Zdá se, že došlo k problému s připojením nebo na serveru dochází k údržbě. Funkce webu může být omezena.

Má smysl vyčkávat na koupi nemovitosti v Praze?

Zrušení limitu DSTI, který nastavuje maximální výši měsíční splátky dluhu vůči čistému měsíčnímu příjmu žadatele, může odhadem posílit poptávku na rezidenční trhu až o 15-25 % v Praze a Brně.


Nikola Sychrová
Nikola Sychrová30. 6. 2023 | Doba čtení: 8 minut

ČNB vrátí na nemovitostní trh zájemce s hypotékami už v červenci 

Zrušení limitu DSTI, který nastavuje maximální výši měsíční splátky dluhu vůči čistému měsíčnímu příjmu žadatele, může odhadem posílit poptávku na rezidenčním trhu až o 15-25 % v Praze a Brně. Tato poptávka bude mít za následek postupné odstupování prodávajících stran od slev a u atraktivních bytů naopak navyšovaní aukční ceny mezi více zájemci. 

Praha, nejkrásnější město světa 

Prahu nečekají roky klesajících cen, ale naopak se otevírá relativně krátká příležitost k nákupu nemovitosti v hotovosti. Bydlení v Praze, ať už kvůli životnímu stylu nebo pracovním příležitostem, bude vytvářet dlouhodobě silnou poptávku.Martin Machala z Ownestu 

Praha se tyčí na pomyslném vrcholu nejkrásnějších měst na světě mezi Barcelonou a New Yorkem, což z ní dělají skvělou rekreační a tím pádem i investiční destinaci. Britský Guardian dokonce zařadil Holešovice mezi 10 nejvíce cool čtvrtí v Evropě. 

Navíc Praha si vede skvěle i ve více analytickém žebříčku atraktivity evropských měst Living Cities Index, který sleduje demografické a ekonomické aspekty měst s přihlédnutím na vzdělání a dopravu v metropoli. Praha je v nejlepším kvadrantu spolu s Paříží nebo Londýnem. Tento index slouží velkému německému fondu Patrizia, který se soustředí na nájemní bydlení, jako indikátor pro investiční rozhodování. 

S pokračujícími megatrendy urbanizace, zmenšující se velikostí domácností, růstem populace a s omezenou novou výstavbou bytů bude trh s nájemním bydlením hrát významnou roli v investičním světě i do budoucna. A Prahu tento západoevropský trend teprve čeká.

Ownest jako alternativa pro nákup bytů 

Dlouhodobý růst cen nemovitostí a snižující se dostupnost vlastního bydlení podporuje vznik nových produktů, které tuto situaci řeší. S alternativou přichází právě Ownest z realitní skupiny EHS. Program umožňuje získat vlastní bydlení mladým lidem, pro které je hypotéka zatím nedosažitelná, přestože by na ni v horizontu jednoho dvou let již dosáhli.

Zájemci o program budou stále preferovanou kupní stranou, jelikož:  

  • Ownest nakupuje byty v hotovosti, za které stále může vyjednat zajímavé slevy, 
  • má zkušený tým advokátů pro sepsání kupní dokumentace. 
  • Makléři navíc preferují stranu, která může koupit další byty z jejich nabídky. 

Jaké to má výhody pro zájemce? 

  • Z vyjednané slevy zájemce získává 1/3.
  • Byt čeká detailní prověrka, kdy zkontrolujeme plomby a další právní záležitosti. 
  • Odkupní cena nemovitosti je garantována a stanovena na začátku programu. 

Dá se očekávat, že deaktivování limitu DSTI a postupné snižování úrokových sazeb přinese to, že se hypotéky stanou v následujících dvou letech opět výrazně dostupnějšími. To bude mít za následek výrazné oživení trhu a s nedostatečnou výstavbou to může vést k dalšímu raketovému růstu cen. 


Využijte situace a zajistěte si budoucí bydlení. Investice do vlastního se vyplatí. 
                                                       Zjistěte více.