Zdá se, že došlo k problému s připojením nebo na serveru dochází k údržbě. Funkce webu může být omezena.

Jak začít investovat do nemovitostí? Praktické tipy pro začátečníky

Investice do nemovitostí může být významným krokem k finanční nezávislosti. Pro začátečníky to může být zpočátku zdánlivě složitý proces, ale s pravými informacemi a postupy se může stát cennou součástí vašeho investičního portfolia. Je ale důležité zmínit, že investice do nemovitostí není rychlá cesta k bohatství a nese s sebou možná rizika. Vyžaduje čas, trpělivost a průběžný management. Pokud do toho chcete opravdu jít, máme pro vás 10 tipů, jak s investováním do nemovitostí bezpečně začít.


Lidmila Maršálková
Lidmila Maršálková29. 11. 2023 | Doba čtení: 10 minut

Investice do nemovitostí může být významným krokem k finanční nezávislosti. Pro začátečníky to může být zpočátku zdánlivě složitý proces, ale s pravými informacemi a postupy se může stát cennou součástí vašeho investičního portfolia. Je ale důležité zmínit, že investice do nemovitostí není rychlá cesta k bohatství a nese s sebou možná rizika. Vyžaduje čas, trpělivost a průběžný management. Pokud do toho chcete opravdu jít, máme pro vás 10 tipů, jak s investováním do nemovitostí bezpečně začít.

V prvé řadě si rozmyslete, jaký typ investic do nemovitosti vás láká:

  1. Pronájem bytů a domů: rodinné domy, byty nebo jiné nemovitosti, jejichž pronájem vám bude generovat příjem z pronájmu
  2. Pronájem či prodej komerční nemovitosti: kancelářské budovy, maloobchodní centra nebo jiné komerční nemovitosti
  3. Fix-and-Flip: Jednoduše koupíte nemovitost ve stavu k rekonstrukci, opravíte ji nebo zrenovujete a následně prodáte.
  4. Investiční fondy pro nemovitosti (REITs): Investice do portfolia nemovitostí prostřednictvím veřejně obchodovaného trustu. Výhodou je, že odpadá jakákoliv starost o nemovitost. Tento typ investice je ale vhodný pro zkušenější investory.
  5. Rekreační objekty: Cílený nákup nemovitosti určené ke krátkodobému pronájmu, např. prázdninové domy, chaty a chalupy nebo nemovitosti v turistických lokalitách.

Vzdělávejte se

Před tím, než investujete své peníze, investujte čas do vzdělávání. Čtěte knihy, sledujte webináře a navštěvujte kurzy o investování do nemovitostí. Důležité je porozumět trhu, zákonným požadavkům, finančním aspektům a rizikům.

Věnujte čas finančnímu plánování

Ujasněte si, jakých finančních cílů chcete dosáhnout investováním do nemovitostí. Jde vám o dlouhodobý příjem z pronájmu, nebo na rychlý zisk z prodeje po renovaci (tzv. house flipping)? Tak či tak si spočítejte, kolik můžete bezpečně investovat bez toho, aby to ohrozilo vaši finanční stabilitu. Zvažte vytvoření finančního plánu nebo rozpočtu, který zahrnuje všechny náklady, včetně nákupní ceny, rekonstrukce, daní, pojištění a případných poplatků. Připravte si také tzv. nouzový fond pro  nepředvídané výdaje, spojené s vlastnictvím nemovitosti.

Vyberte správný typ nemovitosti a začněte zlehka

Rozhodnutí o tom, do jaké nemovitosti investujete, by mělo vycházet z vašich finančních možností, znalostí trhu a investičních cílů. Zvažte, zda chcete investovat do rezidenčních nemovitostí (např. byty, rodinné domy) nebo komerčních (např. kancelářské prostory, obchody). Každý typ má své specifika – rezidenční nemovitosti mohou nabízet stabilní příjem z pronájmu, zatímco komerční nemovitosti mohou přinášet vyšší výnosy, ale také vyšší rizika a počáteční investice.

Pamatujte, že nemusíte hned kupovat velké nemovitosti nebo komplexní projekty. Mnoho úspěšných investorů začínalo s malými, jednoduššími investicemi a postupně rozšiřovalo své portfolio. Investujte nejdříve do nové garsonky, kterou třeba jen vybavíte a hned nabídnete k pronájmu. Jakmile budete v investování do nemovitostí ostřílenější, můžete koupit například rodinný dům nebo byt určený k rekonstrukci.

