výběr zahradního nábytku
Vyrobte si zahradní nábytek naoko z lepicí pásky. Nastříhejte ji v rozměrech odpovídající vybranému nábytku a polepte s ní terasu. Získáte tak lepší představu o rozměrech i rozmístění.

Jak vybrat zahradní nábytek podle vašich potřeb

Už víte, jak budete zahradní nábytek využívat?

Zamyslete se nad tím, jak často plánujete zahradní nábytek používat a k jakým účelům. Pokud často pořádáte rodinné oslavy, zahradní párty nebo grilování, budete potřebovat nábytek, který je dostatečně robustní a pohodlný pro větší počet lidí.

Naopak, pokud zahradu využíváte především k relaxaci, může být prioritou komfortní lehátko nebo houpací křeslo. Pokud rádi jíte venku, bude pro vás vhodnější zahradní jídelní set. Chcete-li venku hlavně odpočívat a konverzovat s rodinou a přáteli, bude pro vás vhodnější zahradní lounge set.

Zahradní jídelní set je ideální pro společné stolování. Zahradní lounge set na relax a konverzaci.

Počet míst k sezení vybírejte s ohledem na prostor i členy domácnosti

Jak velký jídelní stůl na terasu vybrat a kolik židlí je značka ideál? Záleží, kolik máte prostoru a zda k vám často chodí návštěvy. V případě, že se na terase nemůžete tolik roztahovat, zvolte jen tolik míst k sezení, kolik je členů domácnosti. Sezení pro hosty můžete vyřešit stohovatelnými nebo skládacími židlemi, které tolik místa nezaberou. Velikost jídelního stolu můžete kompenzovat například menším odkládacím nebo skládacím stolkem, který poslouží k více účelům.

Jak vybrat zahradní nábytek podle materiálu

Správný výběr materiálu může znamenat rozdíl mezi nábytkem, který vydrží mnoho let, a nábytkem, který bude nutné po několika sezónách vyměnit. Pojďme se na jednotlivé materiály zahradního nábytku podávat podrobněji:

Teak

Teakové dřevo je jedním z nejžádanějších materiálů pro zahradní nábytek díky své výjimečné odolnosti a krásnému vzhledu. Přírodní oleje v teakovém dřevě mu poskytují vynikající odolnost vůči vlhkosti, hnilobě a škůdcům, a právě proto je ideální volbou pro venkovní použití. Nevýhodou je vyšší cena, která odpovídá jeho kvalitě a trvanlivosti, ale investice do teakového nábytku se rozhodně vyplatí pro ty, kteří hledají dlouhodobé řešení.

Teakový zahradní nábytek patří k nejpopulárnější volbě díky své kvalitě.

Borovice

Borovicové dřevo je oblíbené pro svou dostupnost a cenovou výhodnost. Jeho světlá barva s výraznou texturou může být atraktivní, zvláště pokud hledáte přírodní a rustikální vzhled. Borovice je měkčí než tvrdé dřeviny, což znamená, že může být náchylnější k poškození, ale na druhou stranu se s ní dobře pracuje a snadno se zpracovává. Pokud se o něj správně staráte, může borovicový zahradní nábytek sloužit mnoho let.

Akácie

Akáciové dřevo je skvělou alternativou k dražším dřevinám, jako je teak. Je velmi pevné a odolné vůči povětrnostním vlivům, hnilobě a škůdcům, díky čemuž je ideální pro venkovní použití. Akáciové dřevo má atraktivní tmavě hnědou barvu s výraznou strukturou, která dodává nábytku elegantní vzhled. Stejně jako jiné dřeviny, i akácie vyžaduje určitou údržbu, zejména pravidelné olejování, aby si udržel svůj vzhled a odolnost. 


Mohlo by vás také zajímat
 Dali jste si letos za cíl vylepšit nebo úplně proměnit vaši zahradu? Máme pro vás inspiraci v podobě 9 tipů, jak na krásnější zahradu od malých změn po velké úpravy.

Hliník

Hliník je materiál, který je snadno přenosný a ideální pro venkovní použití, protože nerezaví a dobře odolává povětrnostním vlivům. Hliníkový zahradní nábytek je často povrchově upraven práškovým lakem, což zvyšuje jeho odolnost a dodává mu elegantní vzhled. Navíc je téměř bezúdržbový, stačí jej občas omýt vodou.

