Zdá se, že došlo k problému s připojením nebo na serveru dochází k údržbě. Funkce webu může být omezena.

Martin Ponzer: S Bezrealitky zvládne pronájem i prodej každý

Od října 2023 vede Bezrealitky jako CEO Martin Ponzer. Zeptali jsme se ho, jak vidí situaci na realitním trhu i budoucnost Bezrealitky.


Lucie Starovičová
Lucie Starovičová15. 1. 2024 | Doba čtení: 6 minut

Odkud do Bezrealitky přicházíš a čím si tě získaly? 

Do Bezrealitky jsem přišel z CZC, kde jsem se posledních pět let věnoval oblasti služeb. Hledal jsem cesty, jak zákazníkovi zpříjemnit proces nakupování. A právě moje prozákaznické zaměření mě přivedlo do Bezrealitky.  

Mám příležitost opět pomáhat zákazníkovi řešit určitou životní situaci a potřebu, se kterou k nám na web přichází. Baví mě hledat cesty, jak zákazníkovi tento proces usnadnit a zpříjemnit, aby řešení našel co nejrychleji a s minimem úsilí. 

Pokud by někdo neznal Bezrealitky, jak bys mu ve zkratce vysvětlil jejich poslání? S čím mohou lidem pomoci? 

Bezrealitky pomáhají řešit otázky bydlení, ať už se jedná o nájem nebo prodej, a to jak z pohledu majitele, tak i zájemce o danou nemovitost. Každý na Bezrealitky může najít podporu. A mým cílem je, aby to hledání a využítí bylo co nejintuitivnější.  

Spousta lidí neumí v realitách chodit, protože nemovitosti nejsou komodita, se kterou by se člověk běžně potkával a řešil ji každý měsíc. Na Bezrealitky pomáháme zvýšit šanci na úspěch jak v nabídce nemovitosti, tak i při její poptávce. 

Bezrealitky jsou nejvíc využívané pro nájemním bydlení. Češi k němu ale mají poměrně rezervovaný vztah. Co by podle tebe jejich přístup mohlo změnit?  

Tohle tvrzení slyším docela často. Ale myslím, že u lidí hraje největší roli cenová politika. To, že každý chce mít vlastní bydlení, je logické – hodnota nemovitosti se zvyšuje a je to nějaká forma investice. Nájemné roste, a ne každý chce dávat peníze do něčeho, co vlastně není jeho. Myslím, že dokud se z dlouhodobého hlediska bude více vyplácet vlastní bydlení, postoj lidí se nezmění. 

Bezrealitky aktuálně úspěšně působí v Česku, máte v plánu nabídnout služby také v zahraničí? 

Už je dokonce i nabízíme, protože Bezrealitky funguje na Slovensku. A není tajemstvím, že se nad jinými trhy zamýšlíme. V příštím roce bychom se rádi podívali i na západ.

Trh s bydlením v posledních letech prošel velkou proměnou. Zvedly se ceny hypoték. Dosáhnout na vlastní bydlení je čím dál složitější… S jakými dalšími výzvami se podle tebe bude muset realitní trh v následujících letech vypořádat? 

V podstatě všechny tyto věci souvisí s tím, že se za poslední roky na realitním trhu nic moc nezměnilo. Stále se málo staví, takže roste poptávka, kterou nabídka není schopná ukojit. Jedná se o dlouhodobý problém a je jen otázka, kdy dosáhne svého vrcholu.  

Nedostatečná výstavba nás trápí dlouhodobě. A to, že se nakonec zvyšují ceny, je jenom důsledek. Finanční principy pořád platí. Za delší provaz v tuto chvíli táhnou majitelé nemovitostí, kteří si mohou dovolit ceny nemovitostí šponovat.  

Jedním z posledních trendů napříč obory je umělá inteligence. Pomáhá s něčím i vám v Bezrealitky? 

Pomáhá. Věřím, že její využití budeme neustále rozšiřovat. Je to velmi zajímavý segment, roste strašně rychle a je otázkou, kam až může dosáhnout. Dnes pomáhá zákazníkům na základě vložených parametrů třeba vygenerovat text nabídky, aby si mohli pohodlně vytvořit svůj inzerát. Ne každý je totiž kreativní spisovatel a myslím, že je to pro mnohé velmi užitečné vylepšení. 

A co je ještě důležitější, umělá inteligence nám pomáhá s odhadem cen nemovitostí. Majitel nemovitosti díky ní získá relevantní odhad částky, kolem které by se měl při stanovení ceny pohybovat.  

V souvislosti s inzeráty se také hodně skloňuje bezpečnost – řešíte v Bezrealitky falešné inzeráty? 

Co se týče bezpečnosti, od zbytku trhu se odlišujeme právě tím, že inzeráty kontrolujeme a řešíme, co je jejich obsahem. Majitelům i zájemcům chceme nabízet bezpečné prostředí, kde mohou v klidu vyřešit vše, co potřebují. 

Zabýváme se tím, co by mělo nebo nemělo být zobrazeno. Hlídáme konkrétní prvky a jsme ve fázi, kdy se snažíme většinu věcí automatizovat. Nicméně do jisté míry stále probíhá manuální práce, kterou bychom ale v budoucnu chtěli plně nahradit právě umělou inteligencí.  

Jaké máte v Bezrealitky plány a kam bys je chtěl posunout? 

V online světě musíme neustále hledat cesty, jak na minimálním prostoru a v minimálním čase zákazníkovi předat co nejvíce relevantních informací. Naší prací je tedy neustálá optimalizace procesů na webu a automatizace procesů, které běží na pozadí. 

Co se týče výhledu do budoucnosti, vidím velký potenciál v oblasti prodeje nemovitostí. Bezrealitky je na českém trhu ukotvena především z pohledu nájemního bydlení, ale v oblasti prodejů rosteme a chceme v tom i nadále pokračovat. 

Když člověk chce prodat nemovitost a otevře si realitní server, okamžitě si přečte dlouhý seznam věcí, které je nutné zařídit. Realitky mu podsouvají představu, že to sám nezvládne. Náš úkol je jednoduchý – ukázat, že to tak není. 

Prozradíš nám na závěr, co děláš, když se nevěnuješ Bezrealitky? 

Volný čas většinou trávím s rodinou, na individuální aktivity už nemám moc čas. Rádi jezdíme na výlety s dětmi, cestujeme po České republice, navštěvujeme hrady a zámky nebo třeba jedeme pod stan.