Zdá se, že došlo k problému s připojením nebo na serveru dochází k údržbě. Funkce webu může být omezena.

Postavy na realitním trhu – kdo je kdo

Kdo ve studentských letech nevymýšlel typologii učitelů? Ať už vezmeme jakékoliv povolání, v každém pravděpodobně najdeme „typické zástupce“.


Lucie Starovičová
Lucie Starovičová18. 8. 2023 | Doba čtení: 10 minut

Kdo ve studentských letech nevymýšlel typologii učitelů? Ať už vezmeme jakékoliv povolání, v každém pravděpodobně najdeme „typické zástupce“. Ne jinak je tomu mezi prodávajícími na realitním trhu. Bezrealitky přináší seznam typických „postaviček“, se kterými se můžete při hledání pronájmu nebo nákupu nemovitosti potkat. A také tipy, jak s nimi jednat a jak si počínat, pokud se v nich poznáte. 

Budoucí Novostředočech  

V Praze je blaze, ale draze. Stále více Pražanů si nemůže dovolit vlastní bydlení v Praze a vyhledává tak nemovitosti v okolí Prahy. Tak vznikají Novostředočeši. Většinou pracují v Praze a budou tam dennodenně dojíždět. Vyhledávají nemovitosti, z jejichž prahu budou do hodiny u dveří své pražské kanceláře. Takže žádné domky na samotě u lesa, ale naopak dříve nepopulární nemovitosti v pěší vzdálenosti od nádraží

Prodeje v Praze kvůli vysokým cenám zamrzly a jen velmi pomalu rozmrzají. Ve Středočeském kraji se ale ‚točí‘ rekordní množství prodejů – podle dat Bezrealitky o 23 % více oproti minulému čtvrtletí, kdy prodeje dosáhly trojnásobku oproti běžnému průměru. Pražská kupní síla se přesouvá do Berouna, Benešova, Kladna a do dalších okresních měst. Pokud vlastníte nemovitost v okresním městě s výbornou dostupností hromadné dopravy, vězte, že její cena roste rychleji než v Praze, a že se o ni pražští kupci, když ji dobře nabídnete, doslova poperou.Ondřej Strada z Bezrealitky

Domkář do poslední koruny 

Jak vypadá domkář? Vycítil investiční příležitost, shromáždil všechny úspory, vyhlédl si nemovitost a vzal si hypotéku. Získal ji tak tak, na pojištění splácení už mu nezbylo, vždyť i rekonstrukci bude „lepit“ postupně. Nyní splácí hypotéku a doufá, že příštích 20 let ho nečeká žádný nenadálý finanční výdaj. Možná že mezi zájemci o váš starší dům je právě jeden z nich.  

Koupě rodinného domu už dlouho nebyla tak výhodná jako letos – ale jen pro toho, kdo dokáže pokrýt náklady. Zvažujete hypotéku? Dobře si spočítejte, zda budete schopni ji bez problémů splácet. 20 let je dlouhá doba – myslete jak na plánované výdaje, tak na rezervu. Miminko potěší, rozbité auto nikoliv, ale prostředky budete potřebovat na oboje,“ radí Ondřej Strada „Pořiďte nemovitost, pokud si můžete dovolit investovat. Nebuďte ale domkářem do poslední koruny. A pokud jste naopak prodávající, obrňte se trpělivostí. Očekávejte tlak na snížení ceny a dlouhý proces prodeje – zájemci s hraničním příjmem bude trvat déle, než získá hypotéku.

Pivovarník 

Tato nerudovská „figurka“ na realitním trhu nemá s produkcí zlatavého moku až tolik společného. Ale něco přece. Proč pivovarník? Vyrábí ležáky. Právě tak se totiž říká některým nemovitostem, na které dlouhodobě naráží každý, kdo hledá bydlení. Pivovarník nabízí svou nemovitost za naprosto nereálnou cenu, třeba polorozpadlou chalupu za několik milionů, a není přístupný jakémukoliv jednání o ceně. 

