Zdá se, že došlo k problému s připojením nebo na serveru dochází k údržbě. Funkce webu může být omezena.

Spolubydlení nebo kolej? Aktuální ceny pronájmů a tipy jak ho získat nejen pro studenty

Čeká vás nebo někoho z vašich blízkých nástup na vysokou školu? Pravděpodobně s ním bude spojena i změna bydlení. Ne vždy ale tuto otázku vyřeší kolej.


Nikola Sychrová
Nikola Sychrová21. 8. 2023 | Doba čtení: 8 minut

Čeká vás nebo někoho z vašich blízkých nástup na vysokou školu? Pravděpodobně s ním bude spojena i změna bydlení. Ne vždy ale tuto otázku vyřeší kolej. Každý rok na vysoké školy míří desetitisíce prváků a ubytovací kapacity univerzit jsou omezené. Řešením tak pro většinu bývá spolubydlení. Jaké jsou aktuální ceny pronájmů a na co si při zařizování společného bydlení s kamarády dát pozor? 

Letos si opět připlatíte 

Nájmy obecně během roku rostly. Stojí za tím především inflace a snaha majitelů kompenzovat náklady na správu nemovitosti i vlastní živobytí. V Praze se byty pronajímají o 11 % dráž než loni na konci prázdnin, v Brně zhruba o 7 %, v Ostravě pak o 8 %. Ve městě se čtvrtým nejvyšším počtem univerzitních studentů – Olomouci pak vzrostl nájem v průměru o 5 %. Útěchou pro hledající může být alespoň stabilizovaná cena energií a nižší zálohy

Dobrou zprávou ale je, že vás čeká oproti loňsku větší výběr. Do nabídky se dostává ubytování, které rodiny původně nabízely ukrajinským uprchlíkům a po jejich návratu do vlasti je nabízí právě studentům. I díky tomu jsou letošní možnosti – a to i v krajských městech – výrazně lepší.

Samostatný malý byt je nyní až na výjimky mimo finanční možnosti studentů – právě tato kategorie totiž zdražovala ve všech městech nejrychleji a je po ní také největší poptávka, zmiňuje Hendrik Meyer, šéf portálu Bezrealitky.cz. Studentům bych doporučil se porozhlédnout především po velkých bytech, které pojmou čtyři až osm osob a jsou v poměru k ploše, nákladům a dostupnosti nejvýhodnějším řešením.

Nejdražší studentské město? Praha 

Nejdražší je tradičně největší české univerzitní město – Praha. Pražské univerzity navštěvuje kolem 130 tisíc studentů z celého Česka a na dobu studia se sem stěhují desítky tisíc z nich. Pokud hledáte bydlení ve dvou, připravte se na to, že za 65metrový byt v širším centru Prahy zaplatíte i s poplatky přes 13,5 tisíce za osobu. (Což je o skoro 1 200 korun více než loni.) Na lepší cenu se dostanete ve čtyřčlenné partě – cena se bude pohybovat kolem 7,6 tisíc na osobu – o zhruba 570 korun více než loni. V šesti lidech pak každý zaplatí asi 6,4 tisíce korun. 


Tip!
Za levnějšími cenami v případě Prahy zkuste zamířit do Středočeského kraje, který je aktuálně útočištěm řady Pražáků hledajících bydlení. Díky dobrému spojení se dá zvládnout denní dojíždění z Říčan, Berouna, Kladna i Příbrami. Ceny se tu pohybují následovně – 9,8 tisíce při bydlení ve dvou, 5,6 tisíce ve čtyřech a asi 4,7 tisíce při bydlení po šesti. 

Mírně optimističtí mohou být studenti v Brně – a to i přesto, že je to druhé nejdražší ze všech univerzitních měst. Ceny zde sice stouply, ale o poznání méně než loni. Při bydlení ve dvou zde studenti zaplatí asi necelých 11 tisíc korun za osobu, ve čtyřech pak 6 tisíc a v šesti něco málo přes 5 tisíc korun. A podobně jako v Praze i v moravské metropoli platí, že počet nabízených nemovitostí i se oproti loňsku výrazně zvětšil a nabídka je různorodější

Na třetí a čtvrté příčce se pak s velice podobnými cenami umístily Pardubice v závěsu s Plzní, následované pátým Hradcem Králové a šestou Olomoucí.  

Aktuální ceny nájmů – výpočet pro referenční byt 2+1 / 3+kk 70 m2 v širším centru 

Nejen rychlost rozhoduje 

Ačkoliv akademický rok začíná zpravidla v říjnu, hledání bydlení neodkládejte. Začněte včas a nebojte se využít služby hlídacího psa, který vám bude posílat upozornění, jakmile se v nabídce objeví nový byt podle vašich požadavků. Na jeden inzerát se hlásí desítky zájemců a zpravidla platí, že kdo dřív přijde, ten dřív bydlí.   

Září je z pohledu nájmů jeden z nejsilnějších měsíců a poptávka stoupá již na konci prázdnin. To může vést u nově uzavíraných smluv ke skokovému nárůstu cen, zmiňuje Hendrik Meyer. Studenti se navíc z pozice, kdy je majitel rád za celoročního nájemníka, mohou dostat do postavení, kdy před nimi upřednostní jiné domácnosti.

Abyste zamezili nedůvěře majitelů, kteří mají strach, aby jim na konci zimního semestru neskončil byt prázdný a s velkým nedoplatkem za energie, připravte si doporučení od majitele z předchozího bydlení nebo potvrzení o tom, že máte pravidelný příjem.  

Na prohlídku dorazte včas, jednejte narovinu a nebojte se říct něco o sobě a o tom, co studujete. Pomůže vám to získat majitelovu důvěru.

Na co dát ještě pozor:

  • Důsledně prověřte dispozice bytu. Trvejte na neprůchozích pokojích. Čím více uzavřených místností, tím lépe. Oceníte je nejen při zkouškovém období. Nebojte se při prohlídce šíření hluku vyzkoušet. Vysoké stropy často zvuk umocní. 
  • Nezapomeňte si zjistit dojezdovou vzdálenost do školy a vezměte v potaz i ranní a odpolední dopravní špičky. 
  • Zeptejte se na myčku a mikrovlnku – spotřebiče, které nemusí být vždy součástí, ale studentský život vám neuvěřitelně ulehčí. 
  • Nepodceňte nájemní smlouvu – Dobré účty dělají dobré přátele. Do smlouvy uveďte všechny spolubydlící i částku, kterou budou platit. Na smlouvě trvejte, i když bydlíte s kamarády.