Zdá se, že došlo k problému s připojením nebo na serveru dochází k údržbě. Funkce webu může být omezena.

Jak připravit chatu na jaro: 12 věcí, na které nezapomenout

Jaro už se hlásí o slovo, a tak je nejvyšší čas na probuzení našich chat a chalup ze zimního spánku. Proč je ale tak důležité věnovat pozornost právě jarní přípravě chaty? Nejenže to zlepší náš pobyt v ní, ale také pomůže předejít možným problémům, jako jsou poškození způsobené vlhkostí nebo škůdci.


Lidmila Maršálková
Lidmila Maršálková11. 3. 2024 | Doba čtení: 6 minut

Jaro už se hlásí o slovo, a tak je nejvyšší čas na probuzení našich chat a chalup ze zimního spánku. Proč je ale tak důležité věnovat pozornost právě jarní přípravě chaty? Nejenže to zlepší náš pobyt v ní, ale také pomůže předejít možným problémům, jako jsou poškození způsobené vlhkostí nebo škůdci.

Proč je důležitá jarní příprava chaty?

Jarní příprava chaty není jen o úklidu, ale také o tom zjistit, zda je vše připraveno na váš pobyt. Nenechávejte na poslední chvíli kontrolu střechy, zahradu nebo třeba vodovodní baterie. Představte si, že byste první jarní víkend chtěli trávit v klidu a místo toho řešíte zatékání nebo nefunkční gril. To by byla škoda, co myslíte?

Příprava na jaro: exteriér chaty

Zkontrolujte střechu a okapy

Jarní příprava chaty či chalupy by měla zahrnovat nejen vizuální prohlídku střešní krytiny a plechů, ale i kontrolu okapů. Prohlédněte, zda nejsou ucpané zbytky listí a větvemi, které by způsobily zadržování vody a přetékání. Vyhnete se tak poškození fasády, základů chaty a dalším nepříjemnostem.

Tip: Nechce se vám na střechu? Použijte dalekohled. Umožní vám to lépe identifikovat potenciální problémy, jako jsou praskliny či posunuté střešní krytiny, aniž byste museli vylézt na střechu. A když bude se střechou něco v nepořádku, jen zavoláte firmu na opravy střech.

Pozornost věnujte také oknům

Zima a teplotní výkyvy mnohdy napáchají škody i na oknech. Zjistěte, zda je náhodou nepokroutily nebo úplně nepopraskaly. V prvním případě je řešení celkem jednoduché. Použijte samolepicí izolaci, která zadrží chlad zvenčí. Na popraskané okenní tabule si raději zavolejte sklenáře kvůli případné výměně.

Příprava kompostu

Kompostování nejenže snižuje množství odpadu, ale poskytuje i vynikající živiny pro vaše rostliny a jaro je ideální doba na založení kompostu (pokud jste tak ještě neučinili). Sesbírejte zbytky rostlin, trávu po sečení, ovocné slupky a zbytky zeleniny. 

Probuďte svou zahradu

Provzdušněte půdu, přidejte trávníkové hnojivo a kde je třeba, vyplňte prázdná místa trávníkovým osivem. Prořezejte stromy a keře, abyste podpořili jejich další růst a zkontrolujte, zda některé z nich nejsou nemocné. Nevynechte ani mulčování záhonů. Rozprostřete jej kolem stromů, keřů a záhonů. Koupit můžete buď již hotový mulč nebo vyzkoušejte vlastní z kompostu, drcené kůry nebo listí. Důležité je též hnojení a ošetření proti škůdcům a nemocem.

Kontrola venkovního nábytku a vybavení

Zahradní nábytek byl v zimě vystaven nepříznivým povětrnostním podmínkám, a proto je důležité provést jejich důkladnou kontrolu a případně se postarat o údržbu. Hledejte známky poškození, jako jsou praskliny, odlupující se barva či rez. Zvláštní pozornost věnujte spojům a nohám stolů a židlí, které jsou často nejvíce zatěžovány.

Venkovní nábytek čistěte podle materiálu, z něhož je vyroben. Dřevěný nábytek lze zpravidla vyčistit jen mýdlovou vodou a následně ošetřit ochranným olejem nebo lakem, který zvýší jeho odolnost proti vodě a UV záření. V případě potřeby jej zbruste a přelakujte. Kovový nábytek většinou vyžaduje odstranění rzi a ošetření protikorozním sprejem.

Příprava na jaro: interiér chaty

Pořádně vyvětrejte

Po zimě, kdy byly okna většinou zavřená a vytápění v plném proudu, prostor pořádně vyvětrejte a zbavte ho zatuchlého zápachu a přebytečné vlhkosti, abyste předešli plísním. Otevřete proto všechna okna, okenice a dveře a pusťte dovnitř čerstvý jarní vzduch.

Zkontrolujte krb, kamna a komín

Pokud vaše chata disponuje krbem nebo kamny, nezapomeňte je po zimě důkladně vyčistit od sazí a popela. To samé platí pro komín. Zkontrolujte, zda v něm neuvízlo mrtvé zvíře, nebo zda v něm nemají hnízdo ptáci. Až poté zatopte. Pokud komín dobře netáhne – což zjistíte, když se vám dým pohrne do chalupy – protáhněte jej kominickou štětkou s ocelovým lanem a závažím.

Úklid a dezinfekce

Jarní úklid je také skvělou příležitostí k důkladnému úklidu. Zbavte chatu pavučin a prachu a dezinfikujte veškeré povrchy včetně klik kvůli případným bakteriím a virům. Pokud objevíte plísně, existuje na ně řada řešení. V obchodech najdete jak biologické přípravky, tak ty obsahující chlor nebo jinou dezinfekční látku. Vyklepejte koberce a vysajte podlahu. 

Kontrola odpadu, vody a elektřiny

Prasklé trubky, ucpaný odpad nebo třeba probíjející zásuvky. Všechno raději předem zkontrolujte, ať váš pobyt na chatě nedoprovází nepříjemnosti.

Peřiny, polštáře a povlečení

Vyměňte zimní deky za jarní a vyperte všechno povlečení a prostěradla. Polštáře a deky vyvětrejte nebo je také vyperte podle pokynů výrobce. Zároveň zkontrolujte matraci a preventivně ji nastříkejte přípravkem proti roztočům.

Bezpečnostní opatření

Jaro je dobrý čas na revizi všech bezpečnostních prvků na chatě od zámků po alarmy a kamery. Nevynechte ani kontrolu hasicích přístrojů a detektorů kouře. Ujistěte se, zda jsou hasicí přístroj plně funkční a detektory kouře mají nové baterie. Tato jednoduchá kontrola může v případě nouze zachránit nejen majetek, ale hlavně životy.

Zkontrolujte potraviny

Necháváte-li přes zimu na chatě zásoby, zkontrolujte lednici a spíž a prověřte stav i trvanlivost všech potravin. Zároveň doplňte vše, co chybí a případně ještě vyčistěte lednici i mrazák.