Zdá se, že došlo k problému s připojením nebo na serveru dochází k údržbě. Funkce webu může být omezena.

13 tipů, jak rychle prodat nemovitost

Jsou nabídky nemovitostí, po kterých se hned zapráší, a pak jsou takové, ze kterých se stanou tzv. ležáci. Majitelé je prodávají dlouhé měsíce, někdy dokonce roky, aniž by sehnali relevantní zájemce. Vám se to ale stát nemusí. Chcete úspěšně a rychle prodat například zděděnou nebo zrekonstruovanou nemovitost? Máme pro vás hned 13 tipů, jak a kde rychle prodat byt, dům nebo třeba pozemek, pokud potřebujete získat peníze co nejdříve.


Lidmila Maršálková
Lidmila Maršálková18. 1. 2024 | Doba čtení: 15 minut

Jsou nabídky nemovitostí, po kterých se hned zapráší, a pak jsou takové, ze kterých se stanou tzv. ležáci. Majitelé je prodávají dlouhé měsíce, někdy dokonce roky, aniž by sehnali relevantní zájemce. Vám se to ale stát nemusí. Chcete úspěšně a rychle prodat například zděděnou nebo zrekonstruovanou nemovitost? Máme pro vás hned 13 tipů, jak a kde rychle prodat byt, dům nebo třeba pozemek, pokud potřebujete získat peníze co nejdříve.

Právní vady? Vyřešte je před prodejem

Věcná břemena, spoluvlastnické podíly, nesouhlasí hranice pozemku, cizí vlastník příjezdové cesty… Tyto a další právní překážky mohou rychlý prodej nemovitosti protáhnout, ale i úplně zhatit. Kupující jsou logicky obezřetní, hlavně pokud kupují svou první nemovitost. V takovém případě je pro ně prioritou, aby nemovitost nebyla z právního hlediska problémová.

Vyřešte proto tyto nedostatky předem (odkupte podíly, očistěte nemovitost od zástavy apod.). Nejste si jisti tím, v jakém stavu vaše nemovitost je? Začněte listem vlastnictví a katastrální mapou, které najdete v katastru nemovitostí. Najdete tam všechny informace od zástav a exekucí přes špatně zakreslené pozemky až po nezkolaudované části budovy.

Připravte si dokumentaci předem

Abyste mohli nemovitost prodat, budete potřebovat řadu dokumentů. Pokud je budete shánět až ve chvíli, kdy máte kupce, pozdržíte tím rychlý prodej. Pokud prodáváte byt či dům, budete potřebovat nabývací titul nemovitosti (kupní nebo darovací smlouva, dědické rozhodnutí apod.), list vlastnictví, nájemní smlouvu (pokud nemovitost pronajímáte). Mimo nájemní smlouvu najdete všechny zmíněné dokumenty v katastru nemovitostí. Pakliže prodáváte rodinný dům, připravte si ještě snímek katastrální mapy (platí pro dům i pozemek), projektovou dokumentaci a průkaz energetické náročnosti budovy.

Správně stanovená tržní hodnota

Stanovení ceny je věda sama o sobě. Nastavit cenu příliš vysoko může odstrašit potenciální kupce, zatímco příliš nízká cena může vést k podezření, že s nemovitostí něco není v pořádku. Klíčem je najít zlatou střední cestu. Někdy se vyplatí nastavit cenu o něco nižší, aby se vyvolal větší zájem a možná i konkurence mezi zájemci, což může vést k rychlejšímu prodeji.

Mnoho prodejců si pomáhá tím, že si otevře inzeráty s podobnými nabídkami, což je ale špatná cesta. Z inzerátu totiž nezjistíte, za kolik se nemovitost skutečně prodala. Majitel mohl získat tolik zájemců, že dal nakonec přednost vyšší nabídce. Nebo se naopak ozval jeden jediný zájemce a ten ještě požadoval slevu. Můžete využít služeb profesionálního odhadce, ale úplně si vystačíte s online odhadem ceny nemovitosti.


Prodej s realitkou nebo bez realitky?
Je lepší prodat nemovitost svépomocí nebo se obrátit na realitní kancelář? Podívali jsme se na zoubek výhodám a nevýhodám obou možností.

Inzerujte sami a na těch správných místech

Prodej nemovitosti svépomocí bývá obecně rychlejší než s realitní kanceláří. Prodej bytu nebo domu bez realitky dokážete zvládnout sami. Chce to jen mít vše dobře připravené a zkoordinované a najít si samozřejmě potřebný čas na přípravu nemovitosti, inzerci i komunikaci se zájemci. Kromě klasické inzerce nemovitosti můžete využít i další místa, například sociální sítě. Sdílejte inzerát s přáteli a požádejte je, ať rozhodí sítě mezi svými známými. Můžete také vytvořit několik stories nebo Instagram reel, kde představíte svou nemovitost v plné kráse. Není od věci ani zmínka na LinkedIn nebo třeba firemním Slacku, kde dáte vědět svým kolegům o prodeji nemovitosti. Jednoduše kdekoliv, kde myslíte, že by se mohli vyskytovat relevantní zájemci.

Úklid a odstranění nepořádku

Než přejdete k bodu číslo 5, tedy nafocení nemovitosti, pusťte se do pořádného úklidu. Uklizený dům nebo byt působí větším dojmem a je pro kupce atraktivnější – jak na fotografiích, tak na osobní prohlídce. Představte si, že jste na místě kupce: Co byste chtěli vidět? Prázdné plochy, otevřený prostor a čisté linie. Nejde jen o běžný úklid, ale o "vyčištění" prostoru od osobních předmětů a nepotřebného nábytku. Méně je někdy více.

