Zdá se, že došlo k problému s připojením nebo na serveru dochází k údržbě. Funkce webu může být omezena.

10 doporučení, jak zazimovat chalupu nebo třeba bazén

I když zimy u nás nebývají tak kruté jako třeba v Kanadě, zazimování nemovitosti je důležitý krok pro každého majitele nemovitosti. Sníh a zimní mrazíky dokážou napáchat mnoho škod, které se vám nejen na jaře mohou vymstít. Ušetřete své nervy i peněženku a zjistěte, jak zazimovat nemovitost, bazén nebo třeba zahradu.


Lidmila Maršálková
Lidmila Maršálková31. 10. 2023 | Doba čtení: 8 minut

I když zimy u nás nebývají tak kruté jako třeba v Kanadě, zazimování nemovitosti je důležitý krok pro každého majitele nemovitosti. Sníh a zimní mrazíky dokážou napáchat mnoho škod, které se vám nejen na jaře mohou vymstít. Ušetřete své nervy i peněženku a zjistěte, jak zazimovat nemovitost, bazén nebo třeba zahradu.

Jděte na to od sklepa

Sklep je během zazimování mnohdy opomíjen. Přitom právě tudy se dostávají do domu hlodavci, ale třeba i zloději, je-li ve sklepě okno. Všechny objevené díry a skuliny dobře utěsněte. Okna opatřete ideálně mřížemi.

Zastavte vodu a topení

Využíváte nemovitost jako rekreační a v zimě na ni nejezdíte? Vypněte hlavní přívod vody a vypusťte vodu z potrubí (nebo nevypuštěné trubky alespoň obalte molitanem). Jakmile klesnou teploty pod bod mrazu, voda se začne pomalu rozpínat a zvětšovat svůj objem. Stačí pak jen drobná prasklina a peníze od Ježíška půjdou, namísto do nové televize či vysněné dovolené, do oprav. Dále vypněte bojler a několikrát spláchněte záchod. Zkontrolujte a vypusťte pračku i myčku a nejen tyto, ale i další spotřebiče odpojte od elektřiny.

V případě, že nemovitost obýváte celoročně nebo ji přes zimu pronajímáte, spolehněte se na chytrou elektroniku. Speciální vodoměr nainstalovaný na vodovodní trubku sleduje průtok v ní pomocí ultrazvukových senzorů. Na zapomenutý puštěný kohoutek nebo únik vody vás hned upozorní.

Pozor na vlhkost

Dlouho neobývaná a chladem prolezlá chalupa je ideální recept na vlhkost a plísně. Je-li to možné, odvezte z nemovitosti veškerý textil, konkrétně ložní prádlo, oblečení, polštáře a peřiny nebo třeba koberce. Všechny tyto textilie jsou dobře savé a vlhkost by je mohla poškodit.

Mají-li některé zdi větší tendenci vlhnout, pro jistotu od nich odtáhněte nábytek, abyste jej ochránili. Pomohou také speciální přípravky proti plísním, které se hodí jak na místa za linkou, pod vanou a za toaletou, tak právě na zdi.

Zlikvidujte potraviny podléhající rychlé zkáze

Jezdíte v létě pravidelně na chatu a necháváte tam v týdnu volně položené potraviny? V zimě raději všechno sbalte a nic tam nenechávejte. Mohli byste tak přilákat mimo jiné hlodavce, ale i další nezvané návštěvníky. Trvanlivé potraviny jako je mouka, rýže nebo těstoviny dobře uzavřete. Ideálně je přendejte z původních obalů do sklenic a dóz, které dobře těsní. Potkani a myši je, na rozdíl od plastových a papírových obalů, neprokousnou. Potraviny tak ochráníte také před moly.

Bezrealitky tip: Jak připravit váš domov na zimu

Součástí zazimování nemovitosti je také ochrana před nezvanými spolubydlícími.

Ochraňte oblečení ve skříních

Před hlodavci a šatními moli nejsou v bezpečí ani peřiny, polštáře a vaše oblečení. Co jde, to uložte do vakuových pytlů. Hlodavci by se v teplých duchnách s radostí zabydleli. Abyste oblečení nenašli po zimě plné dírek, zavěste do skříní odpuzovače proti molům.