Kovový zahradní nábytek je téměř bezúdržbový.

Ocel

Ocelový nábytek je velmi pevný a odolný, což z něj činí ideální volbu pro venkovní použití. Může být poněkud těžký, což může být nevýhoda při častém přemisťování, ale jeho odolnost vůči povětrnostním vlivům a pevnost z něj činí spolehlivou volbu. Pro zvýšení komfortu je doporučeno používat polstry a podušky.

Plast

Plastový zahradní nábytek je cenově dostupný, lehký a snadno se udržuje. Moderní plastový nábytek může být velmi stylový a nabízí se mnoho barev a designů. Plastový nábytek je téměř bezúdržbový, stačí jej občas omýt mýdlovou vodou, aby zůstal čistý. Navíc je odolný vůči povětrnostním vlivům a UV záření, což zajišťuje dlouhou životnost. Levnější kousky ale mohou působit poněkud lacině a nestabilně.

Ratan

Ratanový nábytek přidává do zahrady exotický a elegantní dotek. Přírodní ratan je velmi stylový a pohodlný, ale vyžaduje pravidelnou péči a ochranu před vlhkostí a hnilobou. Na druhou stranu, syntetický ratan, vyrobený z polyethylenu, nabízí vyšší odolnost a snadnější údržbu, což z něj činí vynikající volbu pro venkovní použití.

Ratanový zahradní nábytek nadchne svými vlastnostmi i designem.

Jak vybrat zahradní nábytek podle stylu

Sjednocení stylu zahradního nábytku s designem zahrady

  • Harmonizace prostoru: Zahradní nábytek by měl ladit s celkovým stylem vaší zahrady. Moderní zahrada si žádá minimalistický nábytek, rustikální zahrada zase dřevěné a přírodní prvky.
  • Kontrast nebo soulad: Rozhodněte se, zda chcete, aby nábytek kontrastoval s okolím, nebo spíše splýval. Kontrastní kousky mohou vytvořit zajímavé vizuální efekty, zatímco sjednocený styl dodá zahradě harmonii.

Barevné kombinace a vzory

  • Neutrální barvy: Bílé, šedé nebo béžové tóny jsou univerzální a snadno se kombinují s ostatními prvky zahrady.
  • Výrazné barvy: Pokud chcete, aby zahradní nábytek vynikl, zvažte jasné barvy jako modrá, zelená nebo červená. Tyto barvy mohou dodat zahradě živost a energii.
  • Vzorované textilie: Použití vzorovaných polštářů a podsedáků může oživit i jednoduchý nábytek a dodat prostoru osobitý styl.

Další venkovní kousky pro útulnou zahradu

Zahradní posezení nejsou jen jídelní židle a stůl. Chcete-li na zahradě vytvořit opravdu útulný prostor, přidejte ještě další zahradní nábytek. Máte-li možnost, zavěste houpací síť pod jabloň, přidejte lehátka nebo křesílka a nebo čím dál více oblíbené vajíčko. A nezapomeňte také na venkovní koberec, který oceníte hlavně pak na terase.

Výběr zahradního nábytku neuspěchejte a promyslete své potřeby a možnosti prostoru.

Nejčastější otázky

Jaký materiál zahradního nábytku je nejodolnější?

Nejodolnější materiály zahradního nábytku jsou kov a teakové dřevo. Kovový nábytek, zvláště pokud je ošetřen proti korozi, a teakové dřevo díky své přirozené odolnosti vůči povětrnostním podmínkám jsou skvělými volbami.

Je plastový zahradní nábytek kvalitní volbou?

Plastový nábytek je cenově dostupný a lehký, ale může být méně odolný vůči slunečnímu záření a mrazu. Kvalitní plastový nábytek s UV ochranou však může být dobrou volbou pro sezónní použití.

Mohu nechat zahradní nábytek venku celý rok?

To závisí na materiálu. Kovový a plastový nábytek často vydrží celoroční venkovní podmínky, zatímco dřevěný a ratanový nábytek by měl být chráněn před zimou a silným deštěm.

Je lepší koupit zahradní nábytek v kamenném obchodě nebo online?

Nákup v kamenném obchodě umožňuje fyzické vyzkoušení nábytku a posouzení kvality. Online nákup nabízí větší výběr a často i lepší ceny. Ideální je kombinovat obě možnosti.