Zdá se, že došlo k problému s připojením nebo na serveru dochází k údržbě. Funkce webu může být omezena.

Sledujte vývoj nájmu měsíc po měsíci!

Chcete vědět, jestli nepronajímáte pod cenou? Nebo jestli nepřeplácíte na nájmu? S naší službou Moje odhady to zjistíte na pár kliknutí.


Ondřej Strada
Ondřej Strada10. 11. 2023 | Doba čtení: 6 minut

Proč se vyplatí sledovat vývoj nájmu i samotné ceny nemovitostí?

Pokud jste majitelé, přehled o tom, v jaké cenové hladině se pohybují nájmy vám pomůže s nastavením aktuální tržní ceny. V případě, že se rozhodnete pro prodej, dokážete lépe určit nabídkovou cenu, která je pro úspěšný prodej naprosto klíčovým prvkem. Anebo to zkrátka pro vás může být jen každoměsíční ujištění, že jste investovali správně a vaše nemovitost roste na hodnotě. 

Povědomí o cenách nájmu a nemovitosti je užitečné i pro kupující. Do svého účtu můžete vložit fiktivní nemovitost, ve které byste v budoucnu rádi bydleli a sledovat za jakou částku se pronajímá či prodává. Díky tomu pak v budoucnu získáte jistotu a argumenty při vyjednávání s majiteli o ceně. 

Denně se setkáváme s tím, že lidé neznají pravou hodnotu svého bydlení. Ceny se na trhu mění tak překotně, že se v nich běžná domácnost nemá šanci vyznat. A tak se běžně stává, že majitel nechává ladem byt, přestože by si mohl pronájmem v klidu vydělávat na generální rekonstrukci,“ zmiňuje Hendrik Meyer, šéf EHS a Bezrealitky.cz. „A to bychom rádi změnili. Pro řadu lidí bude nová funkce ve výsledku poslem dobrých zpráv, až zjistí, jak jejich nemovitosti stouply v letech na hodnotě.

Jak to funguje

Díky této funkci můžete ve svém účtu na Bezrealitky sledovat vývoj ceny nemovitosti, kterou jste do systému vložili, měsíc po měsíci. Na grafu uvidíte nejen hodnotu své nemovitosti, ale v případě bytu také cenu, za kterou byste jej mohli pronajímat. 

Funkce je zdarma zpřístupněna všem, kdo si na Bezrealitky vytvoří svůj účet. Sledovanou nemovitost není nutné inzerovat. 

Funkce využívá vlastní prediktivní model, který pracuje s komplexním profilem nemovitosti: tedy od lokality a stavebně technického stavu po nadstandardní výbavu. Na jeho základě pak odhaduje její cenu. A to jak aktuální prodejní, tak v případě bytů i potenciální nájemní. 

Jak nastavit sledování cen?

Stačí kliknout sem a vše si pohodlně nastavíte – Nastavit moje odhady 

  1. Přihlaste se do svého účtu
  2. Přejděte do správy vašich nabídek. 
  3. Klikněte na ikonku „Zjistit cenu“. 
  4. U nabídky naleznete graf s aktuálním odhadem ceny. Na grafu uvidíte její vývoj od doby, kdy jste inzerát na Bezrealitky vložili. 
  5. Zatrhněte možnost odebírat newsletter. Každý měsíc vám v něm přijde informace o aktuální hodnotě nemovitosti. Sledovat ji ale můžete také kdykoliv po přihlášení ve svém účtu.    

Časté dotazy 

Mohu vložit více nemovitostí? 

Ano, do svého účtu můžete vložit tolik nemovitostí, kolik potřebujete. Třeba vaši víkendovou chalupu. 

Mohu vidět cenu nemovitosti zpětně? 

Graf zobrazuje vývoj ceny od doby, kdy jste vložili nemovitost do systému. U nemovitosti, kterou jste vložili nově, zatím vidíte na časové ose pouze výchozí bod grafu. Graf se vám začne vyvíjet až s dalšími měsíci. 

Pokud už jste nemovitosti vložili na svůj účet v minulosti, vývoj ceny vidíte i zpětně až do doby, kdy jste dům nebo byt do systému zadali. 

Je nutné nemovitost pronajímat nebo prodávat? 

Pro sledování vývoje ceny není nutné nemovitost prodávat ani pronajímat. Abyste ji mohli ve svém účtu sledovat, stačí kliknout na ikonku „Zjistit cenu“. Není ale nutné mít nabídku aktivní.  

Je možné vložit fiktivní nemovitost? 

Ano. Můžete sledovat vývoj ceny fiktivní nemovitosti. Např. pokud máte vysněný dům v určité lokalitě a rádi byste věděli, jak se vyvíjí ceny podobných nemovitostí v daném místě. Ve formuláři stačí zadat, jak by měla nemovitost vypadat a poté kliknout na ikonu „Zjistit cenu“. 

Mohu sledovat hodnotu zahrady nebo garáže? 

Bohužel ne. Vývoj ceny je možné sledovat pouze u domů nebo bytů. Vývoj nájemní ceny pak pouze v případě bytu.