Řada lidí koupila investiční nemovitost a nyní se ji snaží draze prodat. Často sleví až ve chvíli, kdy už o slevu není zájem, protože kupují mezitím pořídil jinde. Zkušení investoři čekají na tento moment – jakmile nemovitost ‚leží‘ výrazně déle než jiné nemovitosti, část investorů odradí. A prodávající pak často musí slevit daleko více, než kdy vůbec chtěl, aby se mu nemovitost podařilo prodat.hodnotí Ondřej Strada

Tip!
Chcete, aby o vaši nemovitost byl zájem a nestala se ležákem? Využijte profesionální odhad cen nemovitostí. Například Bezrealitky nabízí odhad ceny nemovitosti online zdarma – během pár kliknutí budete vědět, za jakou cenu se nabízejí nemovitosti podobné té vaší. Databáze, ze které odhad vzniká, se aktualizuje pravidelně a reflektuje tak situaci na trhu. Odhadnutou nabídkovou cenu pak můžete a nemusíte nadsadit, abyste si vytvořili prostor pro smlouvání o ceně.  

Mistr z maskérny 

Mistr z maskérny nabízí nemovitost, která si vás okamžitě získá překrásnými fotkami. Naláká vás na prosvětlený obývací pokoj a překrásnou terasu. Naneštěstí se ovšem ukáže, že mistr z maskérny fotky v inzerátu opravdu důkladně vylepšil. Na prohlídce vás čeká nepříjemné překvapení – byt, kde je sluneční světlo dvě hodiny denně. Moderní stěrka, která se vám na stěnách tak líbila, je ve skutečnosti plíseň a z terasy máte překrásný výhled přímo na kontejnery před domem, u kterých se navíc často stýkají místní amatérští chemici.

Fotky jsou skvělé na upoutání pozornosti, vždy je ale potřeba jít na osobní prohlídku. Tito mistři z maskérny, kteří fotografie přikrášlují, se snaží oslovit co největší počet zájemců i za cenu toho, že se řada z nich otočí ve dveřích. Nenechte se nachytat. Pokud prodáváte, kvalitní fotografie je základ, vždy by ale měla odpovídat realitě.doporučuje Ondřej Strada

Ošklivé káčátko 

Ošklivé káčátko se pozná podle toho, že zájemce jeho nabídka na první pohled nezaujme, protože fotografie nejsou reprezentativní a nepřimějí zájemce kliknout na inzerát. Ošklivé káčátko si neumí „načechrat peří“. I když má sebekrásnější byt či prvorepublikovou vilu z rýsovacího prkna slovutného architekta, nepřiláká dostatek zájemců a má tak výrazně nižší šanci prodat svou nemovitost za dobrou cenu. Na Bezrealitky pak takové nemovitosti často najdete v sekci zlevněných Akčních nemovitostí, protože z nich majitel nechce mít „ležák“. Přitom by stačilo je lépe nafotit.  

Lidé, kteří prodávají nemovitost na vlastní pěst a nemají v tom praxi, často nevědí, jak nemovitost správně prodávat. Prodáváte? Investujte do fotografa a homestagingu, tedy aranžování bytů do reprezentativní podoby. Kupujete? Ošklivé káčátko vám dává do rukou argumenty pro vyjednávání o ceně. Řada zájemců takové nabídky dokonce vyhledává právě proto, že očekává lepší cenu.komentuje Ondřej Strada

Nigerijský princ 

Znáte klasickou internetovou pohádku o falešném milionáři? Podvodný „nigerijský princ“ z vás na realitním trhu bude mámit zálohu za neexistující byt či vás dokonce pozve na prohlídku do bytu, který vůbec není jeho. Cílí zejména na zájemce o pronájem – ti totiž obvykle spěchají. Naopak jakmile se zájemce začne moc ptát, komunikace velmi rychle končí. Ty ostražitější zájemce oloupí nigerijský princ jen o volné odpoledne, ty méně šťastné pak o citlivé údaje nebo rovnou o peníze. 

Převis poptávky po nájmech nad nabídkou nahrává podvodníkům. Lidé často hledají bydlení na sociálních sítích, kde ale správci nemohou prověřovat každý inzerát. Na Bezrealitky máme proto komunikační platformu, kde majitelé i zájemci mohou požádat třeba o ověření bezdlužnosti nebo o jakékoliv další údaje. V případě výrazných pochybností lze majitele nahlásit a Bezrealitky jej prověří. Potkali jste takového majitele? Jděte o nabídku dál.shrnuje Ondřej Strada