Zdá se, že došlo k problému s připojením nebo na serveru dochází k údržbě. Funkce webu může být omezena.

5 kroků, jak jednoduše pronajmout byt bez realitky

V kůži pronajímatele bytu se můžete ocitnout jednoduše. Stačí zdědit byt po prarodičích, koupit byt na investici nebo si ponechat po přestěhování svůj původní byt. Než se pustíme do pronájmu, je potřeba si vše důkladně promyslet a naplánovat. Pronajímání bytu není jen pravidelný příjem navíc, ale také řada povinností, na které je potřeba myslet. Jak si pronajímání co nejvíc ulehčit? Přinášíme několik rad, jak vše s přehledem zvládnout.


Daniela Veselá
Daniela Veselá25. 9. 2020 | Doba čtení: 10 minut


Tip!
Pronajímáte v Praze a chtěli byste ušetřit až 60 hodin ročně svého času? Nechte to na nás! Se službou Tvůj Správce vám zajistíme kompletní servis pronájmu od inzerce až po vyúčtování energií podnájemníkovi. Přečtete si více.  

1) Vše důkladně promyslet a připravit 

Připravte nemovitost k pronájmu 

Rozhodli jste se pronajmout svůj byt? Výborně. Ještě, než se však pustíte do hledání vhodného nájemce, je vhodné byt na pronájem připravit. V první řadě je dobré si promyslet, zda chceme byt nabízet vybavený či nevybavený. Zájemci často ocení, pokud byt disponuje alespoň základními spotřebiči – lednička, pračka, sporák. Přípravy bytu k pronájmu dále zahrnují vymalování stěn odstranění všech závad, které by mohly narušovat komfort bydlení. A co oceníte především na konci pronájmu jsou aktuální fotografie bytu. Nafoťte si byt. V neposlední řadě nezapomeňte jako majitel na zajištění druhých klíčů od bytu. 

Zbavte se nepořádku 

Zděděné byty bývají často doslova po strop zaplněné věcmi předchozího vlastníka. Nový majitel se tak musí probrat hromadami textilu, knih, tiskovin, starého vybavení i nábytku. Jednoduchým způsobem, jak se věcí zbavit, je objednat si kontejner a věci vyházet. Další možností je odvézt knížky do antikvariátu či věnovat knihovně, staré oblečení odnést do speciálních kontejnerů na textil a vybavení či nábytek nabídnout na bazaru za odvoz. Byt zbavený hlavního nepořádku je v dalším kroku třeba také důkladněji uklidit – v déle neobývaných bytech se mohou vyskytnout plísně, nemilá překvapení někdy ukrývá kuchyň a úložné prostory. V tomto případě hodně času ušetří úklidová firma, která zvládne vyčistit také koberce a nábytek, který chcete v bytě ponechat.

Byt plný energie

Před samotným pronájmem také doporučujeme popřemýšlet o tom, jakým způsobem se budou hradit energie. Necháte je napsané na nájemníkovi? Nebo se domluvíte na pravidelných měsíčních zálohách a budete účty platit vy? Oba způsoby jsou možné, záleží, který více preferujete. 

2) Kvalitní inzerát prodává 

Dejte si záležet na detailním popisu bytu 

Od prvních úvah o pronájmu jste se konečně posunuli do realizace a čeká vás příprava inzerátu. Precizní popis bytu je první možnost, jak zaujmout zájemce a získat více reakcí na váš inzerát. Dejte si na něm záležet. Nejlepšího dojmu dosáhnete poutavým a pravdivým textem o vaší nemovitosti. Zkuste se vžít do zájemce, nemovitost se vám bude popisovat mnohem snadněji.  Nevíte, kde začít nebo nechcete na nic zapomenout? Inspirujte se v našem článku.

Nepodceňte kvalitní fotografie 

Základem dobrého inzerátu jsou kvalitní fotografie, jelikož první dojem hraje při hledání bydlení velkou roli. Rozmazané či tmavé fotografie, které ani nezachycují všechny místnosti, výrazně snižují šanci, že se vám podaří pronajmout byt za cenu, jakou požadujete. Každý ale nemá cit na ten správný záběr, a v takovém případě ušetří čas i nervy profesionální fotograf. Menší byt do 2+1 zvládne vyfotit za cenu okolo dvou tisíc korun. Profesionální fotografie u inzerátu přilákají mnohem více zájemců, mezi kterými si můžete vybírat, aniž byste byli nuceni diskutovat o výši nájemného. Pokud chcete nabídku pronájmu dotáhnout k dokonalosti, nechte si před focením byt upravit a dekorovat za pomoci profesionála, bytového stylisty. Tuto službu můžete na internetu hledat pod názvem Home staging nebo Home styling. Tento zvyk je oblíbený především na západě, ale už se pomalu zabydluje i u nás. 

Mnoho lidí dnes vybírá byt i podle půdorysu, proto je plán bytu téměř nezbytnou součástí vašeho inzerátu. Z tohoto důvodu nezapomeňte plánek bytu přidat do galerie fotek. Sobě i zájemci ušetříte čas nad zbytečnými prohlídkami. Půdorys je jednoduché vytvořit. Můžete ho vytvořit v některém z online nástrojů – např. Microsoft Visio nebo HomeStyler. Nebo stačí plánek bytu nakreslit jen v ruce. Zájemci to ocení. 

