Zdá se, že došlo k problému s připojením nebo na serveru dochází k údržbě. Funkce webu může být omezena.

Tipy, jak se v klidu přestěhovat a na nic nezapomenout

Stěhování vnímá pozitivně málokdo, a to ať už na základě osobní zkušenosti nebo z vyprávění od známých. Trable se stěhováky, pohovka, co se nevejde do výtahu, rozbité nádobí, ježdění z jednoho konce Prahy na druhý… Takových příběhů existuje nespočet. Stěhování ale nemusí být – s trochou plánování – peklo. Přestěhujte se bez stresu a efektivně, ať už svépomocí nebo se stěhováky. Poradíme, jak na to.


Lidmila Maršálková
Lidmila Maršálková19. 12. 2023 | Doba čtení: 10 minut

Stěhování vnímá pozitivně málokdo, a to ať už na základě osobní zkušenosti nebo z vyprávění od známých. Trable se stěhováky, pohovka, co se nevejde do výtahu, rozbité nádobí, ježdění z jednoho konce Prahy na druhý… Takových příběhů existuje nespočet. Stěhování ale nemusí být – s trochou plánování – peklo. Přestěhujte se bez stresu a efektivně, ať už svépomocí nebo se stěhováky. Poradíme, jak na to.

Stěhování svépomocí, nebo se stěhováky?

Malé stěhování zvládnete sami

Ve snaze ušetřit několik tisícovek se mnoho lidí uchyluje ke stěhování svépomocí. Stojí to ale za to? Na to neexistuje jednoznačná odpověď. Musíte si zodpovědět hned několik otázek. Plánujete si půjčit auto z půjčovny? Kolik najedete kilometrů a kolikrát se otočíte tam a zpět? Kolik času strávíte samotným balením, kolik přenášením věcí, kolik převozem?

Pokud se stěhujete jen v rámci Prahy nebo pokud stěhujete jen pár krabic a drobnou elektroniku – jednoduše věci, které nacpete do auta nebo malé dodávky a nebude vás to stát víc než dvě cesty tam a zpět, pak se vám stěhování bez stěhováků může vyplatit. 

Stěhováci vám ušetří čas, peníze i nervy

Zabere vám stěhování celý den? Stěhujete nadměrný či nerozmontovaný nábytek, nebo dokonce piano? Nebo toho máte zkrátka hodně a za jednu či dvě cesty nebude hotovo? Pak si stěhování svépomocí dobře rozmyslete. Pokud jste dva a máte dvě auta na stěhování, nebo pokud máte kamarády a rodinu, kteří vám s převozem věcí pomohou, může to být hračka.

V opačném případě je specializovaná stěhovací firma rozumná volba. Než se tahat s matrací do pátého patra nebo strávit čas v kolonách, můžete svůj čas využít lépe, zatímco se o tu méně příjemnou část stěhování postarají profesionálové.

Kolik stojí stěhování?

Ceny stěhovacích firem se mohou výrazně lišit podle lokality, poptávaných služeb, času přepravy, počtu stěhovaných kusů, které unese jeden či dva pracovníci apod. Abychom byli alespoň trochu konkrétní, základní stěhování malého bytu vychází zhruba na čtyři až sedm tisíc bez DPH. Těžká břemena jako jsou piana, pohovky, postele atd. jsou za příplatek stejně jako výnos do bytu bez výtahu, odvoz na sběrný dvůr či demontáž a montáž nábytku. Konečnou cenu stěhování může navýšit například noční tarif, stěhování o víkendu a jiné méně standardní poptávky. Ceny stěhování a ceny stěhovacích služeb se počítají zpravidla od okamžiku přistavení stěhovacího vozu.