Opravte nedostatky

V některých případech ale ani home staging nemusí pomoci. Trhliny v omítce či prasklé dlaždice sice na fotkách schovat, ale během osobní prohlídky zájemce odradí. V takovém případě bude potřeba menší či větší rekonstrukce nemovitosti. Mnoho nedokonalostí zvládnete opravit za víkend. Zvažte proto stav nemovitosti před jejím prodejem a přizpůsobte tomu své další kroky.

Napište poutavý inzerát

Šum listí za okny, nebesky pohodlná postel a skvostná svítidla možná čtenáře inzerátu pobaví, ale rozhodně nepřesvědčí ke koupi. Jak napsat inzerát na prodej nemovitosti, který bude mít úspěch? Vynechte omáčku a v inzerátu “mluvte” rovnou k věci. Ať už prodáváte byt či dům, napište maximum informací, které o nemovitosti víte a máte k dispozici. Inzerát na prodej nemovitosti by měl obsahovat maximum informací jak o vlastnictví nemovitosti, tak o dispozicích, příslušenství, orientaci oken, o případných rekonstrukcích, výtahu, parkování, PENB, o občanské vybavenosti… Jednoduše opravdu vše. Čím více toho v inzerátu sdělíte, tím méně budete ztrácet čas s otázkami zájemců a dohledáváním informací, které nevíte.

Kvalitní prezentace nemovitosti

Když lidi nakupují, mnohdy vybírají očima. A jinak to není ani v případě nákupu nemovitosti. Samozřejmě málokdo by koupil byt, dům nebo pozemek jen na základě fotek. Zda ale odpoví na inzerát nebo přijdou na prohlídku, na to už mohou mít fotky v inzerátu vliv. Zjistěte, jak nafotit nemovitost k prodeji. Máte dojem, že nemovitost nepůsobí moc fotogenicky? Zkuste home staging. Je to jedna z nejoblíbenějších prodejních taktik. Vypíchne přednosti nemovitosti a zvýší její hodnotu. Skvěle funguje také virtuální prohlídka. Ve světě, kde lidé chtějí většinu věcí řešit online, to může být velké plus. Virtuální prohlídky umožňují zájemcům "procházet" nemovitostí pohodlně z domova.

Bez topování inzerátu to už ani nejde

Jednorázové topování inzerátu vám dá před konkurencí až nefér výhodu. To si dobře uvědomují jak přímí majitelé, tak realitní makléři, kteří sami topování inzerátů hojně využívají. Hlavně pokud prodáváte nemovitost ve větším městě, kde denně přibývají desítky nabídek nemovitostí, je topování inzerátu obzvláště užitečné. V den vystavení inzerátu sice budete vidět hned na první stránce ve výpisu inzerce. Ve středu vás však ale mohou vytlačit nové nabídky klidně i na pátou nebo šestou stranu, kam se prokliká jen zlomek zájemců o nemovitosti. Jakmile ale využijete topování, váš inzerát se ve vámi zadaný den a čas posune na začátek výpisu, jako kdyby šlo o novou nabídku. Díky tomu váš inzerát uvidí více zájemců a zvýší se tím šance na rychlý prodej nemovitosti.

Vybírejte ze zájemců, kteří mohou platit hned

Chcete-li prodat nemovitost co nejdříve, vybírejte ze zájemců, kteří mohou platit hotově nebo mají předschválenou hypotéku. Pokud začnete vyjednávat se zájemci, kteří ještě ani nepodali žádost o hypotéku, prodej dotáhnete do zdárného konce aý za několik týdnů či měsíců (za předpokladu, že kupci hypotéku skutečně dostanou).

Vyjděte zájemcům vstříc

Klíčem k uzavření obchodu je i férová a transparentní komunikace mezi oběma stranami. Budou-li kupci požadovat slevu nebo dřívější uvolnění bytu, zkuste jim vyjít vstříc. Přeci jen vy jste těmi, kdo na prodej spěchají, zájemci se klidně mohou probírat nabídkami další měsíce. Nebudete-li chtít z žádného ze svých požadavků ustoupit, z prodeje patrně sejde. Pokud by vám v rychlém prodeji bytu bránilo například velké množství věcí k vystěhování, movité věci můžete na čas jednoduše přesunout například do samoobslužného skladu, který si lze pronajmout třeba jen na měsíc.

Spolehněte se na Prodej Komfort

Chcete mít s prodejem nemovitosti co nejméně práce, prodat ji rychle a dostat za ni adekvátní hodnotu? Využijte službu Prodej Komfort. Dokážeme vaši nemovitost prodat o 5 až 10 % nad tržní cenou. Máme k ruce tým specialistů, kteří podniknou ty správné kroky, aby vaše nemovitost byla pro potenciální kupce zajímavá.

Rychlý výkup nemovitosti

Pokud na prodej nemovitosti opravdu hodně spěcháte, krajním řešením je rychlý výkup nemovitosti. Společnosti, které takové služby nabízejí, odkoupí vaši nemovitost opravdu rychle. Výhodou je možnost domluvit se na záloze a také fakt, že od vás odkoupí i rizikovou nemovitost, tedy takovou, na níž visí exekuce, zástava či věcné břemeno. Nevýhodou je, že  výkupní cena je nižší než tržní.