Vypadá to, že náš server prochází údržbou nebo jste offline. Některé funkce webu mohou být dočasně nedostupné.

9 inspirací a tipů pro krásnou zahradu

Dali jste si letos za cíl vylepšit nebo úplně proměnit vaši zahradu? Právě teď, když je konečně hezky, je nejvyšší čas. Připravili jsme pro vás inspiraci v podobě 9 tipů, jak na krásnější zahradu od malých změn po velké úpravy.


Lidmila Maršálková
Lidmila Maršálková24. 5. 2024 | Doba čtení: 8 minut

Dali jste si letos za cíl vylepšit nebo úplně proměnit vaši zahradu? Právě teď, když je konečně hezky, je nejvyšší čas. Připravili jsme pro vás inspiraci v podobě 9 tipů, jak na krásnější zahradu od malých změn po velké úpravy.

Tip č. 1: Květinové záhony v pestrobarevných kombinacích

Máte pocit, že vaší zahradě chybí barvy? Hrajte si s barevnými kombinacemi na květinových záhonech. Zahradě tím přidáte na živosti a estetické přitažlivosti. Nejdříve si promyslete barevné schéma. Nevíte-li jaké, hledejte inspiraci pro vaši zahradu v přírodě, která hraje všemi barvami.

Mezi oblíbená schémata patří kontrastní barvy (modrá a oranžová, červená a zelená), monochromatické (různé odstíny jedné barvy) nebo pastelové pro jemný a uklidňující vzhled. 

Kombinujte jarní (tulipány, narcisy a krokusy), letní (levandule, růže, pivoňky a lichořeřišnice) a podzimní květiny (chryzantémy, astry a okrasné trávy), aby byl záhon barevný po celý rok. Krásně vypadá mix trvalek a letniček. Trvalky poskytnou stabilní základ a letničky dodají záhonu každoroční novost. 


Inspirace od Bezrealitky pro vaši zahradu
Vysazujte vyšší rostliny do pozadí a nižší do popředí, aby byly všechny květiny dobře viditelné.

Pestrobarevné květinové záhony jsou snadný způsob, jak oživit zahradu.

Tip č. 2: Vertikální zahrady a popínavé rostliny

Máte malou zahradu a už se na ní nemůžete s novými prvky moc roztahovat? Vertikální zahrady a popínavé rostliny jsou skvělým způsobem, jak využít vertikální prostor a dodat zahradě na zajímavosti a kráse. Můžete použít závěsné květináče, nástěnné panely, vertikální stojany nebo treláže.

Vyberte popínavé rostliny, které se dobře hodí k vašemu klimatu a podmínkám. Mezi oblíbené patří břečťan, vistárie, plamének, popínavé růže a trubač. Použijte také závěsné rostliny, jako jsou petúnie, fuchsie nebo muškáty. Tyto rostliny vytvoří krásné převisy a zajímavé efekty.

Závěsné květináče umístěte na stěny, ploty nebo pergoly. Použijte pevné háky a závěsy, které unesou váhu květináčů. Instalujte nástěnné panely nebo vertikální rámy ze dřeva, kovu nebo plastu, které umožní rostlinám růst vertikálně. Skvělé jsou také palety, treláže, mříže nebo jiné opory, které pomohou popínavým rostlinám růst.

Hledáte inspiraci pro vaši zahradu? Vyzkoušejte vertikální zahrady a popínavé rostliny.

Tip č. 3: Zahradní dekorace a sochy

Při výběru zahradních dekorací dbejte na to, aby ladily s celkovým stylem vaší zahrady. Vybrané prvky umístěte na strategická místa, kde budou dobře viditelné, ale zároveň nebudou narušovat přirozený vzhled zahrady. Ideální jsou místa poblíž cestiček, v rozích zahrady nebo jako středobod květinových záhonů.


Inspirace od Bezrealitky pro vaši zahradu
Větší sochy nebo dekorace použijte jako ohnisko, které přitáhne pozornost. Umístěte je konci cesty, uprostřed trávníku nebo u vodního prvku, kde budou nepřehlédnutelné.

