Zdá se, že došlo k problému s připojením nebo na serveru dochází k údržbě. Funkce webu může být omezena.

Praktické tipy pro výběr matrace a postele, aby se vám lépe spalo

Ať už vás bolí záda nebo se i po osmihodinovém spánku cítíte stále unavení, na vině může být vaše matrace, postel nebo obojí. Nesmíme opomenout ani kvalitní rošt nebo třeba polštáře. To vše dohromady tvoří klíč ke kvalitnímu a zdravému spánku. Zjistěte, na co se při nákupu zaměřit.


Lidmila Maršálková
Lidmila Maršálková29. 4. 2024 | Doba čtení: 12 minut

Ať už vás bolí záda nebo se i po osmihodinovém spánku cítíte stále unavení, na vině může být vaše matrace, postel nebo obojí. Nesmíme opomenout ani kvalitní rošt nebo třeba polštáře. To vše dohromady tvoří klíč ke kvalitnímu a zdravému spánku. Zjistěte, na co se při nákupu zaměřit.

Jak vybrat vhodnou matraci

Výběr správné matrace je jedním z nejdůležitějších faktorů ovlivňujících kvalitu spánku a celkové zdraví. Nejenže kvalitní matrace zlepšuje pohodlí během spánku, ale také podporuje správnou posturu, zmírňuje bolesti zad a kloubů a může přispět k lepšímu duševnímu zdraví.

Typy matrací a která se hodí pro vás

  • Pružinové matrace: Tyto matrace používají kovové pružiny pro podporu těla a jsou známé svou pevností a odolností. Pružinové matrace jsou často ventilovanější než jiné typy, což pomáhá udržovat chladnější spánkové prostředí.
  • Pěnové matrace: Vyrobené z paměťové pěny nebo polyuretanové pěny, tyto matrace se přizpůsobují tvaru vašeho těla, poskytují vynikající tlumení a podporu. Jsou ideální pro ty, kteří hledají tlumení pohybů a mají rádi pocit "objetí" během spánku.
  • Latexové matrace: Tyto matrace nabízejí dobrý kompromis mezi podporou a komfortem. Jsou odolné, přirozeně hypoalergenní a poskytují dobré odpružení. Latex může být přírodní nebo syntetický.
  • Kombinované matrace: Kombinují prvky pružinových a pěnových matrací, obvykle s pružinovým základem a pěnovým vrškem pro extra komfort. Hybridní matrace jsou dobrou volbou pro ty, kteří hledají kombinaci podpory a pohodlí.
  • Futonové matrace: Futony lze používat jako sedací soupravu během dne a jako postel v noci, což je praktické pro ty, kteří žijí v jednopokojových bytech. Díky směsi pěny a bavlny či kokosových vláken jsou velmi pohodlné.
  • Sendvičové matrace: Sendvičové matrace jsou složeny z několika vrstev různých materiálů. Design vrstvení umožňuje optimalizovat podporu a pohodlí, čímž se zvyšuje celková kvalita spánku.

Jak vybrat kvalitní postel

Výběr správné postele je stejně důležitý jako výběr matrace. Postel by měla být nejen pohodlná a funkční, ale také esteticky příjemná a vhodná do prostoru vaší ložnice. Zde jsou klíčové faktory, které byste měli zvážit při výběru postele:

Materiál postele

Materiál nejen ovlivňuje vzhled a celkový styl postele, ale má také zásadní význam pro její trvanlivost a funkčnost.

Výhody a nevýhody dřevěných postelí

Dřevo je klasický materiál, který přináší do interiéru teplo a pohodlí. Díky široké škále dřevin a povrchových úprav může dřevo působit rustikálně, tradičně i moderně. Masivní dřevo s viditelnou strukturou je často vyhledáváno pro svůj autentický vzhled a schopnost dodat místnosti charakter.

