Zdá se, že došlo k problému s připojením nebo na serveru dochází k údržbě. Funkce webu může být omezena.

Jak na kompostování doma i na zahradě

Kompostování může být malým krokem, ale jeho dopad na životní prostředí je obrovský. Vždyť bioodpad tvoří téměř 40 % odpadu v domácnostech! Ať už se chcete pustit do kompostování z ekologických důvodů, nebo chcete pro své pokojovky speciální výživu, kompostovat můžete doma i na zahradě. Poradíme, jak na to.


Lidmila Maršálková
Lidmila Maršálková30. 9. 2023 | Doba čtení: 12 minut

Co je kompost a proč kompostovat

Kompost je výsledek rozkladu organického materiálu, jako jsou zbytky rostlin, zvířecí výkaly či potravinové odpady. Tento proces je řízen mikroorganismami a hmyzem, kteří transformují surový materiál na humus – tmavou, výživnou půdní látku.

A proč kompostovat? Jednoduše proto, že je to skvělý způsob, jak se se zbavit biologicky rozložitelného odpadu. Navíc získáte kvalitní substrát pro pokojové rostliny a samozřejmě snížíte množství vyprodukovaného odpadu.

Jak se z odpadu stane kompost

Zajímá vás, jak se z těch všech slupek, listů, ubrousků a vaječných skořápek stane kompost? Proces kompostování je opravdu fascinující. Aby se celé kouzlo mohlo odehrát, musí se potkat několik faktorů jako třeba správná teplota, vlhkost a složení bioodpadu. 

Začíná to u makro a mikroorganismů, které v odpadu žijí a množí se. Zatímco hmyz a červi materiál mechanicky rozmělní a stráví, o chemické rozložení se starají bakterie a mikrohouby. Tím dochází k rozkladu všech uhlohydrátových sloučenin. Molekuly se díky práci mikrobů rozštěpí na vodu, minerály a další živiny, čímž se zvýší teplota a zrychlí celý proces. A voilà… Kompost je po čase na světě.

Do kompostu můžete dát například slupky od ovoce a zeleniny.

Kompostování doma

Kompostování v bytě vnímají někteří lidé jako nehygienické, ale vůbec to tak není. Stačí to jen dělat správně a plnit kompostér jen tím, co do něj skutečně patří. Pak se nemusíte bát ani tolik obávaného zápachu, ani nechtěných broučků.

Výběr správného domácího kompostéru

Když se rozhodnete začít s kompostováním, prvním krokem je výběr vhodného kompostéru. Existuje mnoho různých typů, od jednoduchých dřevěných beden až po moderní plastové nádoby. Při výběru kompostéru zvažte velikost vaší domácnosti a množství odpadu, který vyprodukuje.

Vermikompostér s kalifornskými žížalami

Chcete-li kompostovat tou nejsnazší a nejmodernější cestou, pořiďte si vermikompostér. K rozkladu bioodpadu dochází díky kalifornským žížalkám. Ty jsou na rozdíl od těch našich českých žravější a rychleji se množí. Zkompostování jedné nádoby navíc trvá jen dva až tři měsíce.

Vermikompostér můžete dát do bytu i na balkon či terasu. Pozor ale na zápach, který by mohl vadit sousedům.

Cena vermikompostéru začíná na nějakých 1 200 korunách, žížaly do vermikompostéru seženete za pár stovek v e-shopech, ale i komunitních zahradách. Stejně jako kterýkoliv jiný typ kompostování, i vermikompostování má svá pravidla:

  • Pro úspěšné vermikompostování je zapotřebí dobrá podestýlka. Můžete ji vytvořit např. z trávy, listí, rašeliny, hoblin či kokosového vlákna.
  • Žížaly potřebují na aklimatizaci čas. Proto je nezahlcujte první tři týdny potravou.
  • Zajistěte žížalám optimální teplotu 15 až 20 °C.
  • Máte-li vermikompostér na balkoně, v zimě ho přemístěte dovnitř nebo přikryjte dekami, aby žížaly nezmrzly.
  • V létě vermikompostér nevystavujte přímému slunci.
  • Novou potravu pro žížaly přidávejte navrch, nikdy nemíchejte se stávajícím obsahem.