Typy nejen zahradních dekorací pro krásnou zahradu:

  • Abstraktní sochy: Moderní a umělecké, vhodné pro minimalistické zahrady.
  • Sochy zvířat: Dodávají zahradě přírodní a hravý charakter.
  • Klasické sochy: Mytologické postavy nebo historické osobnosti pro elegantní zahrady.
  • Stojací fontány: Velké a výrazné, ideální jako centrální prvek.
  • Nástěnné fontány: Vhodné pro menší prostory a terasy.
  • Ptačí budky, krmítka a pítka: Nejen zdobí zahradu, ale také podporují místní faunu.
  • Hmyzí hotel: Přispívá k biodiverzitě tím, že na zahradu přitáhne opylovače a užitečný hmyz ničící škůdce.
  • Solární lampy: Ekologické a snadno instalovatelné.
  • LED řetězy: Flexibilní osvětlení pro stromy a keře.
  • Staré sudy nebo zahradní kolečka (naplníte substrátem a zasadíte trvalky)
Zahradní dekorace může být úplně cokoliv od sošek přes hmyzí hotely až po lucerny a mini skleníky.

Mohlo by vás také zajímat
Příroda jako společník: Objevte kouzlo permakulturní zahrady a zjistěte, proč byste se jí měli inspirovat i vy.  

Tip č. 4: Barevné květináče a truhlíky

Velkou parádu udělají i obyčejné barevné květináče a truhlíky. Pokud toužíte po výrazné zahradě, vydejte se cestou kontrastů. Chcete, aby vaše zahrada byla spíše harmonická? Volte odstíny, které k sobě ladí. Důležité jsou i materiály. Tradiční terakota a keramika dodají zahradě přirozený vzhled zatímco plast a kov jsou moderní a cenově dostupné materiály. Velkou roli hraje také rozmístění květináčů a truhlíků. Krásně vypadá seskupení různých tvarů a velikostí. Máte-li tu možnost, využijte různé úrovně, například schody nebo police.


Inspirace od Bezrealitky pro vaši zahradu
Vyberte rostliny s výraznými květy, které kontrastují s barvou květináčů. Kombinace různých květin v barevných květináčích vytvoří živý a pestrý dojem. Například modré květináče s žlutými květy nebo červené květináče s bílými květy a naopak.

Hledáte jednoduchou inspiraci, jak oživit zahradu? Vsaďte na různě velké a různě barevné květináče a truhlíky.

Tip č. 5: Vytvořte tematické zóny

Tematické zóny nejenže vypadají krásně, ale také usnadňují organizaci a péči o zahradu. Umožňují vám využít prostor efektivně a vytvořit různé prostředí pro různé aktivity a zájmy. Nejprve se podívejte na celkový prostor vaší zahrady a zvažte, jaké zóny byste chtěli vytvořit. Nakreslete si plán zahrady a vyznačte jednotlivé zóny. Ujistěte se, že každá zóna má dostatek prostoru a že zóny jsou logicky uspořádány podle jejich funkcí. Zóny můžete oddělit například živým plotem, dřevěným plotem, chodníčkem, zahradním obloukem nebo třeba paravánem.

Inspirace pro zóny na zahradě

Relaxační zóna: Místo určené k odpočinku a relaxaci. Může zahrnovat pohodlný nábytek, houpací síť, lavičku nebo pergolu. Přidejte měkké osvětlení, dekorativní polštáře a rostliny, které vytvářejí klidnou atmosféru.

Herna pro děti: Zóna pro děti by měla být bezpečná a plná zábavných prvků, jako jsou pískoviště, trampolína, houpačky nebo skluzavka. Použijte měkké povrchy a barevné dekorace.

Bylinková zahrádka: Místo pro pěstování bylinek, které můžete použít při vaření. Zasaďte bylinky do vyvýšených záhonů nebo květináčů a umístěte je poblíž kuchyně pro snadný přístup.

Zeleninová zahrádka: Místo pro pěstování zeleniny a ovoce. Použijte vyvýšené záhony nebo záhony v zemi a zasaďte různé druhy zeleniny podle sezóny.

