Zdá se, že došlo k problému s připojením nebo na serveru dochází k údržbě. Funkce webu může být omezena.

13 věcí, na které si dát pozor při nákupu rekreační nemovitosti

Chataření a chalupaření mají Češi v DNA. Utéct od ruchu velkoměsta, sklidit plody tvrdé práce na zahradě a mít útočiště na letní prázdniny zní dokonale. Chcete i vy za tímto účelem koupit rekreační nemovitost, nebo plánujete využít chalupu na krátkodobý pronájem? Existuje hned třináct věcí, na které byste si měli dát pozor od technického stavu přes územní plán až po právní bezvadnost.


Lidmila Maršálková
Lidmila Maršálková29. 2. 2024 | Doba čtení: 10 minut

Chataření a chalupaření mají Češi v DNA. Utéct od ruchu velkoměsta, sklidit plody tvrdé práce na zahradě a mít útočiště na letní prázdniny zní dokonale. Chcete i vy za tímto účelem koupit rekreační nemovitost, nebo plánujete využít chalupu na krátkodobý pronájem? Existuje hned třináct věcí, na které byste si měli dát pozor od technického stavu přes územní plán až po právní bezvadnost.

1. Na oko dokonalý stav objektu

Nová chalupa, která prošla rekonstrukcí může na první dobrou působit jako výhra. Reálně ale může jít jen o zakrytí vážných nedostatků. Pokud nejste člověk z oboru, některých nedostatků nebo chyb si nemusíte na prohlídce všimnout. Vezměte si proto k ruce odborníka, který bude vědět, na co koukat a na co se ptát na prohlídce. Pohlídejte si mimo jiné krovy na půdě, sklep, střechu, krb, komín, schody, okapy, statiku stavby, vlhkost zdiva, plísně, rozvody nebo třeba podlahy.

2. Stav zahrady

Máte v plánu na nové chalupě naplnit své zahrádkářské ambice? Pak si dobře prohlédněte zahradu a pokud možno, vezměte si k ruce sadaře nebo zkušeného zahrádkáře. S nimi snadno odhalíte, zda stromy či keře na zahradě nejsou nemocné, ale třeba i to, jestli je půda vůbec úrodná a uchytí se vám tam například rajčata.

3. Pohodlná cesta z města

Než se vůbec pustíte do hledání chalupy na prodej, ujasněte si, kde chcete, aby se váš vysněný ráj nacházel. Výhled z ložnice na beskydskou krajinu zní poeticky. Ale vážně chcete strávit pátek odpoledne čtyři hodiny v autě a to samé v neděli po obědě nazpátek? A co když se vám auto na chalupě porouchá? Dostanete se pohodlně domů s věcmi a dětmi i bez něj?

4. Pitná voda

Pitná voda a napojení na kanalizaci nemusí být hlavně na odlehlejších místech samozřejmost. Nezapomeňte se proto zeptat nejen na to, ale také na aktuální rozbor vody.

5. Zastínění pozemku

Pro někoho možná zdánlivě nedůležitá věc, která vás ale může stát hodně peněz. Zaměřte se na prohlídce také na to, jak vysoké jsou okolní stromy nebo kolik hodin sem svítí slunce v létě a zimě. Kvůli tomu může být těžké chalupu vůbec vytopit a vám tam bude věčně zima, nebo utratíte tisíce za vytápění.

Na Bezrealitky na vás čekají stovky krásných chat a chalup na prodej i pronájem. Podívejte se, co je zrovna v nabídce:

6. Vlastnictví rekreačního objektu

V katastru si ověřte stav vlastnictví, ať vás na chalupě o víkendu nepřekvapí cizí příbuzní. Existují stovky případů, kdy jeden z dědiců prodává chatu za zády svých sourozenců. Informace o majitelích najdete v listu vlastnictví na katastru nemovitostí. Získáte odtud celou řadu dalších hodnotných informací jak o majiteli, tak o samotné nemovitosti.

7. Exekuce

Věděli jste, že poplatky, exekuce a dluhy předchozího majitele či nájemníka po přepisu v katastru přejdou automaticky na vás jakožto na nového majitele? Vyhněte se nepříjemným překvapením, a než cokoliv podepíšete, opět nahlédněte do katastru nemovitostí.

