Zdá se, že došlo k problému s připojením nebo na serveru dochází k údržbě. Funkce webu může být omezena.

Proč (ne)jít do spolubydlení a co si pohlídat

Ceny nájmů, hlavně pak ve velkých městech, mohou být pro jednotlivce neúnosné. Do hry pak vstupuje myšlenka na pronájem pokoje a sdílení bytu se spolubydlícími. Zjistěte, proč to může být dobrý nápad, jaké faktory zvážit a na co si dát pozor v nájemní smlouvě na spolubydlení.


Lidmila Maršálková
Lidmila Maršálková15. 3. 2024 | Doba čtení: 7 minut

Ceny nájmů, hlavně pak ve velkých městech, mohou být pro jednotlivce neúnosné. Do hry pak vstupuje myšlenka na sdílení bytu se spolubydlícími. Zjistěte, proč to může být dobrý nápad, jaké faktory zvážit a na co si dát pozor v nájemní smlouvě na spolubydlení.

4 výhody spolubydlení

Finanční úspora

Platit 9 000 Kč za pokoj nebo 20 000 Kč za byt? Ve srovnání s pronájmem celého bytu můžete ušetřit značnou část svého měsíčního rozpočtu. Náklady na nájem, energie a další služby se dělí mezi všechny spolubydlící, což vede k výrazně nižším měsíčním výdajům.

Navazování přátelství

Řada z nás dnes komunikuje a navazuje nové vztahy online. Pro mnohé, zejména pro studenty a mladé profesionály, může být spolubydlení obohacující zkušeností. Společné večeře, večerní posezení u filmu, nebo jen sdílení každodenních zážitků může vytvořit pevné vazby a vzpomínky, které zůstanou na celý život.

Spolubydlení pozitivně vnímá také Radek, který sdílel prostorný byt v Holešovicích dokonce s dalšími pěti lidmi. „V mnoha ohledech to byla výzva, ale všichni jsme byli respektující a rozumní. Nezapomenu na společné grilovačky na balkoně ani filmové a herní večery. Jsou to nejlepší vzpomínky,“ říká s nadšením.

Flexibilita a menší závazky

Pronájem pokoje často přichází s menšími závazky než pronájem celého bytu. Smlouvy bývají flexibilnější, s kratšími výpovědními lhůtami, což je ideální pro ty, kteří hledají dočasné bydlení nebo pro ty, jejichž životní situace se může rychle měnit.

Menší zodpovědnost

Když si pronajímáte pokoj, obvykle nenesete plnou zodpovědnost za údržbu a opravy celého bytu. Ve většině případů se o větší opravy stará majitel bytu. Záleží ale vždy na podmínkách uvedených ve smlouvě.

Mohlo by vás také zajímat  >>> Spolubydlení nebo kolej?

4 nevýhody spolubydlení

Méně soukromí

Romantická večeře s partnerem u jídelního stolu a nebo chvilka pro sebe, kdy se jen tak rozvalíte na pohovku u televize… Nejen to jsou situace, kdy vám může chybět dostatek soukromí. Bude hodně záležet na tom, jak taktní máte spolubydlící a jak snadné jim bude komunikovat vaše potřeby. To samé ale platí i opačně. Respektování soukromí platí i pro vás.

Potenciální konflikty

Když žijete s ostatními, existuje vždy riziko neshod, ať už jde o rozdílné životní styly, úklid nebo využívání společných prostor. Spolubydlící může bez vašeho vědomí uspořádat párty a nebo se rozhodne, že nutně potřebuje koupelnu ve stejný čas jako vy.

Své o tom ví Beáta, která se v třiadvaceti přestěhovala do spolubydlení se třemi dívkami „Vždy jsme se potkaly v koupelně ve stejný čas. Kvůli tomu jsme se dohadovaly, kdo potřebuje odejít dřív a kdo kvůli komu přijde pozdě do školy nebo do práce. Vyřešily jsme to rozvrhem na nástěnce,“ radí Beáta.

Aby nejen k takovým situacím vůbec nedošlo, nastavte si hned od začátku jasná pravidla a režim, který budou všichni respektovat.

Mohlo by vás také zajímat  >>> Nabídky spolubydlení na Bezrealitky

Omezený prostor

Díky spolubydlení se možná budu muset naučit žít tak trochu minimalisticky. Celý svůj život najednou musíte smrsknout do jednoho pokoje a pár poliček v koupelně. Zvládnete to?

Mohlo by vás zajímat  >>> Více tipů, jak na pronájem

Na co si dát pozor v nájemní smlouvě na spolubydlení

První otázkou je, jak řešit nájemní smlouvu? Na výběr máte ze dvou scénářů:

  1. Jedna nájemní smlouva: Jeden spolubydlící vystupuje jako hlavní osoba, která s ostatními uzavírá podnájemní smlouvu. Nájemník však musí majitele informovat o záměru ubytovat další osoby. Je to praktické, hlavně pokud každý ze spolubydlících platí jinou částku na jinak dlouhou dobu. Nevýhodné je hlavně z důvodu, kdy se jeden ze spolubydlících stane neplatičem. Nájemník pak musí chybějící částku doplatit ze svého.
  2. Společný nájem bytu: V jedné nájemní smlouvě je uvedeno více osob. Všichni nájemci pak mají stejná práva a povinnosti. Díky tomu máte jistotu, že zodpovědnost za škodu nebo neplacení části nájmu neponese pouze jedna osoba. Je však méně flexibilní, protože všichni uzavírají smlouvu na stejnou dobu. Právě proto není společný nájem bytu vhodný pro krátkodobé pronájmy, protože předčasné opuštění bytu může být složité.

Ve hře je ještě třetí a nejméně vhodný scénář, který se bohužel stále hojně opakuje hlavně mezi dobrými kamarády. Nájemní smlouva je psaná na jednu osobu a ostatní zde bydlí tzv. na dobré slovo. V případě, že jste sami v bytě v pronájmu, tudíž byt nemáte v osobním vlastnictví, nesmíte to majiteli zatajit. Majitel by však s ubytováním dalších osob bez smlouvy mohl mít problém. Ještě větší riziko ale tkví v tom, když někdo z nich přestane platit nebo způsobí škodu, kterou neuhradí. Taková situace by mohla uškodit nejen vašemu přátelství, ale hlavně vaší finanční situaci, a proto ji moc nedoporučujeme.

Pro co se tedy rozhodnout?

Výběr mezi pronájmem pokoje a pronájmem bytu závisí na vašich prioritách. Pokud hledáte cenově dostupné bydlení a nevadí vám sdílení společných prostor, může být pronájem pokoje ideální. Na druhou stranu, pokud si ceníte soukromí, nezávislosti a máte stabilní finanční zázemí, pronájem celého bytu pro vás bude lepší volbou.