Zdá se, že došlo k problému s připojením nebo na serveru dochází k údržbě. Funkce webu může být omezena.

Zvíře v pronájmu a platby za něj: Na co máte nárok?

Bydlení v pronájmu bývá pro majitele domácích mazlíčků výzvou. Vlastníci bytů totiž psi, kočky ani jiná zvířata často nepovolují a tuto podmínku si sebevědomě dávají do nájemní smlouvy. Mají na to ale právo? Zjistěte, jaká jsou pravidla a omezení týkající se domácích mazlíčků v nájmu.


Lidmila Maršálková
Lidmila Maršálková12. 6. 2023 | Doba čtení: 7 minut

Bydlení v pronájmu bývá pro majitele domácích mazlíčků výzvou. Vlastníci bytů totiž psi, kočky ani jiná zvířata často nepovolují a tuto podmínku si sebevědomě dávají do nájemní smlouvy. Mají na to ale právo? Zjistěte, jaká jsou pravidla a omezení týkající se domácích mazlíčků v nájmu.

Může mi majitel zakázat psa nebo kočku v bytě?

Zákon říká, že nemůže

Občanský zákoník říká, že zvíře v bytě vám pronajímatel nemůže zakázat. Nepomůže mu ani, když tuto podmínku uvede v nájemní smlouvě. Pokud tento bod smlouvy porušíte, nemůže vám kvůli tomu nájem předčasně vypovědět ani vás jinak potrestat.

Nedělejte si ale s majitelem zbytečně zlou krev. Pokud si pejska nebo kočičku chcete pořídit, dejte o tom majiteli nejdříve vědět. Budete-li mít zvíře v bytě na tajňačku a majitel na to přijde, nemusí vám nájemní smlouvu prodloužit.

Má to ale háček

Zdá se, že nová úprava občanského zákoníku z roku 2014 jde na ruku hlavně nájemníkům. Pronajímatelé ale nejsou úplně bezmocní. Pes a kočka v bytě mohou být problém, když chov zvířete působí obtíže pronajímateli nebo ostatním obyvatelům domu. Majitel nemovitosti vám pak může zvíře v bytě zakázat.

Majitel vám psa v pronajatém bytě zakázat nemůže.

Posuzování je pak ale velmi individuální. Musí se brát v potaz povaha bytu či domu, druh zvířete, počet domácích mazlíčků nebo hluk, který zvíře působí. V takovém případě může majitel nájemníky vyzvat k vystěhování zvířete. Nebude-li nájemník rozhodnutí respektovat, může mu být nájemní smlouva vypovězena.


§ 2258 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník
Nájemce má právo chovat v bytě zvíře, nepůsobí-li chov pronajímateli nebo ostatním obyvatelům domu obtíže nepřiměřené poměrům v domě. Vyvolá-li chov zvířete potřebu zvýšených nákladů na údržbu společných částí domu, nahradí nájemce tyto náklady pronajímateli.

Zvýšené zálohy za pronájem bytu se psem či kočkou

Kočka v bytě nebo jiný domácí mazlíček mohou být důvodem ke zvýšení záloh nebo počáteční kauce. Praxe poplatků za zvíře je v zahraničí běžná a je možné tak konat i u nás. Majitel to ale musí řádně smluvně ošetřit a výši poplatku přesně stanovit, aby v budoucnu nedošlo k nedorozumění.

Co dělat, když majitel nechce zvíře do bytu

Našli jste perfektní byt k pronájmu, ale není u něj uvedeno, zda je zvíře v bytě možné? Riskněte to. Majitelé nemovitostí mívají o domácích mazlíčcích a jejich páníčkách zkreslené představy. Vidí jen poškrábané podlahy, počůrané výtahy a celodenní štěkání, zatímco jste v práci. To ale neznamená, že nemůžete pronajímatele přesvědčit o opaku.

Zvíře v bytě s majitelem předem proberte a ujistěte ho, že přijmete veškerá opatření a extra náklady na sebe.

Jakmile budete reagovat na inzerát, ujistěte majitele, že přijmete veškerá opatření a extra náklady na sebe. Buďte konkrétní a popište, jak toho docílíte, aby přítomnost psa či kočky v pronajatém bytě byla bezproblémová.

Poměrně často se stává, že pokud je zájemců o pronajatý byt málo nebo jsou nevyhovující, dají nakonec přednost nájemníkům s domácím mazlíčkem.

Rizika spojená s domácími mazlíčky v pronajatém bytě

  1. Omezený výběr nájemních bytů nebo domů.
  2. Možné konflikty s pronajímatelem nebo sousedy (hluk, nepořádek ve společných prostorách jako např. výtah, sklep či chodby apod.)
  3. Extra náklady na uvedení bytu do původního stavu, například z vratné kauce.
  4. V případě zatajení domácího mazlíčka v pronájmu hrozí neprodloužení nájemní smlouvy.

Proč povolit nájemcům domácího mazlíčka

Téměř polovina všech zájemců o nájemní bydlení jsou majitelé domácích mazlíčků. Už jen to je důvod, proč by měli majitelé zvážit zvíře v bytě. Připravují se tak o jinak spolehlivé a dlouhodobé nájemníky.

Obavy z poškození majetku jsou ale pochopitelné. Dávat do parády byt, v němž jsou podlahy či nábytek poškrábané drápky, s sebou nese další náklady. To lze ale snadno podchytit hned několika způsoby:

  1. Pro zájemce se zvířaty navyšte kauci o cca 10-15 %. Případné poškození pak uhradíte z této kauce.
  2. Pronajímejte nevybavený byt. Předejdete tak nákladům na pořízení nového nábytku.
  3. Povolte jen menší domácí mazlíčky jako například křečky, králíky, papoušky nebo plazy. Tito domácí mazlíčci nadělají zpravidla méně škod než psi a kočky.

Tip!
pro majitele: Dejte domácím mazlíčku šanci. V inzerátu zaškrtněte možnost Domácí mazlíčci vítáni a získáte více poptávek.