Zdá se, že došlo k problému s připojením nebo na serveru dochází k údržbě. Funkce webu může být omezena.

Jak zabezpečit domácího mazlíčka na víkend

Co dělat s domácím mazlíčkem, když jedete na víkend pryč? I když by bylo nejlepší vzít vaše chlupaté či opeřené lásky s sebou, ne vždy to situace dovoluje. Například proto, že cesta autem nedělá zvířátku dobře nebo proto, že jedete na návštěvu, kde jsou alergici. Vlastnění zvířátka ale neznamená, že už se nikam nepodíváte. Pokud svého domácího mazlíčka dobře zabezpečíte, noc či dvě to může zvládnout. Poradíme, jak na to.


Lidmila Maršálková
Lidmila Maršálková13. 12. 2023 | Doba čtení: 7 minut

Co dělat s domácím mazlíčkem, když jedete na víkend pryč? I když by bylo nejlepší vzít vaše chlupaté či opeřené lásky s sebou, ne vždy to situace dovoluje. Například proto, že cesta autem nedělá zvířátku dobře nebo proto, že jedete na návštěvu, kde jsou alergici. Vlastnění zvířátka ale neznamená, že už se nikam nepodíváte. Pokud svého domácího mazlíčka dobře zabezpečíte, noc či dvě to může zvládnout. Poradíme, jak na to.

Zvládne to váš pes či kočka sám doma?

Stejně jako lidé, tak i každé zvířátko je individuální. Zatímco někteří pejskové zvládnou být sami doma celý den a ani neštěknou, jiní pejsci budou vít od rána až do vašeho příchodu. Nejenže tím nejspíše naštvete sousedy, ale hlavně tím způsobujete svému pejskovi stres a trauma. Stejně se ale může cítit také kočka nebo králíček. Opravdu vždy záleží jak na druhu zvířete, tak na plemeni a jeho povaze či historii (pokud máte zvíře z útulku). Zatímco kočka, křeček nebo andulka si obstarají základní potřeby sami, s pejskem to tak snadné nebude. Přeci jen potřebuje pravidelné venčení.

Jak připravit mazlíčka na to, že bude sám

Než odjedete pryč na celý víkend, začněte po malých krůčcích. Nejdřív zkuste pár hodin, pak půl den, celý den atd. Po návratu hodně mazlete, odměňujte, jděte na procházku. Jednoduše svého zvířecího mazlíčka ujišťujte, že je vše v pořádku a že jste ho neopustili. Zprvu to možná bude těžké pro něj i pro vás, ale pokud s tréninkem začnete brzy a intenzivně, má šanci si zvyknout.

Když to zkrátka nejde

Pokud to ale bez vás nezvládne ani po několika pokusech, raději se domluvte se známými, sousedy či kamarády, aby se vám o mazlíčka postarali buď u vás nebo u nich doma. Obrátit se můžete také na firmy, které se specializují na hlídání mazlíčků v jejich domovech či psí a kočičí hotely.

Tipy: Jak zabezpečit domácího mazlíčka na víkend

  • Kočka: Kočku nechávejte samotnou doma maximálně dvě noci, a to jen pokud je to opravdu nutné. Pořiďte jí automatický dávkovač krmiva, který jí bude v pravidelných intervalech sypat granule. Pamatujte také na mokré krmivo, tzn. konzervy. Sice by kočky měly dostávat vždy čerstvě otevřenou konzervu, ale v této situaci jí můžete výjimečně připravit mokré krmivo na dva až tři talířky dopředu. Kočce také zajistěte nonstop přístup k čerstvé vodě, nejlépe kočičí fontánku, misku s vodou by mohla převrhnout. Velmi důležitá je také kočičí toaleta. Stelivo před odjezdem kompletně vyměňte za nové. Máte-li větší dům, toalety mějte dvě na jednu kočku. S každou další kočkou přidejte jeden záchod navíc. Toaleta se může za ty dva až tři dny silně znečistit a kočka by mohla začít vykonávat potřebu mimo ni. V neposlední řadě zajistěte i další důležité potřeby jako dostatek hraček, škrabadel a pelíšků.
  • Hlodavci: Ať už máte křečka, králíka či morče, vždy jim před odjezdem vyčistěte klec či terárium a zbavte ji výkalů a zbytků starého krmiva. Klec nebo terárko dobře zabezpečte proti úniku a ujistěte se, že dovnitř proudí dostatek čerstvého vzduchu. Hlodavci zajistěte nonstop přístup k čerstvé vodě skrze napáječku a dostatek krmiva. U křečků postačí kompletní směs pro křečky a pár kusů čerstvé zeleniny či ovoce (ale všeho s mírou, ať mu zásoby neshnijí). Králíkovi zajistěte ovoce, zeleninu a hlavně kvalitní luční seno, k němuž by měl mít neustálý přístup. Morčátku dostatek granulí a sena a také úkryt, např. domeček. Pamatujte, že hlodavci potřebují vyměnit
  • Ptáci: Nehledě na druh vašeho opeřeného kamaráda, vždy mu zajistěte nonstop přístup k čerstvé vodě a směsi zrní a obilovin konkrétně pro jejich druh. Dále pak čerstvé ovoce a zeleninu. Zkraťte mu před odjezdem drápy, má-li je dlouhé, aby si během vaší nepřítomnosti neublížil. Nezapomeňte na minerální kameny, umyvadlo/vanu pro ptáčky a další nezbytnosti, které váš opeřený mazlíček běžně využívá. Neměl by je postrádat, zatímco jste pryč.
  • Akvarijní rybičky: Může se zdát, že se jedná o toho nejméně náročného mazlíčka, který to bez vás zvládne i týden. Jak se to vezme. Záleží na druhu ryby, jejím zdraví a velikosti. Prodloužený víkend by měly akvarijní rybičky zvládnout v pohodě, pokud vše dobře zajistíte. Čisté akvárium vč. filtru je samozřejmostí, aby nehnilo a neplesnivělo. Mnoho chovatelů doporučuje ryby před odjezdem nepřekrmovat. Dva až čtyři dny bez jídla by to měly ryby vydržet. Případně můžete koupit automatické akvarijní krmítko nebo rybí bloky, které se rozpustí postupně. Pro akvarijní ryby a rostliny v akváriu je též důležité světlo, které plní stejnou funkci jako slunce v přírodě. Nonstop světlo se ale nedoporučuje. Ideální je pořízení automatického osvětlení nad akvárium.

Nepodceňte teplotu v místnosti
Ať už máte jakéhokoliv domácího mazlíčka, nezapomeňte na teplotu a vlhkost v místnosti, kde pobývá, aby mu nebylo příliš horko nebo naopak zima. Je-li mazlíček v kleci nebo teráriu, nemělo by jeho obydlí stát v průvanu, moc blízko zapnutého radiátoru nebo tam, kam neproudí čerstvý vzduch.