Vypadá to, že náš server prochází údržbou nebo jste offline. Některé funkce webu mohou být dočasně nedostupné.

Ceny nemovitostí na podzim 2023? Stagnace přináší nejlepší příležitost kupovat

Jaká je aktuální situace na realitním trhu? Pro kupující rozhodně nejvýhodnější za tento rok. Dokazují to aktuální data skupiny EHS, jejíž součástí jsou také Bezrealitky.


Ondřej Strada
Ondřej Strada2. 11. 2023 | Doba čtení: 8 minut

Jaké jsou hlavní trendy? 

  • stagnace cen bytů v Praze 
  • 9 měsíců v řadě stagnace cen bytů v Brně  
  • rostoucí ceny nájmů v Praze 
  • pokles ceny nájmů v Brně a Středočeském kraji 

Vývoj cen rodinných domů 

Pokud se poohlížíte po rodinném domě, je ideální příležitost. Až na výjimky ceny rodinných domů klesaly. Největší pokles zaznamenaly Karlovarský, Plzeňský a Pardubický kraj. Výjimku opět tvořila Praha, kde domy poprvé přesáhly metu tisíc korun za metr čtvereční. V tomto případě to však souvisí především s typem nemovitostí, které se dostávaly do nabídky.  

Hledající ve Středočeském kraji potěší, že ceny domů zde klesly na 61 tisíc korun za metr čtvereční. Přesto však po Praze zůstává tato oblast druhou nejdražší v Česku.  

Po letním vzedmutí se opět propadly ceny rodinných domů také v Brně a jeho okolí. Ty jsou nyní v tradičně domkářském kraji v podstatě na podobné úrovni jako před dvěma lety. 

V případě rodinných domů je nyní možné dosáhnout na velice zajímavé ceny už na samotných hranicích Brna, o vzdálenějších sídlech nemluvě. Přestože počet nemovitostí v nabídce spíše klesá, nabídka rozestavěných domů je stále poměrně silná,zmiňuje Hendrik Meyer

Vývoj cen bytů 

V případě bytů je trend jasný napříč republikou – stagnace a pokles. Po letním oživení zařadil pražský trh neutrál a ukazuje, kde bude pravděpodobně do konce roku ležet jeho strop. Průměrná cena staršího bytu se nyní pohybuje kolem 117,5 tisíce korun – vzrostla tedy minimálně. 

Praha bude vždy čerpat ze své pozice, takže i samotná stagnace a nikoli pokles je velice dobrá zpráva, která může pomoci ve vyjednávání všem hledajícím vlastní bydlení v hlavním městě,zmiňuje Hendrik Meyer  

Zároveň se ukázalo, jak moc středočeský trh tvoří s pražským spojené nádoby. Stagnující pražské ceny totiž srazily ty středočeské na úroveň konce roku 2022. Byt ve středočeském městě se průměrně prodával za necelých 74 tisíc korun za metr čtvereční. Pokud tedy máte možnost investovat, je ideální příležitost. Ceny zde totiž v závislosti na těch pražských budou určitě opět stoupat.  

Co se týče ostatních krajů, největší propad cen zaznamenal Karlovarský, Jihočeský a Královéhradecký.  

Jihomoravský kraj se svou metropolí Brnem propad nezaznamenal, ale ceny tu stagnují už 9 měsíců v řadě a pravděpodobně zatím narazily u kupujících na svůj strop. Řada majitelů raději svoji nemovitost přestala nabízet, než aby museli přistupovat na vyjednávání a slevy při prodeji.  

Ceny nájemního bydlení 

Ceny nájemního bydlení nestoupaly ani neklesaly plošně. Je tedy nutné se víc než kdy jindy podívat na konkrétní kraje. 

V růstu tradičně pokračovala Praha, kde nájemníci zaplatí v průměru 347 korun za metr čtvereční. Do jisté míry jde o reakci na sezonu – konec třetího kvartálu zvedá ceny díky vysoké poptávce vysokoškolských studentů. 

Překvapivý je naopak pokles průměrné ceny nájemního bydlení ve Středočeském kraji. V tomto případě může být důvodem rostoucí nabídka, domy a byty k pronájmu totiž ve středočeských městech přibývají vysokým tempem.  

Třetí kvartál v řadě již klesly ceny také v Brně a jeho okolí. Průměrně se zde byt na začátku podzimu pronajímal za 270 korun na metr. Situace souvisí s nižší ekonomickou silou domácností, které nájemní bydlení v moravské metropoli hledají a kterým jsou majitelé ochotni dělat po vlně zdražování dílčí ústupky.