Vodní prvek: Zóna s jezírkem, fontánou nebo vodopádem. Vodní prvky přidávají do zahrady pohyb a zvuk, což vytváří uklidňující atmosféru.

Vytvořte si na zahradě místo, kde budete s chutí relaxovat a ne jen sekat trávník.

Tip č. 6: Venkovní svítidla a dekorativní světýlka

Světelné prvky mohou zásadně proměnit vaši zahradu a vytvořit okouzlující atmosféru, která umožní její užívání i po setmění. Nejprve se projděte po zahradě, zamyslete se nad tím, která místa potřebují nasvítit a promyslete také, jaký je hlavní účel osvětlení v jednotlivých částech zahrady. Může to být funkční osvětlení (pro bezpečnost a orientaci), dekorativní osvětlení (pro zvýraznění prvků) nebo ambientní osvětlení (pro vytvoření atmosféry).

Tipy, kam umístit venkovní svítidla:

  • Cesty a chodníky: Osvětlete cesty a chodníky, aby byly bezpečné a snadno přístupné i v noci. Použijte solární lampy nebo podzemní světla podél cest.
  • Vstupy a brány: Umístěte osvětlení u vstupů a bran pro snadnou orientaci a bezpečnost. Světla mohou být umístěna na sloupech nebo stěnách.
  • Záhony a zahradní prvky: Zvýrazněte záhony, stromy, keře a sochy pomocí reflektorů nebo LED světel. Tímto způsobem vyniknou i po setmění.
  • Vodní prvky: Použijte podvodní světla nebo reflektory k osvětlení jezírek, fontán nebo vodopádů. Světla dodají vodním prvkům magický efekt.
Inspirace pro zahradu: venkovní a dekorativní svítidla.

Tip č. 7: Vodní prvky

Vytvořte si na zahradě inspirativní a klidnou atmosféru. Zvuk tekoucí vody, vizuální efekty a možnost přilákat všemožné živočichy, činí z fontánek, jezírek a pítek pro ptáčky ideální doplněk pro každou zahradu.


Mohlo by vás také zajímat
 Chcete rozšířit obytný prostor domu? Vybudujte si zimní zahradu. Prosluněná zimní zahrada vám umožní být blízko přírodě celoročně nehledě na počasí za okny.  

Hledáte inspiraci pro svou zahradu? Začleňte vodní prvky jako fontány, jezírka a pítka pro ptáčky.

Tip č. 8: Zahradní chodníky

Chodníčky působí malebně, ale jsou také praktické. Pohyb po zahradě bude díky nim snazší. Způsobů, jak vytvořit nový chodník na zahradě, je hned několik a záležet bude jak na vašem vkusu, tak rozpočtu. Tyto možnosti se nabízí:

  • Kámen: Přírodní kámen, jako je břidlice, žula nebo pískovec, dodává cestám elegantní a trvanlivý vzhled. Kameny mohou být nepravidelné pro přirozený vzhled nebo řezané do pravidelných tvarů pro formální vzhled.
  • Cihly: Cihly jsou klasickým materiálem pro zahradní chodníky, který dodává teplý a tradiční vzhled. Můžete je položit v různých vzorech, jako je klikatý vzor nebo běhoun.
  • Dřevo: Dřevěné chodníky, vyrobené z řezaných klád nebo dřevěných desek, mohou dodat zahradě rustikální a přírodní vzhled. Dřevo by mělo být ošetřeno proti povětrnostním vlivům.
  • Štěrk: Je cenově dostupný a materiál, který je ideální pro neformální cesty. Různé barvy a velikosti štěrku mohou přidat vizuální zajímavost.
  • Beton: Betonové cesty mohou být hladké nebo texturované a nabízejí moderní a čistý vzhled. Beton lze barvit a tvarovat do různých vzorů.
Osvěžte zahradu přidáním chodníčků k důležitým místům na zahradě.

Tip č. 9: Zahradní posezení z palet

DIY posezení z palet je nejen originální, ale můžete na něm výrazně ušetřit, pokud nechcete investovat do drahého zahradního setu. Návodů najdete na internetu plno, nás oslovil například tento: