Zdá se, že došlo k problému s připojením nebo na serveru dochází k údržbě. Funkce webu může být omezena.

Aktuální ceny nemovitostí? Léto 2023 je opět ve znamení růstu

Rozhodovat se o koupi nebo prodeji nemovitosti není denní chleba. Aby vaše rozhodnutí bylo co nejzodpovědnější, přinášíme vám opět po čtvrt roce aktuální přehled cen na realitním trhu.


Ondřej Strada
Ondřej Strada25. 7. 2023 | Doba čtení: 11 minut

Rozhodovat se o koupi nebo prodeji nemovitosti není denní chleba. Aby vaše rozhodnutí bylo co nejzodpovědnější, přinášíme vám opět po čtvrt roce aktuální přehled cen na realitním trhu. Jak uplynulé tři měsíce zahýbaly s cenami domů a bytů? 

Stručně: 

  • Ceny nemovitostí v Česku se po roce propadů obrací zpět k růstu 
  • Připlatí si domácnosti v Praze a Středočeském kraji
  • Ceny bytů naopak nadále klesají na jižní Moravě, kde se zájem přesunul směrem k rodinným domům
  • Kdo hledá nájemní bydlení, měl by si pospíšit – i zde ceny rostou
  • Rozevírají se nůžky mezi dobrými nemovitostmi a těmi ostatními, které naopak nepřestávají ztrácet hodnotu

Praha – byty zdražuje malý počet na trhu, ceny se vrátily na hladinu jako před rokem 

Pro ty, kteří se chtějí usídlit v hlavním městě nemáme dobré zprávy. Pražské ceny se s počátkem léta opět vrátily k růstu a s cenou přesahující 117 tisíc za metr čtvereční bytu z druhé ruky smazaly svůj celoroční pokles. Na vině je posílená poptávka, kterou podpořil mimo jiné obnovený zájem o hypotéky i nadále přiškrcená nabídka. Stále totiž platí, že do prodejů se dostaly především nemovitosti, jejichž majitele tlačil čas, ostatní totiž vzhledem k dosud nízkým cenám s nabídkou vyčkávali.  

Menší roli mohly sehrát také skryté slevy developerů, ani ti totiž nechtěli jít s cenou dolů. 

Na situaci více vydělávají majitelé menších bytů, u kterých poptávka skokově vzrostla, naopak v případě atypických nemovitostí nebo větších bytů před rekonstrukcí, které jsou prodávány pod časovým tlakem, jsou ve většině případů nutné zásadnější ústupky

Několikátý kvartál v řadě se ukazuje, že majitelé raději prodej pozdrží, než aby přistoupili na aktuální ceny. Z mého pohledu se tak do konce roku můžeme dostat v nabídkových cenách pražských secondhandových bytů k hranici 125 tisíc korun za metr čtvereční, tedy zhruba na úroveň pražské novostavby roku 2021. Hendrik Meyer, šéf skupiny EHS a Bezrealitky 

Střední Čechy – byty těsně pod historickým milníkem, dobré domy se vyprodaly 

Druhý kvartál – tedy období duben až červen, zároveň potvrdil sílící vazby mezi Prahou a Středočeským krajem, zahrnující města jako Kladno, Beroun, Benešov, Příbram, Kolín, Mladá Boleslav nebo Mělník. Střední Čechy jsou zkrátka oproti drahé Praze lákavou lokalitou.  

Zájem o středočeské nemovitosti se pochopitelně propsal do cen, které vystoupaly na nová maxima. U rodinných domů se zvýšily na takřka 65 tisíc za metr čtvereční, u bytů na skoro 80 tisíc za metr čtvereční. Poptávka byla především po rekonstruovaných panelákových bytech, posílil i segment městských činžáků, který díky rostoucímu počtu celkových rekonstrukcí celých budov získává v mnoha lokalitách prémiový charakter

Středočeský region nyní čeká zásadní proměna. Do řady menších měst a vesnic se z Prahy vrací mladá, a navíc nadprůměrně bohatá generace,“ vysvětluje Hendrik Meyer a dodává, „Klíčové nyní bude dlouhodobě posilovat dopravní vazby – zejména formou hromadné dopravy. A také služby v samotných městech, aby se mohla stát novými lokálními centry a nebyla jen místem pro přespání.

Česko – cenové obraty v krajských městech 

Mezi další trendy patří cenové obraty v některých krajských městech, jakými jsou například Plzeň, České Budějovice nebo Hradec Králové. Zde se po měsících propadů ceny otočily a smazaly propady posledních měsíců. Rostoucí ceny v hlavním městě totiž nutí mladé vracet se do rodných měst, kde na nemovitosti na rozdíl od Prahy mají.  

Chuť bydlet ve vlastním Čechy neopouští. A když mají příležitost nakoupit v rodných regionech kvalitní nemovitosti za dobrou cenu, rádi ji využijí. A to jak pro bydlení, tak investici. Z mého pohledu je to pro Česko vlastně velice dobrá zpráva – dává to jasnou zpětnou vazbu, že kvalita života v krajských městech a okolí se konstantně zvedá a že tato města mají co nabídnout.zmiňuje Hendrik Meyer 

Do průměrných cen se mírně propsal ještě další trend – nákup investičních apartmánů ve městech blízko turisticky atraktivních lokalit – především v Jizerských horách a Krkonoších. Velice často se jedná o běžné panelákové byty, které však majitelé chtějí pronajímat jako rekreační. 

Rozkolísaná Morava – byty v Jihomoravském kraji klesají víc než rok 

Když se podíváme na rodinné domy, Moravskoslezský kraj roste, Zlínský stagnuje a Olomoucko klesá. Co se týče bytů, Zlínsko a Moravskoslezský kraj roste, Olomoucko stagnuje a Jihomoravský kraj už se několikátý měsíc propadá. Ceny bytů zde klesají již déle než rok a vůbec poprvé v historii měření se svojí průměrnou cenou přibližují cenám v již zmiňovaném Středočeském kraji.  

Na začátku léta se starší byt v Jihomoravském kraji průměrně prodával za zhruba 80,5 tisíce korun za metr čtvereční, což je o zhruba 15 % méně než před rokem touto dobou. Důvody jsou zřejmě dva – nižší počet kvalitních bytů v nabídce a opětovný návrat Jihomoravanů k rodinným domům. Těch je totiž v nabídce naopak nadprůměrné množství a nabízí se za nejlepší ceny za posledních 24 měsíců. V grafu sice vidíme nárůst, ten ale ovlivnila skladba vzorku – levné domy se vyprodaly a v nabídce tak zůstávají ty dražší, které průměr logicky zvedly.  

Nájemní bydlení – ceny rostou podle očekávání, tempo se zřejmě zvýší 

I nájemníci budou muset sáhnout hlouběji do kapsy. V Praze dají za nájem v průměru 340 korun za metr čtvereční, ve Středočeském kraji je pak bydlení vyjde na 248 korun za metr čtvereční. Naopak v Brně a obecně Jihomoravském kraji zaznamenaly statistiky po jarním propadu stagnaci. Kdo čekal další slevy, bohužel se nedočkal, útěchou mu může být to, že růst je nižší než inflace.  

Co se týče poptávky, nepřestává být vysoká – Bezrealitky zaznamenaly v posledních měsících necelých 30 zájemců na jeden byt – nicméně je konstantní, což pomáhá harmonizovat nájemní ceny. Pokud ale přemýšlíte o stěhování, jděte do něj nyní. S podzimem totiž zvýší poptávku studenti v univerzitních městech, a navíc podle Meyera můžeme očekávat další růst cen.