Nastavte férovou cenu za pronájem 

Inzerát máte napsaný, fotky nafocené, ale zbývá ještě poslední věc, často nejdůležitější – určit cenu za pronájem. Běžným způsobem je udělat si analýzu na trhu s nemovitostmi, zjistit ceny jednotlivých bytů podobných tomu vašemu a dle toho cenu za byt nastavit. Cenu nemovitosti ovlivňuje mnoho faktorů – lokalita, velikost bytu, konkurence, poschodí a další. Manuální analýza trhu je možná ale trochu za zenitem. Možností, jak zjistit cenu za byt je ale více. Moderní postupy spočívají ve využití online odhadů cen nemovitostí, kde cenu zjistíte do 5 minut.  Za kolik tedy pronajmete svůj byt?


Tip!
U nás na Bezrealitky nabízíme online odhad ceny nemovitosti zdarma a nezávazně.  

3) Zn. Hledá se nájemník 

Hledejte a najděte solidního nájemníka 

Mezi spolehlivými zájemci o pronájem se vždy vyskytnou i tací, kteří pro pronajímatele znamenají spíše ztrátu času. V záplavě reakcí na inzerát ale není snadné se zorientovat a vybrat toho pravého nájemníka. Většina lidí navíc nemá čas probírat se stovkami odpovědí na inzerát. Proto je dobré se zaměřit na otázky, které dotyčného zajímají a které mohou hodně napovědět o zájemci. Solidního potencionálního nájemníka zajímají například sousedské vztahy, výše poplatků za energie nebo různé technické specifikace bytu. Naopak tzv. bytové turisty je vhodné v rámci úspory času hned zkraje filtrovat a vyloučit, což už moderní platformy na prodej a pronájem nemovitostí umožňují. 

Prověřte si zájemce od hlavy až k patě 

Nejen otázky zájemce vám poodhalí jeho povahu a osobnost. Buďte iniciativní a zjistěte o zájemci i další informace. Ptejte se i vy – na práci, sociální situaci, plány do budoucna ohledně bydlení. Poté si vyžádejte reference od předchozího pronajímatele. Dále využijte různých možností moderní doby. Dnes není problém si někoho najít na Facebooku nebo LinkedInu, profily vám o osobě hodně napoví. Občas se na internetu, především na facebookových skupinách, objevují tzn. black listy”, kde si majitelé navzájem sdílí zkušenosti s různými nájemníky. 

Nesolventní nájemník? Už nikdy 

Existují i způsoby, jak si zájemce předem prověřit po finanční stránce.  V dnešní online době je vše jednoduché a rychlé. Mnoho času a nervů majitelům ušetří služba prověření bezdlužnosti zájemců o pronájem. 


Tip!
Na Bezrealitky prověříte nájemníka raz dva.  

4) Ach, to papírování… 

Smlouvu nechte raději právníkovi 

Správně sestavená nájemní smlouva je při pronájmu klíčová, protože chrání práva jak pronajímatele, tak nájemce, a pomáhá tak předcházet možným problémům. Rozhodně se nespoléhejte na vzory nájemních smluv stažených z internetu, u kterých není garantovaná aktuálnost a které nemusí reflektovat aktuálně platné právní předpisy. Pokud se chcete vrhnout do vytvoření smlouvy po vlastní ose, nezapomeňte si důkladně nastudovat všechny náležitosti, které musí smlouva obsahovat. U nás v Bezrealitky rádi šetříme klientům čas a nabízíme proto Nájemní smlouvu sestavenou právníkem klientům již za 199 Kč. Navíc, vše se vyřeší online. Specifická přání a požadavky pak řeší individuálně advokát, který je klientům k dispozici. A pevně věříme, že za ušetřené nervy tato minimální částka rozhodně stojí. 


Tip!
Přípravu nájemní smlouvy můžete přenechat odborníkům v Bezrealitky.  

Před nepříjemnostmi ochrání předávací protokol 

Pro vaše klidné spaní však jen nájemní smlouva nestačí. Je dobré ošetřit i stav předávaného bytu. O to se postará předávací protokol, který popisuje aktuální stav bytu v době jeho předání novému nájemci. Do předávacího protokolu se uvádí seznam veškerého nábytku a dalšího vybavenízávad, také stav měřidel v bytě. Součástí předávacího protokolu může být i složka s fotografiemi, které potvrdí stav vybavení bytu. A na konec příjemná zpráva – pokud máte nájemní smlouvu od nás, předávací protokol k ní máte zdarma k dispozici.

A majetek bude v bezpečí 

Jako majitel určitě nezapomeňte na pojištění své nemovitosti. V případě pronajímání vybaveného bytu se vám bude hodit i pojištění domácnosti nebo pojištění odpovědnosti pro majitele. Jednotlivá pojištění ochrání vás a vaši nemovitost, pokud prasknou trubky či vznikne požár. Nejen vy jako majitel, ale i nájemce by měl mít uzavřené pojištění odpovědnosti. Je vhodné mu do nájemní smlouvy tuto povinnost uvést. 

5) Konečně pronajato! 

Domluvte se s nájemcem na pravidelných kontrolách 

Není nic horšího než nevědět, v jakém stavu se nachází vaše nově zrekonstruovaná, a právě pronajatá nemovitost. Řešení je jednoduché, již na začátku se s nájemcem domluvte na pravidelných kontrolách. Ideální bude, když kontrola bude probíhat přátelsky nad šálkem dobrého čaje či kávy.

Přiznejte se k dani z příjmů

Ano, ještě několik formalit se pojí s pronájmem bytu. Je potřeba podat daňové přiznání z příjmu fyzických osob. Pokud byt pronajímáte jako fyzický osoba, řídí se vše podle zákona § 9 zákona o daních z příjmů. Dobře ho nastudujte. A pozitivní zpráva na konec – pokud jste zvládli vše až sem, můžete se těšit na váš první příjem z nájmu :)