Zdá se, že došlo k problému s připojením nebo na serveru dochází k údržbě. Funkce webu může být omezena.

Prodej či pronájem nemovitosti: s realitkou, nebo s bezrealitky.cz?

Jaké jsou výhody a nevýhody prodeje či pronájmu nemovitosti po vlastní ose, nebo s asistencí realitní kanceláře? Jak a kde inzerovat? Jak vybrat realitku? Zvládneme si vše obstarat sami?


Lidmila Maršálková
Lidmila Maršálková19. 7. 2022 | Doba čtení: 11 minut

Jaké jsou výhody a nevýhody prodeje či pronájmu nemovitosti po vlastní ose, nebo s asistencí realitní kanceláře? Jak a kde inzerovat? Jak vybrat realitku? Zvládneme si vše obstarat sami? Tyto a mnohé další otázky si kladou snad všichni majitelé nemovitostí, kteří se rozhodují nad způsobem prodeje či pronájmu.

Jaký je hlavní rozdíl mezi realitní kanceláří a bezrealitky.cz?

  • Bezrealitky je inzertní portál, kam měsíčně přijde 1 500 000 návštěvníků, hledající nemovitost k prodeji či pronájmu. Tito zájemci chtějí zpravidla jediné – komunikovat přímo s majitelem a uzavřít s ním obchod bez asistence třetích stran a zbytečných poplatků.
  • Oproti tomu realitní kancelář pracuje jako zástupce jedné z obchodujících stran. Hledá zájemce, pomáhá při vyjednávání podmínek zastupující straně. Majitel či zájemce, který si RK objedná, platí provizní poplatek za poskytované služby.
  • Jak realitní kancelář, tak i vy sami se neobejdete bez advokáta. Pro dokončení obchodu je potřeba zajistit kvalitní právní dokumentaci, která bude pro obě strany vyhovující a transparentní.  

Pronájem a prodej s realitní kanceláří: výhody a nevýhody

Ušetříte si čas a nervy

Hledáte-li spolehlivé nájemníky do bytu a nebo chcete prodat nemovitost za velmi pěkné peníze, není to jen tak. S inzerátem se musíte opravdu vymazlit, a to jak v případě fotek, tak v případě textu. Jinak řečeno špatné nabídky přitahují špatné lidi. Tady může realitní kancelář hodně pomoci. Hlavně pokud nemáte na prodej/pronájem nemovitosti čas nebo potřebné schopnosti.

Jak ale asi víte, služby realitní kanceláře nejsou zadarmo. RK si účtují provize, které ale mnoha lidem za ušetření času a starostí stojí. Provize z prodeje může být buď pevná částka dohodnutá předem, nebo procento z konečné prodejní ceny.

A co všechno za provizi RK dostanete? Komplexní servis od inzerce přes komunikace až po smlouvy. Makléř se za vás konkrétně

  • postará o profesionální fotografování vaší nemovitosti,
  • zajistí inzerci,
  • vybere potenciální kupce/nájemníky,
  • uspořádá prohlídky,
  • a pokud se obě strany shodnou, dovede prodej do úspěšného konce.
  • Do procesu zahrne také právníka, který se postará o veškerou právní dokumentaci, abyste měli jistotu, že je vše v pořádku a podle zákona.

Provize a nespolehlivost

Prodej s realitkou mívá sem tam úskalí. RK bývají často zahlcené, makléři málo motivovaní (hlavně pokud z vás nebudou mít velký zisk) či pomalí v předávání informací jedné či druhé straně. Nemluvě o tom, že realitky si někdy účtují nepěkné vysoké provize.

V neposlední řadě s RK nejspíše podepíšete exkluzivní smlouvu, která zakazuje prodej skrze jiné realitky, ale také vaši vlastní inzerci. Neplatí to samozřejmě pro všechny realitní kanceláře. Mnoho z nich je férových a opravdu schopných.

Pronájem a prodej bez realitky: výhody a nevýhody

Věříte ve své schopnosti a zkrátka nechcete platit provizi za nejistý výsledek? A nebo vás odradily zkušenosti vašich známých? Bude to sice práce, ale pronájem či prodej bez realitky se může vyplatit. Hlavní výhodou je, že peníze jdou přímo do vaší kapsy. Navíc máte užší kontakt se zájemci, což může být v budoucnu výhodné pro obě strany.

V případě prodeje můžete vydělat pěknou sumu, hlavně pokud na prodej nemovitosti nespěcháte. Tržní ceny mohou za rok či dva stoupnout, a tak můžete za čas vydělat víc než teď. Prodej či pronájem nemovitosti bez realitky je výhodný také v tom, že máte možnost "rozhodit sítě" na více stran. Nikdo vám nezakazuje inzerci na více webech, například současně na Facebooku a na Bezrealitky.cz. A to znamená jediné: více zájemců, ze kterých si můžete vybírat.

Základní rozdíly přehledně v tabulce


S Bezrealitky nejste na žádný krok spojený s nemovitostmi sami
Pro pronajímatele máme službu Tvůj Správce, která vás zbaví všech starostí s bytem. Chcete-li pomoci s prodejem, vsaďte na Prodej Komfort a vydělejte na své nemovitosti maximum.