Zabezpečte okna a dveře

A to nejen kvůli zlodějům, vandalům a squatterům. Mrazivý vítr by mohl okna i dveře výrazně poškodit. Zkontrolujte tedy výplň a nátěr. Bude-li potřeba, poškozený nátěr přebruste a přelakujte mrazuvzdorným a voděodolným lakem. Vyplatí se také investice do izolačních pásek.

Zabezpečte nemovitost

Zahrádkářské kolonie a chatové oblasti jsou pro zloděje obzvláště v zimě atraktivní. Zloději i vandalové spoléhají na to, že na nemovitost nikdo pár týdnů nepřijede. Způsobů, jak zabezpečit nemovitost existuje mnoho. Základem jsou bezpečnostní zámky a důkladná kontrola, zda jsou zavřena všechna okna, dveře a garáž.

Pomoci mohou také mříže na oknech, alarm, IP kamera s detekcí pohybu apod. Někdy ale stačí obyčejné venkovní svítidlo s čidlem, které může zloděje odradit od dalšího konání. Máte-li sousedy, domluvte se s nimi na občasné kontrole.

Vnější zazimování

Pozornost věnujte také okapu, střeše a komínu. Okapy vyčistěte od listí a větrem odfouknutých badmintonových míčků, aby okapy mohl odtékat tající sníh. Prohlédněte střechu a případné opravy jako zlomené střešní latě vyřešte ještě před zimou. Nemusely by unést tíhu sněhu.

Máte-li otevřený komín, opatřete ho stříškou, čímž předejdete případnému roztržení při hustém sněžení. A nezapomeňte, že revize komínu je povinná! U sezónního vytápění stačí kontrola jednou ročně. V případě, že spotřebič, kouřovod či komín využíváte celoročně, revizi je nutné provádět 2× ročně.

Zazimování by se neměla vyhnout ani zahrada.

Zazimujte bazén

Zazimování by mělo nastat v momentě, kdy venkovní teploty klesnou pod 10-15 °C. Nejdříve mechanicky očistěte stěny a dno a odstraňte nečistoty z vodovodní hladiny. Vodu ošetřete přidáním zazimovače. Výšku hladiny upusťte cca 10 centimetrů pod skimmer (hladinový sběrač nečistot) nebo pod úroveň vratné trysky. Odpojte hadice a další příslušenství a na závěr bazen přikryjte krycí plachtou - tím si ušetříte práci během jarního úklidu.

Zazimujte zahradu

Abyste se ze své milované zahrady mohli těšit i následující rok, je třeba ji zazimovat:

  • Trávník naposledy posekejte koncem října, nejpozději však první týden v listopadu. Trávu nechte o trochu delší než obvykle.
  • Důležitá je také výživa a ochrana pro váš typ trávníku. Pokud nevíte, v hobby marketu vám jistě dobře poradí. Druhou možností jsou expertní granulovaná hnojiva, která mají vysoký podíl draslíku chránící trávník před zamrznutím.
  • Aby se nevytvořila živná půda pro plísně, během podzimu pravidelně shrabávejte listí a napadané větve.
  • Uložte záhony k zimnímu spánku. Vyklučte záhony kořenové zeleniny, záhony zbavte plevele, zryjte a přidejte hnojivo, které zvyšuje podíl humusu v půdě.
  • Péči věnujte také trvalkám. Nejdříve odstraňte plevel, půdu prokypřete, přidejte univerzální podzimní hnojivo a zastřihněte odkvetlé části trvalek. Na překrytí záhonu použijte suché listí a izolační vrstvu z netkané textilie.
  • Před zimou chraňte i růže. Pokud je napadla plíseň, odložte řez na jaro. Nasaďte ochranný přípravek na růže a zkraťte jen výhonky. K záhonu shrňte těsně kompost a korunku obalte pevně uvázanou jutovinou.
  • Dále jsou tu dřeviny: Jehličnany a stálezelené keře zalévejte, dokud je slunečno. Citlivější dřeviny obalte jutovinou, vnitřek vyplňte suchým listím a vrchní část nechte vyčnívat. Nižší keře chraňte nahrnutým listím. Nezapomínejte ani na zimní řez ovocných dřevin a révy.

Když zazimování nemovitosti nezazdíte, návrat na jaře bude o to příjemnější. Strávíte méně času jarním úklidem a řešením případných škod, a budete tak mít víc času na to si svou chatu či chalupu pořádně užít.