8. Územní plán

Čtyřproudá silnice za chalupou nebo nové moderní sídliště na dohled nejsou asi tím, co od rekreačního objektu očekáváte. Chcete-li mít jistotu, že zde za pár let nevyroste něco podobně hrozného, podívejte na se na web obce, kde bývá územní plán vyvěšený. Zkontrolujte si také plánované silnice a železnice na webu Ředitelství silnic a dálnic a Správě železnic.

9. Povodňový plán

Chata u řeky zní idilicky. Vymetat vodu ze sklepa už nikoliv. Pro jistotu nahlédněte do povodňových map. Tato informace může ovlivnit, zda vám některá z pojišťoven nemovitost vůbec pojistí a pokud ano, cena pojistného nebude nic pro slabé žaludky. Česká asociace pojišťoven proto rozdělila záplavové oblasti na čtyři rizikové zóny, které pojišťovny používají pro výpočet pojistného:

  • 1. povodňová zóna: zanedbatelné, velmi nízké riziko povodně nebo záplavy
  • 2. povodňová zóna: nízké riziko (zóna staleté vody)
  • 3. povodňová zóna: střední až vysoké riziko (zóna padesátileté vody)
  • 4. povodňová zóna: velmi vysoké riziko

10. Věcné břemeno chůze a jízdy

K dalším nepříjemnostem, které vám mohou pobyt na chatě znepříjemnit, je přístupová cesta. Ideální stav je, aby patřila obci. Kdyby patřila soukromníkovi, může se stát, že vás nebo lidi, kterým budete chalupu pronajímat, přes svou cestu nepustí (a bude na to mít právo). Ať už je ale vlastníkem kdokoliv, mělo by být zřízeno věcné břemeno chůze a jízdy, a to buď na cestu nebo pozemek, přes který vede cesta k rekreačnímu objektu. Dále zkontrolujte stav cesty, abyste se k chalupě autem pohodlně dostali i za deštivého počasí.

11. Okolí a občanská vybavenost

Chcete-li rekreační objekt koupit a poté ho pronajímat, zajímejte se také o občanskou vybavenost. Zajímavá místa v okolí, sportoviště, les, cyklostezky a další dovolenková místa či aktivity mohou cenu vaší chaty k pronájmu příjemně navýšit. Oceníte to ale i vy, pokud chcete chalupu využívat a mít všechno po ruce, ať už je to dopravní obslužnost nebo potraviny.

12. Ceny okolních rekreačních objektů

Zjistěte si, zda není cena chaty na prodej nadhodnocená, ať máte lepší vyjednávací pozici. Většina zájemců k tomu přistupuje stylem, kdy si otevře podobné inzeráty v okolí a porovnává. Není to ale nejlepší cesta, protože reálně nevíte, za kolik se rekreační objekt reálně prodal. Mnohem lepší představu získáte, když se spolehnete online odhad kupní ceny nemovitosti, který je na Bezrealitky zdarma.

13. Sousedé

Není nad to mít spolehlivé, přátelské a nekonfliktní sousedy. Platí to nejen pro byt či dům, ale i rekreační objekt. Ať už na prohlídce nebo mimo ni se vyplatí, když půjdete sousedy pozdravit a klidně se jich zeptáte na pár věcí, které vás zajímají. Hledáte-li klidné místo k odpočinku, ale od souseda zjistíte, že kolem pravidelně jezdí motorkáři na moto sraz, asi to nebude to, co hledáte.

Opravdu potřebujete koupit chatu nebo chalupu?

Než se rozhodnete koupit rekreační nemovitost, zamyslete se nad tím, zda se vám to vyplatí. Vstupní investice je jedna věc, ale věc další je, že na vlastní chatě či chalupě se mnohdy více nadřete, než si odpočinete. Navíc jste vázáni na jednu lokalitu. Záleží na vašich potřebách a očekáváních. Možná by ve vašem případě mohl dávat větší smysl pronájem chaty nebo chalupy na pár měsíců či let. Ceny za pronájem se pohybují kolem pěti až deseti tisíc podle lokality, velikosti objektu a stavu.