Tržní průzkum

Zjistěte, jaké typy nemovitostí jsou v dané oblasti nejžádanější, jaká je průměrná cena nákupu a nájemné, a jaké jsou očekávané trendy vývoje trhu. Při výběru lokality zohledněte faktory jako jsou infrastruktura, dostupnost služeb, dopravní spojení a plánované rozvojové projekty. Dále sledujte historický vývoj cen nemovitostí v dané oblasti, což vám může poskytnout představu o potenciálním zhodnocení investice. Při tržním průzkumu buďte trpěliví. Nedělejte unáhlená rozhodnutí. Situaci na realitním trhu monitorujte několik měsíců až rok, dokud si nebudete stoprocentně jisti.


Odhad nemovitosti jednoduše online
Nejste si jisti, za kolik vaši nemovitost nabídnout? Na Bezrealitky to zjistíte ihned, zdarma a nezávazně.

Nemovitost důkladně prověřte

Nezáleží na tom, zda nemovitost kupujete pro sebe nebo na investici. Důkladně prověřit byste si ji měli vždy. Nahlédněte do katastru nemovitostí, prověřte technický stav, zajímejte se o PENB, střechu a případné smlouvy s družstvem či SVJ.

Tip: 7 důležitých věcí, na které si dát pozor před koupí nemovitosti

Jak budete financovat?

Zvažte vaše možnosti financování. Můžete využít hypoteční úvěr, osobní úspory, nebo třeba spolupracovat s dalšími investory. Nebojte se vyhledat finančního poradce, který vám může pomoci sestavit optimální financování vaší investice. Připravte se také na to, že banky mohou požadovat větší zálohu pro investiční nemovitosti než pro vaše osobní bydlení.

Právní aspekty

Smlouvy, daně, pojištění a zákony týkající se pronájmu či prodeje nemovitostí. V tom všem byste se měli umět chodit, pokud chcete investovat do nemovitostí. Zvažte proto konzultaci s právníkem specializujícím se na nemovitosti, pokud se v dané oblasti dobře neorientujete.

Mějte realistická očekávání

Než vám nemovitost začne opravdu vydělávat, může to chvíli trvat. Investice do nemovitostí není rychlá cesta k bohatství. Vyžaduje čas, trpělivost a průběžný management. Buďte připraveni na možné výkyvy trhu a nevyhnutelné výdaje spojené s údržbou nemovitosti. 

Zvažte management nemovitosti

Nemáte čas nebo zkušenosti, které jsou k pronajímání či prodeji nemovitosti potřeba? Nebuďte na to sami a neztrácejte čas tím, že se budete topit v zákonících, smlouvách a jiné administrativě. Než plýtvat časem a nervy, je lepší obrátit se na odborníky.

Pokud budete nemovitost pronajímat, spolehněte se na službu Tvůj správce. Postará se nejen o hledání a výběr nájemníků, ale také o pravidelné kontroly a drobné i větší opravy. Kupujete byt na investici? V rámci služby Prodej Komfort zařídíme, že se nemovitost prodá o 5 až 10 % nad tržní cenou. Postaráme se o veškerou právničinu a úředničinu.

Nákupem nemovitosti to nekončí

Koupili jste první byt na investici, našli nájemníky a už se vám sypou pasivní příjmy? To je skvělé! Vaše investiční cesta tím ale zdaleka nekončí. Ať už jste ji koupili na pronájem nebo právě prochází rekonstrukcí před prodejem, je důležité neustále sledovat její výkonnost. Svá rozhodnutí přizpůsobujte tak, abyste udrželi nebo ještě lépe zvyšovali výnos a minimalizovali rizika.

Započněte svou cestu k pasivnímu příjmu

Investování do nemovitostí může být vzrušující a ziskové, pokud se v odvětví dostatečně vzděláváte a neděláte unáhlená rozhodnutí. Důležité je přistupovat k němu s otevřenou myslí, pečlivým plánováním a ochotou učit se a přizpůsobovat se. S těmito tipy a správným přístupem můžete položit základy úspěšné investiční kariéry v oblasti nemovitostí.