Zdá se, že došlo k problému s připojením nebo na serveru dochází k údržbě. Funkce webu může být omezena.

Jak prodat nemovitost: Úvahy o prodeji (1.díl)

Víte, jak jednoduše prodat svou nemovitost? Prodej bytu či domu je velký krok pro běžného člověka. Mnoho lidí tuto peněžní transakci řeší pouze jednou za život, a proto je potřeba se na ni pořádně připravit. S naším průvodcem zvládnete prodat svůj byt či dům rychle, za vyšší cenu a bez realitky.


Daniela Veselá
Daniela Veselá7. 10. 2020 | Doba čtení: 6 minut

Připravili jsme pro vás 4dílný seriál s postupem, který vás krok za krokem provede prodejem vašeho domu nebo bytu. Pojďme se nyní podívat, jaké aktivity je dobré vyřešit, než se pustíte do samotného prodeje. První díl našeho seriálu bude o činnostech, které vás jako majitele čekají přibližně půl roku před inzercí. O jakých aktivitách je dobré přemýšlet, abyste prodali nemovitost za vyšší cenu? Pojďme se na ně podívat. 

1) Vyberte nejvhodnější čas na prodej nemovitosti 

I samotnou dobu prodeje domu je potřeba pořádně naplánovat. Prodej bytu nebo domu nezávisí totiž jen na podmínkách hypoték či výši úroků, důležitou roli hraje i správně zvolené roční období. Dle dat z Českého statistického úřadu lidé nakupují nemovitosti především na jaře. Proč? Lidé se probouzí „ze zimního spánku”, příroda rozkvétá, a vy tak máte skvělou příležitost nabídnout zájemci krásně prosluněné a rozkvetlé fotografie vaší nemovitosti. A to zájemce motivuje ke koupi. 


Tip!
Začněte s přípravami k prodeji nemovitosti již v zimě, ať jste na jaře připraveni.

Často pozitivní fotografie dokáží zvednout cenu nemovitosti i o 10%. Roční období volte i podle svých preferencí. Plánujete se v mezičase prodeje stěhovat? Volte období, kdy nebudete mrznout při stěhování vašeho gauče. Zvažujete tedy prodávat svou nemovitost? Začněte ji k prodeji připravovat již v zimě, ať máte na jaře vše připravené a můžete plně začít s prodejem.

2) Připravte svou nemovitost k prodeji 

Pokud jste bydleli ve vaší nemovitosti delší dobu, určitě znáte ten pocit, kdy je využité každé místečko k uskladnění věcí. A proto je potřeba před prodejem vše protřídit, vyházet nebo připravit ke stěhování. A byť se většině lidí často do této aktivity nechce, je potřeba ji udělat. Jako majitel se tak musíte probrat hromadami textilu, knih, tiskovin, starého vybavení i nábytku.  

Jednoduchým způsobem, jak se věcí zbavit, je objednat si kontejner a věci vyházet. Další možností je odvézt knížky do antikvariátu či věnovat knihovně, staré oblečení odnést do speciálních kontejnerů na textil a vybavení či nábytek nabídnout na bazaru za odvoz. Byt zbavený hlavního nepořádku je v dalším kroku třeba také důkladněji uklidit – v déle neobývaných bytech se mohou vyskytnout plísně, nemilá překvapení někdy ukrývá kuchyň a úložné prostory. I na ně nezapomeňte. 

3) Zvažte alespoň drobnou renovaci nemovitosti 

Ač se to nezdá, drobná renovace nemovitosti před prodejem může cenu navýšit o desítky procent. Vyplatí se především vymalovat prostory, zasádrovat menší vady na zdech, opravit drobné oděrky na omítce nebo vybílit spáry mezi dlaždičkami. Velkou službu udělá a mnoho času ušetří úklidová firma, která zvládne vyčistit také koberce a nábytek, který chcete v bytě či domě ponechat. 

U domu je vhodné posekat trávu či ostříhat plot či stromy. Naopak v případě starší nemovitosti se nemusí vyplatit větší a nákladnější rekonstrukce, kdy je malá šance, že se trefíte do vkusu kupujícího. Jedná se především o kompletní rekonstrukci kuchyně či koupelny. 

Zvažte alespoň drobnou renovaci nemovitosti 

Tip!
Tip! Netroufáte si nebo nemáte čas na prodej vaší nemovitosti? Rádi vám s tím pomůžeme! S naší službou Prodej Komfort vyřídíme celý prodej nemovitosti za vás.

4) Napište si seznam všech aktivit, které vás čekají

Jak již bylo zmíněno, prodej nemovitosti je velká věc a je vhodné znát jednotlivé kroky. Mnoho lidí ho řeší poprvé a často si lámou hlavu, jaký je vlastně postup při prodeji nemovitosti. Šikovným pomocníkem proto může být vytvořený seznam všech úkolů, které vás v následující době čekají. A že nevíte, které to jsou? Podívejte se na základní checklist úkolů při prodeji.

1) fáze – Úvahy o prodeji → o první fázi je tento článek

2) fáze – Příprava inzerce

  • Připravit textový inzerát
  • Zajistit kvalitní fotografie
  • Nechat vytvořit virtuální prohlídku
  • Sehnat energetický štítek
  • Stanovit cenu nemovitosti

3) fáze – Inzerce nemovitosti

  • Vložit inzerát na Bezrealitky.cz
  • Zajistit propagaci inzerátu
  • Nastavit komunikaci se zájemci
  • Naplánovat prohlídky

4) fáze – Samotný prodej

  • Poradit se s právníkem
  • Připravit veškerou dokumentaci k prodeji
  • Vyřešit advokátní úschovu peněz
  • Přepsat energie

Všechny uvedené fáze a úkoly vám blíže představíme v našem seriálu o prodeji nemovitosti. Sledujte náš blog.


Tip!
Rádi vám v Bezrealitky s prodejem pomůžeme. Podívejte se, jaké služby pro prodej nemovitosti vám můžeme nabídnout.  

5) Vytvořte si předběžný plán pro prodej nemovitosti a vašeho stěhování 

Při prodeji domu nebo bytu může nastat situace, že spolu s prodejem nemovitosti budete řešit i vaše stěhování do nového. A bude potřeba mít sladěné všechny termíny, aby vše klaplo. V tomto případě je potřeba připravit precizní plán s konkrétními termíny, kde na sebe budou navazovat všechny aktivity – prodej a předání samotné nemovitosti, hypotéka na nové bydlení, podpisy smluv a vaše stěhování do nového. 

  Zvládli jste první fázi a zajímá vás, co vás čeká dále? Přečtěte si 2. díl – Jak prodat nemovitost: Příprava inzerce (2.díl)