Zdá se, že došlo k problému s připojením nebo na serveru dochází k údržbě. Funkce webu může být omezena.

Jak při hledání bydlení nenaletět na podvodný inzerát

Vždy když vzroste poptávka po nájemním bydlení, zvýší se i počet podvodných inzerátů. Jejich rájem bývají především sociální sítě, kde žijí inzeráty vlastním životem bez jakékoliv kontroly.


Nikola Sychrová
Nikola Sychrová2. 8. 2023 | Doba čtení: 8 minut

Vždy když vzroste poptávka po nájemním bydlení, zvýší se i počet podvodných inzerátů. Jejich rájem bývají především sociální sítě, kde žijí inzeráty vlastním životem bez jakékoliv kontroly. Podvodníci spoléhají na důvěřivost lidí a pod slibem výhodné nabídky si vyberou peníze ještě před podpisem smlouvy.

Už během covidu se s falešnými inzeráty doslova roztrhl pytel a během posledního roku se jejich počet ještě zvýšil. Momentálně evidujeme třikrát víc podvodných inzerátů, než bylo běžné.  Lucie Starovičová, manažerka zákaznické podpory Bezrealitky

Výhodná cena ale nemusí být jediný znak podvodné nabídky. Na co dalšího byste si pod heslem „důvěřuj, ale prověřuj“ měli dát pozor?


Zajímavost!
O jeden byt určený k pronájmu se v březnu 2023 přetahovalo přibližně 45 zájemců.

Znaky podvodné nabídky – nízké ceny a zálohy předem  

Prvním varovným signálem může být samotný styl inzerátu. Varovat by vás měla špatná čeština, která může ukazovat na strojový překlad a dílo podvodníka ze zahraničí. Podezřelá je i až příliš výhodná cena, kterou se podvodníci snaží zdůvodňovat třeba složitou životní situací. Varovným signálem je také nátlak na čas a snaha o rychlé předání zálohy bez smlouvy.

„Pomyslné červené světlo by se vám mělo rozsvítit v případě, že se majitel vyhýbá osobnímu setkání a nechce vám sdělit své osobní údaje. Podvodníci často využívají byty z krátkodobého ubytování, které vydávají za vlastní a jsou schopni k nim na dálku předat i falešné klíče. Samozřejmě oproti záloze, kterou už napálený zájemce neuvidí,“ upozorňuje Lucie Starovičová.

Jako typický příklad uvádí situaci, kdy se majitel vymlouvá na složitou životní situaci nebo na pobyt v zahraničí, kvůli kterému nemůže předat klíče osobně a navrhuje, že je pošle poštou po zaplacení zálohy. Těch už se ale zájemce nedočká. Po zaslání peněz podvodník přestává komunikovat.  

Jak bezpečně hledat?  

Jak se tedy při hledání bydlení nespálit? Zlaté pravidlo zní jasně – vždy trvejte na osobní prohlídce. Nedbejte na výmluvy majitele, že je časově zaneprázdněný, a nenechte se odbýt fotografiemi a 3D prohlídkou. Pro získání představy o bydlení je skvělá, nicméně byt si vždy prohlédněte i naživo. Ověřte si, zda byt, který jste si vyhlédli, skutečně patří osobě, s níž komunikujete – nejjednodušší cesta je přes katastr nemovitostí. Využít můžete i naše prověření nemovitosti. A nebojte se i trochu „googlit“ a projet jméno majitele v dostupných databázích – exekuce by pro vás měla být výrazným varováním.     


Zajímavost! 
Při kontrole bezpečnosti a pravosti inzerátů porovnáváme v Bezrealitky až 28 unikátních parametrů.

Sociální sítě? Ráj pro podvodníky 

Rájem podvodných nabídek jsou především sociální sítě. Inzeráty zde neprocházejí žádnou kontrolou a nemáte tak jistotu, že nabídku či majitele už někdo prověřil. I proto můžete narazit na podvodné inzeráty, které by na realitním portálu neobstály, ale na sítích mají volné pole působnosti a nalákají desítky zájemců. Při hledání bydlení byste proto měli být obezřetní a nenechat se zlákat ani cenou, výhodnou lokalitou ani rychlostí jednání. 

Bezpečné Bezrealitky 

Pokusy o podvod zaznamenávají pochopitelně i samotné Bezrealitky. 99 % z nich však zastaví automatický algoritmus, který trénujeme již více než pět let. Ten si všímá podezřelých znaků v inzerátu a neumožní jeho publikaci, pokud systém vyhodnotí nabídku jako rizikovou. Inzerce pak projde manuální kontrolou, která vyloučí případný omyl algoritmu.

„Náš systém dokáže upozornit nejen na IP adresy, které již někdy fungovaly jako podvodné, ale všímá si také celé řady dalších parametrů. Veškerá komunikace navíc probíhá na interní platformě, kde je možné podezření na podvod nahlásit. My pak případný podvod prověříme a pokud se potvrdí, dáme vědět všem zájemcům, kteří na konkrétní inzerát reagovali,“ dodává za Bezrealitky Starovičová.  

Jak poznat falešnou nabídku bydlení? 

  • Cena je výrazně nižší než srovnatelný byt   
  • Pronajímatel spěchá, naléhá na rychlý pronájem  
  • Pronajímatel vyžaduje platbu zálohy ještě před prohlídkou  
  • Pronajímatel odmítá prohlídku  
  • Pronajímatel odmítá způsob komunikace doporučený inzertním portálem  
  • Pronajímatel komunikuje pouze po e-mailu nebo přes třetí osobu  
  • Pronajímatel odmítá vzájemnou výměnu telefonních čísel  
  • Pronajímatel odmítá vzájemné předložení dokladu totožnosti