Zdá se, že došlo k problému s připojením nebo na serveru dochází k údržbě. Funkce webu může být omezena.

Homestaging: Cesta, jak zatraktivnit nemovitost před prodejem

Homestaging, česky také úprava nemovitostí k prodeji, je proces, při kterém se interiér a exteriér nemovitosti upravují tak, aby byly co nejatraktivnější pro potenciální kupce.


Lidmila Maršálková
Lidmila Maršálková19. 7. 2022 | Doba čtení: 9 minut

Homestaging, česky také úprava nemovitostí k prodeji, je proces, při kterém se interiér a exteriér nemovitosti upravují tak, aby byly co nejatraktivnější pro potenciální kupce. Cílem homestagingu je představit nemovitost v nejlepším možném světle a zvýšit tak její tržní hodnotu.

Jak funguje homestaging a jaká je jeho cena

Homestaging je umění, které vyžaduje odborné znalosti a cit pro design. Práce home stagera spočívá v tom, že dokáže designovat prostor tak, jak by mohl vypadat po úpravách. V některých případech může jít o drobné změny, jako je přeuspořádání nábytku, v jiných případech může být nutná kompletní přestavba interiéru. Cena home stagingu může tedy stát pár tisíc korun, ale klidně i desítky tisíc podle rozsahu úprav.  

Základní principy homestagingu?

Jedním z klíčových principů homestagingu je odosobnění prostoru. To znamená odstranit všechny osobní věci, jako jsou rodinné fotografie nebo výrazné dekorace, které by mohly odradit potenciální kupce. Dalším principem je maximalizovat prostor. Nábytek a dekorace by měly být uspořádány tak, aby pokoje vypadaly co největší. A konečně, homestaging by měl zdůraznit silné stránky nemovitosti a zakrýt její slabiny.  

Proč je homestaging důležitý

Homestaging pomáhá potenciálním kupcům lépe si představit jejich budoucí domov. Často se totiž stává, že lidí nedokážou vidět potenciál nemovitosti, je-li kompletně prázdná nebo naopak zahlcená věcmi současných majitelů. Homestaging tedy výrazně zvyšuje šance na rychlý a úspěšný prodej.

Jak na homestaging bez profesionála

Znáte to, v bytě nebo domě bydlíte léta a některé věci už prostě nevidíte. Vyjděte ven z bytu či domu a vraťte se do dovnitř jako kupující. Dívejte se na prostor očima potenciálního kupce, představte si, že chcete své peníze dobře investovat a přemýšlejte o tom, co vám vadí. Hledejte každý detail a přemýšlejte o jednotlivých věcech v domě nebo bytě.  

Před focením nemovitosti interiér ukliďte (schovejte oblečení, osobní věci, potraviny apod.).

Najednou uvidíte váš domov úplně jinak. Nejde o to investovat do úpravy nemovitosti desítky tisíc a měnit zásadní věci. Stačí změnit pár detailů a první dojem kupujícího z nemovitosti bude znatelně lepší. A o první dojem právě jde.

Hodně majitelů tuto fázi přípravy nemovitosti k prodeji podceňuje, ale věřte, že je to jedna z nejpodstatnějších věcí, které rozhodují o rychlosti prodeje a dokážou zvednout cenu nemovitosti o několik procent nahoru.

7 tipů, které vám pomohou zatraktivnit vaší nemovitost

Světlo

Nikdo nechce bydlet v tmavé kopce. Roztáhněte všechny závěsy, vytáhněte žaluzie a maximálně prosvětlete všechny pokoje. Klidně si od známých půjčte volně stojací lampu nebo lampičky na noční stolek, které prostor projasní a zútulní.

Osobní věci

Rodinné fotky v rámečku. Kytara zavěšená na stěně. Kolo v předsíni. To všechno raději ukliďte. Možná vám to zní jako banalita, ale na fotografiích nebo při prohlídce chce každý vidět naprosto čistou kuchyňskou linku nebo koupelnu. Všechny osobní věci tedy schovejte nebo alespoň odstraňte ze záběru. Váš byt či dům bude vypadat prostorněji.

Nábytek

Máte doma nábytek, o kterém víte, že ho už nebudete potřebovat? Pryč s ním! Prostor je to, co prodá vaši nemovitost. Nikdo nechce žít ve stísněném prostředí a prostor je to, co vidí zájemce o byt na první pohled.

Dekorace

Investuje pár korun do drobností jako jsou vázy a čerstvé květiny, svíčky, dekorativní polštářky apod. Zájemcům bude nemovitost připadat útulnější a lépe si tu představí vlastní život.

Prostřený jídelní stůl

Vezměte nejhezčí servis a prostřete jídelní stůl. Na fotografiích v inzerátu bude vaše jídelna nebo kuchyně vypadat o poznání lépe.

Prázdný jídelní stůl nevypadá na fotkách zajímavě. Prostřete ho, přidejte řezané květiny a pusťte todnivtř denní světlo.

Drobné nedostatky

Zaměřte se i na drobné vady a nedostatky jako flek na koberci, plíseň na zdech nebo rýhy na podlaze. Pokud alespoň některé z těchto věcí dokážete před focením zakrýt nebo opravit, rozhodně to pomůže.

Výmalba

To už chce investici a čas. Vzpomeňte si, kdy jste naposledy malovali. Má smysl investovat do nové výmalby?


TIP: Prodej Komfort
Chcete připravit nemovitost k prodeji, ale nemáte na to čas? V rámci služby Prodej Komfort se postaráme o homestaging, inzerci a další náležitosti.  

Jaký je rozdíl mezi homestagingem a rekonstrukcí?

I když se mohou zdát tyto dva pojmy podobné, existuje mezi nimi zásadní rozdíl. Rekonstrukce domu obvykle zahrnuje stavební práce a větší úpravy, zatímco home staging se soustředí na kosmetické úpravy a prezentaci prostoru. Cílem homestagingu je vytvořit co nejlepší dojem na potenciální kupce, aniž by bylo nutné investovat do nákladných oprav.

Dejte homestagingu šanci

Home staging si v ČR zatím stále hledá své místo. Prodávající už začínají chápat, že je to cesta, jak rychle a výhodně prodat byt nebo dům. Někdy přitom stačí tak málo, například před focením porovnat boty v botníku, ustlat peřiny nebo schovat hračky do skříně. Když si dáte trochu práce, o vaši nemovitost bude větší zájem.