Zdá se, že došlo k problému s připojením nebo na serveru dochází k údržbě. Funkce webu může být omezena.

Pět tipů, jak zařídit pokoj pro školáka

Čeká vaše dítě po prázdninách nástup do první třídy? Pravděpodobně je před vámi i výzva v podobě vybavení pokoje pro budoucího školáka.


Nikola Sychrová
Nikola Sychrová13. 7. 2023 | Doba čtení: 7 minut

Čeká vaše dítě po prázdninách nástup do první třídy? Pravděpodobně je před vámi i výzva v podobě vybavení pokoje pro budoucího školáka. Nebojte se, není nutné pokojíček kompletně překopat. Určitě byste ale neměli zapomenout na těchto 5 věcí

Rostoucí nábytek 

Jedna židle od první třídy až po střední? S rostoucím nábytkem to jde jednoduše a vám díky tomu odpadne nutnost co dva roky měnit nábytek, ze kterého dítě vyrostlo. A na židli a stolu se šetřit opravdu nevyplácí – správné držení těla je pro zdravý tělesný vývoj klíčové. Při sezení by chodidla měla být pohodlně celou plochou na zemi, pánev je celou šířkou na sedáku a kolena by měla svírat pravý úhel.

Při výběru židle se podívejte po takových, které umožňují nastavit nejen výšku sedáku a opěráku, ale také naklonění opěrky či hloubku sedu. Podpoříte tak zdravé a aktivní sezení dítěte a předejdete tak budoucím bolestem zad nebo problémům s držením těla. Aktuální výšce potomka můžete přizpůsobit nejen židli, ale i pracovní stůl. Pokud budete vybírat z multifunkčních, může si pak dítě naklopit i samotnou desku, což mu usnadní psaní a uleví krční páteři.   

Dostatek světla 

Při zařizování pokoje pro školáka věnujte pozornost osvětlení. Dítě bude pravděpodobně trávit u psaní a čtení delší dobu než doposud, a proto by pracovní stůl měl být umístěný ideálně u okna. Pokud to není možné, musíte ho dostatečně osvětlit, a to i s ohledem na to, zda je váš potomek pravák nebo levák – špatně umístěná lampička může vrhat nepříjemný stín nebo svítit dítěti při psaní do očí. Světlo dejte na psací stůl i v případě, že se vám pocitově zdá dobře osvětlený denním světlem. Uvědomte si, že úkoly budete pravděpodobně psát v pozdějších hodinách, kdy už přirozeného svitu ubývá

Při výběru osvětlení dejte na názor školáka, je důležité, aby se ve svém pokoji cítil příjemně. Pozor dejte na vhodné neprůsvitné stínítko, nastavitelné rameno a žárovku. Stůl by měl být osvícen celý a lampa by neměla oslňovat. Pro lepší soustředění je vhodnější zvolit výraznější bílou, barvu denního světla, od 4 500 K až 6 500 K. Vhodné bude také LED svítidlo s teplotou alespoň 3 000 K. 

Úložné prostory

Pokud byl doteď pokojíček spíše herní zónou, budete potřebovat „doplnit“ také úložné prostory na školní potřeby. A že jich nebude málo – místo na odložení aktovky, věšák na školní oblečení a skříně či police na učebnice a další pomůcky. Velkým pomocníkem vám budou především nejrůznější organizéry, kam si školák může odkládat drobnosti v podobě psacích a kreslicích potřeb.    

Od začátku se snažte naučit dítě udržovat i ve školních věcech pořádek – můžete využít barevně odlišené krabice či boxy, které společně popíšete, nebo sáhněte po pojízdných kontejnerech. Skvělou vychytávkou je také přehledná nástěnka, kam si školák může připevnit rozvrh, časy kroužků, důležité termíny a první školní výkresy a výrobky.    

Rozdělte pokoj na zóny 

Nástup do školy je velkou změnou a dobře organizovaný pokojíček může tenhle přechod výrazně ulehčit. Zkuste při zařizování rozdělit místnost na jednotlivé zóny –na učení, na hraní a na odpočinek. Vyhýbejte se přitom tomu, aby na psacím stole sídlila poslední stavba z lega nebo hlídkovaly figurky z komiksů. Dítě by to zbytečně rušilo a učení by bylo běh na dlouhou trať.

Organizace je samozřejmě těžší v případě sourozenců. I to se ale dá zvládnout. Soukromí prostor vám pomohou vytvořit třeba barevné závěsy. Jednotlivé zóny zkuste navrhnout ve spolupráci s dětmi, které si mohou zvolit barevnost své části pokoje. Koneckonců, styl pokojíčku musí vyhovovat především jim

Nezapomínejte na odpočinek 

Učení je náročné a vaše dítě si po celém dni ve škole potřebuje nejen pohrát, ale také dobře odpočinout. Nepodceňujte proto výběr kvalitní postele. Jestli školák nemá ještě „dospělý“ rozměr rámu, je dobrá příležitost mu jej pořídit. Dobrou postel ale dělá především matrace. Do té se tedy určitě nebojte investovat. Pro menší děti se hodí spíše středně tvrdá, která není rozdělená na zóny – dítě je menší než dospělý a různě tvarovaný povrch by nedával smysl.


A jeden tip na závěr!
Pokud doma bojujete s nedostatkem místa, podívejte se na nabídku multifunkčních postelí, které kombinují místo na spaní s úložným prostorem či psacím stolem. Pro menší prostory nebo sourozenecké pokoje jsou ideálním řešením.