Jak vybrat stěhovací firmu

  • Ujasněte si, jaké služby potřebujete. Chcete mít klid a poptáváte komplet služby od demontáže přes balení až po odvoz a následnou montáž? Nebo si to nejnutnější zajistíte sami a chcete jen přestěhovat věci z bodu A do bodu B?
  • Poptávejte s předstihem. Čím později rozešlete poptávky, tím bude cena vyšší.
  • Čtěte hodnocení na portálech jako jsou firmy.cz nebo Google a také na sociálních sítích. Hodnocení bývají zpravidla seřazena od nejrelevantnějších. Seřaďte si je raději od nejnovějších. Někdy se může stát, že firma, která má celkově 4,5 hvězdy, se za poslední půl rok zhoršila. A to zjistíte právě až podle řazení od nejnovějších recenzí.
  • Porovnávejte nabídky a vybírejte si. I když hned první nabídka splňuje vaše očekávání, za dva tři dny může přijít ještě lepší. Někdy se může stát, že firma neodpoví vůbec. Nedejte se odbýt a volejte. Možná firmě váš e-mail jen zapadl v záplavě dalších.
  • Stěhovací firmu vybírejte také podle komunikace. Pokud je nabídka od stěhovací firmy neurčitá a firma vám nedokáže zpracovat podrobnou kalkulaci, raději se porozhlédněte jinde.

Tipy a doporučení pro balení a stěhování svépomocí

  1. Stěhování řešte zhruba měsíc předem. Začněte se postupně zbavovat věcí, plánovat, obvolávat.
  2. Čím víc nalehko se budete stěhovat, tím lépe pro vás. Stěhujte se jen s věcmi, které skutečně používáte a které vám dělají radost. Co nepotřebujete, prodejte, vyswapujte nebo darujte na dobročinné účely.
  3. Sestavte harmonogram pro balení. Sbalit všechny věci do krabic a rozmontovat nábytek v jeden den je sebedestruktivní. Sbalte věci po částech, každý den něco a začněte tím, co má větší prioritu.
  4. Zásobte se krabicemi všech možných druhů a velikostí. Myslete na dostatečnou zásobu obalového materiálu od stretch folie přes bublinkovou folii až po lepenky a ochranu hran nábytku.
  5. Tekuté věci jako šampony a zubní pasty zabalte zvlášť. Během stěhování by se obaly mohly poškodit a v krabici s oblečením či šperky by nadělaly nemalou paseku.
  6. Každou krabici popište. Zaznamenejte nejen obsah nebo místnost, kam krabice patří, ale také informaci, zda se jedná o křehký nebo velmi těžký obsah.
  7. Krabice nepřetěžujte! Buď si během stěhování strhnete záda nebo se v “lepším případě” protrhne dno krabice.
  8. Připravte si tzv. evakuační zavadlo na první dny. Po přestěhování je celkem běžné, že mnoho lidí žije mezi krabicemi. Abyste si měli první dn čím čistit zuby, česat vlasy nebo na čem pracovat, sbalte si notebook, hygienické pomůcky a další nutné věci do zavazadla/krabice zvlášť.
  9. Napište si harmonogram stěhování. Pakliže se stěhujete na etapy, naplánujte si, které dny, co přestěhujete.
  10. Vyřešte si parkování dostatečně dopředu, ať máte auto co nejblíže ke vchodu.
  11. S vyjídáním zásob začněte zhruba týden před stěhováním a pak dokupujte jen to nejnutnější. Některé potraviny podléhají rychlé zkáze a stěhování by je mohlo znehodnotit. Myslete na to, hlavně pokud v novém bydlišti ještě nemáte lednici.
  12. Pro snazší stěhování peřin, polštářů nebo neforemného oblečení použijte vakuové pytle na oblečení.
  13. Jak přestěhovat matraci? Pokud ji nelze srolovat, kupte co největší pytle, každý nasaďte z jedné strany a uprostřed je slepte lepicí páskou.
  14. Sklenice a křehké věci zabalte každý kus zvlášť do papíru nebo bublinkové folie.
  15. Televizi stěhujte ideálně v původním obalu. Pokud už ho nemáte, kupte kartonovou proložku, kterou překryjete zobrazovací plochu televize a přilepíte lepenkou. Celou televizi pak obalte několika vrstvami bublinkové folie.

Na co ještě myslet?

Když se stěhujete, měli byste o tom uvědomit všechny dotčené úřady, banky a jiné instituce, které vám poštou zasílají důležitá oznámení. Nezapomeňte zrušit přípojku na internet, odhlaste kabelovku, popelnice atd. Nezapomeňte také na odhlášení energií a plynu. U některých poskytovatelů jsou lhůty opravdu dlouhé.

Pokud měníte trvalé bydliště, ohlaste tuto změnu na:

  • obecní úřad
  • zdravotní pojišťovnu
  • zaměstnavateli
  • v případě podnikání na živnostenském úřadu
  • Finančním úřadu
  • České správě sociálního zabezpečení
  • bance
  • v případě nezaměstnanosti také úřadu práce