Dřevo je obecně velmi odolné a stabilní, což zaručuje dlouhou životnost. Kvalitní dřevěná postel může vydržet desítky let. Nicméně není dřevo jako dřevo, a na to během výběru myslete. Postel z masivu (z borovicového, bukového nebo dubového dřeva) bude velmi kvalitní a vydrží vám opravdu dlouho. Dřevotříska, dřevovláknitá deska nebo překližka mají nižší cenovku, a tím pádem od nich nelze očekávat tak dlouhou životnost.

Ceny dřevěných postelí se mohou výrazně lišit v závislosti na typu použitého dřeva a komplexnosti designu. Masivní dřevo je obvykle dražší než postele z dřevotřísky nebo MDF.

Výhody a nevýhody kovových postelí

Kovové postele nabízejí širokou škálu designů, od jednoduchých a minimalistických až po bohatě zdobené a elegantní. Kov je flexibilní materiál, který lze formovat do různých tvarů a vzorů, což umožňuje vytvářet unikátní a atraktivní rám postele.

Kov je extrémně odolný materiál, který dobře odolává každodennímu opotřebení. Postele z kvalitního kovu jsou velmi stabilní a mohou vydržet téměř neomezeně dlouho. Na druhou stranu, levnější kovové postele mohou být náchylné k deformaci a korozi.

Kovové postele jsou často cenově dostupnější než dřevěné, zvláště ty, které nejsou příliš složitě zdobené. Cena se může zvýšit v případě složitějších designů nebo použití drahých kovů.

Velikost a typ postele

Velikost postele by měla odpovídat vašim osobním potřebám, velikosti ložnice a také stylu života. Zvažte nejen to, kolik lidí bude postel pravidelně využívat, ale také využití postele v budoucnu (sestěhování s partnerem, úložné prostory apod.).

  • Jednolůžko (Single): Jednolůžko je ideální volbou pro jednotlivce. Standardní rozměry se pohybují od 80 cm x 190 cm do 90 cm x 200 cm. Jednolůžka jsou také skvělou volbou pro menší místnosti, kde je potřeba ušetřit prostor.
  • Dvoulůžko (Double): Dvoulůžko, často o rozměrech 140 cm x 200 cm, je populární volbou pro páry nebo jednotlivce, kteří preferují více prostoru během spánku.
  • Queen size: Její typické rozměry jsou 160 cm x 200 cm a je ideální pro páry, kterým standardní dvoulůžko neposkytuje dostatek prostoru a pohodlí.
  • King size: King size postele jsou největší standardně dostupné velikosti a jejich rozměry bývají 180 cm x 200 cm nebo větší. Tyto postele nabízejí maximální pohodlí a prostor, ale vyžadují dostatečně velkou ložnici.
  • Japonské postele: Japonské postele jsou obvykle velmi nízké, často jen několik centimetrů nad zemí. Typický rám postele je vyroben z dřeva a je designován tak, aby podporoval futonovou matraci bez potřeby pružinového roštu. Postel je obvykle tvrdší, a proto velmi doporučovaná pro osoby trpící na bolesti zad.

Výška postele

Jedním z hlavních důvodů, proč je třeba zvážit výšku postele, je pohodlí při vstávání a uléhání. Ideální výška postele by měla umožňovat sedět na okraji postele s nohama pohodlně na podlaze a koleny v úhlu 90 stupňů.

Pamatujte na to, že se celková výška postele zvedne po přidání matrace. Pokud máte vysokou matraci, možná budete chtít zvolit nižší postelový rám, aby celková výška nebyla příliš vysoká. Naopak, s tenkou matrací může být vhodnější vyšší rám, aby se dosáhlo pohodlné výšky.

Výška postele může ovlivnit i celkový vizuální dojem vaší ložnice. Nízké postele vytváří moderní, minimalistický vzhled, zatímco vyšší postele působí více tradičně a majestátně. Zvažte celkový styl vaší ložnice a jak výška postele zapadá do tohoto konceptu.

