Zdá se, že došlo k problému s připojením nebo na serveru dochází k údržbě. Funkce webu může být omezena.

Jak připravit domov na zimu?

Zamrzlé a prasklé potrubí, vytopená půda, střecha propadlá kvůli sněhu… Je tolik nepříjemností, které mohou vaši nemovitost v zimě potkat.


Lidmila Maršálková
Lidmila Maršálková19. 10. 2022 | Doba čtení: 5 minut

Zamrzlé a prasklé potrubí, vytopená půda, střecha propadlá kvůli sněhu… Je tolik nepříjemností, které mohou vaši nemovitost v zimě potkat. Proto než začnou první mrazíky a po celém roce pustíte poprvé topení, myslete na pravidelnou revizi kotlů, komínů, ale také venkovních vodovodních trubek apod. Ušetříte tak své nervy i peněženku.

Co vše zkontrolovat před zimou

Topení

Vyčištění a seřízení kotle je základ. Nejen, že pravidelná údržba prodlouží jeho životnost, ale zajistí vám také klid a bezpečí po celou topnou sezónu. U radiátorů je nutné zkontrolovat vodu v trubkách a v případě potřeby topení odvzdušnit. V rodině vždy najdete někoho, kdo ví, jak na to, případně koukněte na návody na YouTube.

Zvažte také instalaci termostatu, který vám bude regulovat teplotu v objektu dle vámi nastavených požadavků. Jinou variantou jsou také termostatické hlavice na radiátory, které umožní regulaci každého topného tělesa zvlášť pro každou místnost.

Komín

S topením je spojená také kontrola komínu, kterou je ze zákona (34/2016 Sb. Vyhláška o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty) nutné provádět. V případě pevných paliv (např. topení v krbových kamnech) a kondenzačního kotle je to dvakrát ročně. U kapalných a plynných paliv jedenkrát ročně.

Zanesený komín navíc může způsobit hned několik potíží a nepříjemností:

  • požár
  • otravu
  • snížení výkonu spotřebiče
  • pokuta za neprovádění pravidelných kontrol spalinové cesty.

Pozvěte si kominíka, který vám komín zkontroluje a případně provede či doporučí drobné opravy.

Okna a dveře

V rámci zachování tepla nezapomeňte i na kontrolu těsnění u oken a dveří. Případné díry vyplňte například silikonovým tmelem. Současně s tím můžete u dveří nechat promazat panty a zámky. Vchodové dveře ideálně přípravkem proti zamrznutí.  

Před zimou zkontrolujte okapy. Budou-li plné listí nebo jiného nepořádku, jakmile sníh roztaje, voda nebude mít kam odtékat.

Střechy a okapy

Zkontrolujte nebo si nechte zkontrolovat střešní tašky i střešní doplňky (hřebenáče, izolační pásy apod.). Vyhnete se tak případnému vytopení, které by mohl tající sníh na půdě způsobit. Se střechou souvisí i střešní tepelná izolace, proto věnujte péči a kontrolu i jí, zda je v suchu a nikde do ní nezatéká. Dále prohlédněte okapy, zda v nich není uvízlé listí nebo předměty, které by mohly bránit v odtoku tajícího sněhu.  

Nezapomeňte také na…

  • U domků se zahradou nezapomínejte také na vodovodní trubky umístěné venku, které mohou prasknout.
  • Schovejte také zahradní nábytek, který by mohl sníh a mráz poškodit. Pokud nemáte místo, kam byste ho uložili, zvažte krytí nábytku a vybavení krycími plachtami.
  • Nezapomeňte také na zazimování venkovních bazénů či kanalizace a vývozu jímky.
  • Květiny v truhlících přemístěte do bytu či domu a zajistěte jim dostatek světla a místo bez průvanu.
  • Máte-li krb, řešte včas nákup paliva. Čím blíž bude zima, tím vyšší budou ceny.