Zdá se, že došlo k problému s připojením nebo na serveru dochází k údržbě. Funkce webu může být omezena.

Jak prodat nemovitost: Mám zájemce a dál? (4.díl)

V předchozím díle „Jak prodat nemovitost: Inzerce a prohlídky (3.díl)“ jsme si shrnuli, jak připravit samotnou inzerci nemovitosti a najít vážného zájemce. Poslední díl našeho seriálu „Jak prodat nemovitost“ bude o samotném prodeji a o tom, jak celý proces bez problému zvládnout.


Daniela Veselá
Daniela Veselá2. 11. 2020 | Doba čtení: 4 minuty

1) Zaháčkujte si zájemce rezervační smlouvou 

Prohlídka nemovitosti proběhla, zájemce je nadšený a chce si nemovitost koupit? Výborně. Neusněte na vavřínech a vyřešte s ním rezervační smlouvu, která bude zahrnovat rezervační poplatek a storno pokutu v případě, že si zájemce koupi rozmyslí. Není však dobré tlačit na pilu, aby se případný zájemce nelekl a v rozhodný okamžik neustoupil. V případě, že rezervační smlouvu neřešíte, můžete promarnit svůj čas se zájemcem, který si prodej ve výsledku rozmyslí a vám tak unikne mnoho dalších příležitostí. 

2) Prověřte si zájemce v registru

Zároveň ale buďte obezřetní a ověřte si zájemce o koupi v registru. V budoucnu tak předejdete nečekaným a nemilým zprávám o jeho platební morálce. Přes platformu Moje Bezrealitky můžete požádat kupce o jeho ověření bezdlužnosti.

3) Začněte papírovat  

Rezervační smlouvou papírování teprve začíná. Pro úspěšný prodej a převod nemovitosti je potřeba připravit nespočet dokumen. Jedná se o smlouvu o smlouvě budoucí kupní, kupní smlouvu na prodej nemovitosti, smlouvu o převodu práv k družstevnímu bytu, předávací protokol nebo smlouvu o úschově peněz

Vzhledem k náročnosti a správnému vydefinování náležitostí jednotlivých smluv není dobré se spoléhat na různé vzory smluv ke stažení na internetu. Ty navíc bývají neaktuální k platné legislativě. U náročnějších případů se může hodit i pomoc odborníka. Pokud si na zasmluvnění sami netroufáte, v Bezrealitky vám rádi pomůžeme. Kompletně vám připravíme veškerou dokumentaci k prodeji vaší nemovitosti.  

 Pokud si na zasmluvnění sami netroufáte, v Bezrealitky vám rádi pomůžeme.

4) Poraďte se s advokátem 

Nejen, že samotný prodej nemovitosti bývá náročný, a to nejen na koordinaci procesu. Často situaci komplikuje nějaká další skutečnost. Řešíte zároveň hypotéku na novou nemovitost? Nebo na nemovitosti existuje nějaké břemeno? Nebo máte ještě jiný problém, který byste potřebovali zkonzultovat s odborníkem? Pak uvítáte možnost probrat situaci s advokátem. Neztrácejte čas hledáním ověřeného právníka či advokáta. V Bezrealitky nabízíme i konzultaci s advokátem, a to nejen u náročnějších případů.

5) Advokátovi přenechte i úschovu kupní ceny 

Jakmile máte vyřešené smlouvy a blížíte se s prodejem do finále, nastává situace, kdy kupující nechce převádět peníze, aniž by byl uvedený v katastru nemovitostí. A prodávající nechce přepisovat nemovitost, aniž má převedené peníze. Prekérní situace. Jak z ní ven? Advokát pomůže. Umí zajistit, aby převod peněz byl bezpečný pro prodávajícího i kupujícího, a to úschovou peněz. Standardně tedy vyplatí peníze až ve smluvené době, typicky po převodu vlastnických práv na katastru. Advokát se tak hodí nejen na konzultaci k problémům s prodejem, ale také v mezidobí pomůže s převodem peněz a přepisem v katastru nemovitostí. A to už je dobrý důvod, proč si ho zajistit u Bezrealitky. 


Tip!
Pokud se rozhodnete prodat svou nemovitost bez realitní kanceláře, doporučujeme vám využít služby našich advokátů, kteří pro vás vypracují kupní smlouvu na míru.  

6) Vypracujte návrh na vklad do katastru 

Blížíte se do finále. Už jen pár kroků a nemovitost bude prodaná. Aby proběhla finanční transakce a zároveň přepis nemovitosti na katastrálním úřadě, je potřeba vypracovat návrh na vklad do katastru. Tento dokument se následně dokládá spolu s kupní smlouvu na katastrálním úřadě. A počítejte s tím, že na katastru je potřeba za vklad práva zaplatit 2 000 Kč. Poté už jen hlídáte, zda na úřadě vše běží a převod probíhá dle plánu.  

Ani s návrhem do katastru si nemusíte dělat starosti. Připravíme ho za vás. Návrh na vklad je u nás součástí balíčku Právní servis.  

7) A nakonec přepisy energií a změna trvalého bydliště 

Spolu s převodem nemovitosti si vyhraďte čas na přepisy všech energií – za elektriku, plyn, vodu, služeb, atd. Určitě také budete řešit vyúčtování služeb. Pak už vás čeká jen poslední krok – nezapomeňte si přepsat trvalé bydliště.  

Máte nějaké další tipy, které by v procesu prodeje bytu či domu neměly chybět?