8 tipů, jak vybrat správný rošt

Rošt nejen zlepšuje cirkulaci vzduchu kolem matrace, ale také pomáhá prodloužit její životnost tím, že poskytuje stabilní podporu. Jak rošt správně vybrat, aby fungoval ve váš prospěch a zajistil vám lepší spánek?

  1. Kompatibilita s matrací: Ujistěte se, že rošt je kompatibilní s typem matrace, kterou máte. Některé matrace, jako jsou ty z paměťové pěny, vyžadují pevný rošt bez pružin.
  2. Typ roštu: Vyberte typ roštu podle svých potřeb – pevné, lamelové či polohovatelné. Každý typ nabízí odlišné vlastnosti a výhody.
  3. Materiál: Zvažte materiál roštu. Dřevěné rošty jsou oblíbené pro svou pevnost a estetický vzhled, zatímco kovové rošty nabízejí větší odolnost a stabilitu.
  4. Velikost a rozměry: Ujistěte se, že rozměry roštu odpovídají vaší matraci a posteli. Nesprávná velikost může způsobit nestabilitu nebo poškození matrace.
  5. Nastavitelnost: Pokud máte zdravotní potřeby nebo rádi čtete v posteli, může být polohovatelný rošt s možností úpravy úhlu sklonu ideální volbou.
  6. Ventilace: Zajistěte, aby rošt nabízel dobrou ventilaci pro matraci, což je zvláště důležité pro prevenci plísní a akumulaci vlhkosti.
  7. Nosnost roštu: Zkontrolujte maximální nosnost roštu. Vyšší nosnost znamená lepší odolnost a dlouhodobější stabilitu.
  8. Flexibilita lamel: U lamelových roštů je klíčová flexibilita lamel. Vyhledejte rošty, kde lze tuhost lamel nastavit podle vašich preferencí, což může být užitečné pro přizpůsobení podpory různým částem těla.

Typy roštů k postelím

  • Lamelové rošty: Jsou vhodné pro pěnové, latexové i sendvičové matrace. Skládají se z řady dřevěných nebo kovových lamel, které jsou umístěny horizontálně přes rám roštu. Tyto lamely mohou být pevné nebo pružné, v závislosti na materiálu a designu. Pružné lamely se mírně ohýbají pod váhou těla, což poskytuje dodatečné pohodlí a podporu. Jsou populární díky své schopnosti zlepšit cirkulaci vzduchu kolem matrace, což pomáhá regulovat teplotu a snižuje akumulaci vlhkosti. Pamatujte, že čím méně lamel, tím méně bude rošt odolný.
  • Laťkové rošty: Poskytují stabilní, pevnou podporu pro matraci bez jakéhokoli pružení nebo flexibilit. Jsou obvykle vyrobeny z pevného dřeva nebo kovu a mají pevnou, nepružnou povrchovou úpravu. Jsou ideální pro matrace z paměťové pěny nebo latexu, protože jejich pevnost pomáhá správně podporovat matraci a zabraňuje jejímu propadání.
  • Polohovatelné rošty: Mohou výrazně zvýšit komfort a kvalitu spánku. Můžete si totiž měnit úhel sklonu hlavy, trupu nebo nohou matrace. Jsou proto ideální pro lidi s určitými zdravotními problémy, jako je acidita, apnoe ve spánku, nebo pro ty, kteří rádi čtou nebo sledují televizi v posteli.

Styl, pohodlí a zdravý spánek musí jít ruku v ruce

Při výběru nové postele, roštu či matrace myslete na to, že design postele by měl souznit s celkovým stylem vaší ložnice. Dřevěné postele se mohou více hodit do ložnice ve scandi stylu, zatímco postele typu boxspring do moderně pojaté ložnice. Ujistěte se také, že design postele odpovídá vašim estetickým preferencím a zároveň poskytuje potřebnou funkčnost, jako jsou úložné prostory nebo polohovatelnost. V neposlední řadě berte nákup nové postele nebo matrace jako investici do budoucna i do zdraví.