Umístění kompostéru

Správné umístění kompostéru je klíčové. Kompostér umístěte ideálně tam, kde bude dostatek slunce a kyslíku, čímž podpoříte aktivitu mikroorganismů. Pokud si však pořídíte vermikompostér, umístěte ho tam, kde bude stálejší teplota, například ke zdi, odkud si bude brát teplo, ale nehrozí teplotní výkyvy.

Co patří do kompostu

Do kompostu můžete přidávat mnoho různých organických materiálů:

  • zbytky ovoce a zeleniny,
  • trávu,
  • listí,
  • větvičky,
  • papír,
  • vajíčkové skořápky
  • a kávové sedliny.

Důležité je mít správný poměr zeleného (bohatého na dusík) a hnědého (bohatého na uhlík) materiálu pro optimální rozklad.

Co do kompostu nepatří

  • plasty, sklo a kovy,
  • kamení,
  • barvy a laky,
  • plesnivé slupky nebo napadané listí či rostliny,
  • obsah vysavače, ale ani sáčky do něj,
  • textilní látky,
  • kosti, odřezky masa a kůže,
  • exkrementy všežravých zvířat,
  • stolní oleje a tuky,
  • popel z uhlí a z cigaret.

Kompostování na zahradě

Otevřené vs. uzavřené kompostování

Na zahradě máte možnost volby mezi otevřeným a uzavřeným kompostováním. Otevřené kompostování zahrnuje hromady nebo bedny, kde je kompost vystavený prvkům. Uzavřené kompostování používá kontejnery, které chrání kompost před deštěm a zvířaty. Záleží tedy jen na vás, co preferujete.

Správné vrstvení materiálů

Pro efektivní kompostování je důležité správně vrstvit materiály. Začněte s vrstvou hrubšího materiálu, jako jsou větve, na dno kompostéru, následovanou střídavými vrstvami zeleného (tráva, zbytky ovoce a zeleniny a kávové sedliny) a hnědého materiálu (větve, listy, papír). Toto vrstvení pomáhá zajistit správnou cirkulaci vzduchu a podporuje rychlý rozklad.

Obracení a zalévání kompostu

Pravidelné obracení kompostu má zásadní roli v rychlosti rozkládání. Pokud některé části kompostu zůstanou bez kyslíku příliš dlouho, mohou se stát anaerobními, což zpomaluje rozklad a vytváří typický nepříjemný zápach způsobený bakteriemi.

Otočení kompostu humusu prospívá a urychluje celý proces.

Optimální frekvence obracení kompostu je jednou týdně. Pokud to tak často nestíháte, pak alespoň jednou za měsíc nebo podle potřeby. Vůně kompostu vám napoví. Začne-li nepříjemně zapáchat, je čas na jeho otočení.

Aby kompost fungoval správně, musí mít správnou vlhkost. Pokud je příliš suchý, může potřebovat zalít. Pokud je příliš mokrý, můžete přidat další hnědý odpad nebo kompost ještě více provzdušnit.

Jak naložit s kompostem

Jak vypadá připravený kompost?

Než je kompost hotový, trvá to půl roku až rok, aby krásně vyzrál. Hotový kompost má tmavou barvu, drobnou texturu a příjemnou vůni. Pokud je kompost příliš vlhký nebo obsahuje nerozložené kousky materiálu, potřebuje ještě trochu času. Hotový kompost by měl být volný, drobný a měl by mít vůni po zemi.

Použití kompostu na zahradě

Kompost je skvělý pro zlepšení kvality půdy, podporu růstu rostlin a zvýšení zadržování vláhy. Můžete ho přimíchat do země před výsadbou, použít jako mulč k potlačení plevele nebo jako vrchní nástřik k podpoře růstu stávajících rostlin.

Když kompost zapáchá

Od kompostování doma mnoho lidí odrazuje obava, že kompost bude smrdět. Pokud se ale o něj dobře staráte, nemusíte se toho obávat. Pakliže ale zapáchá, může to znamenat nadměrnou vlhkost nebo nedostatek kyslíku. Přidejte více hnědého materiálu a pravidelně kompost obracejte. Zápach brzy vymizí.