Zdá se, že došlo k problému s připojením nebo na serveru dochází k údržbě. Funkce webu může být omezena.
Lidmila Maršálková

Lidmila Maršálková

Lidmila Maršálková

Lída je copywriterka, redaktorka, podnikatelka a kočičí máma bengálského kocoura Kofiho. Psaní ji živí od roku 2017, kdy opustila bankovní prostředí a vydala se vstříc dráze copywritera. Zkušenosti sbírala jako osamělý vlk na volné noze i ve velké agenturní smečce. V práci ji pohání litry filtrované kávy, ve volném čase se učí italsky a hraje bowling či badminton. Prostorná pohovka, velká okna a pokojovky jsou pro ni synonymem útulného domova. Aktuálně se plní sen o dřevostavbě za Prahou, kde plánuje naplnit své zahrádkářské ambice.

Nejčtenější články autora

Daň z nabytí nemovitých věcí 2023: Kdo daň platí a kolik to je?

Dobrá zpráva: Daň z nabytí nemovité věci byla zrušena k 25. září 2020 zákonem č. 386/2020 Sb. a nemusí ji platit kdokoliv, kdo nemovitost koupil v prosinci 2019 a později.

12. 6. 20239 minut čteníLidmila Maršálková

Příspěvek na bydlení 2023: Na co máte nárok a jak žádat?

Jsou pro vás náklady na bydlení už příliš a netušíte, jak to všechno zaplatíte? Možná máte nárok na příspěvek na bydlení.

22. 8. 20237 minut čteníLidmila Maršálková

Zvíře v pronájmu a platby za něj: Na co máte nárok?

Bydlení v pronájmu bývá pro majitele domácích mazlíčků výzvou. Vlastníci bytů totiž psi, kočky ani jiná zvířata často nepovolují a tuto podmínku si sebevědomě dávají do nájemní smlouvy. Mají na to ale právo? Zjistěte, jaká jsou pravidla a omezení týkající se domácích mazlíčků v nájmu.

12. 6. 20237 minut čteníLidmila Maršálková

Rozměry kuchyně, ložnice a dalších místností určují normy. Víte, jaké je minimum?

Stavíte dům nebo kupujete byt k rekonstrukci? Pak byste měli vědět, že minimální rozměry a plochy obytných pokojů jsou dány normami. Přes které podmínky nejede vlak a jak velkou můžete mít ložnici nebo obývací pokoj?

25. 5. 202310 minut čteníLidmila Maršálková

Předčasné splacení hypotéky 2024: Kdy se (ne)vyplatí

Přemýšlíte o předčasném splacení hypotéky? Určitě je to dobrý krok, jak se oprostit od závazku vůči bance, nepřeplácet na úrocích a bydlet teď už opravdu ve svém. Na druhou stranu novela zákona o spotřebitelském úvěru, platná od září 2024, s sebou přináší nová pravidla. Kvůli těmto změnám se bohužel může předčasné splacení hypotéky prodražit.

13. 2. 20247 minut čteníLidmila Maršálková

8 praktických tipů, jak získat pronájem

Hledání pronájmu bývá běh na dlouhou trať. Poptávka už dlouho převažuje nad nabídkou, a tak jsou ty nejlepší byty k pronájmu brzy rozebrané.

1. 8. 202312 minut čteníLidmila Maršálková

Jak začít investovat do nemovitostí? Praktické tipy pro začátečníky

Investice do nemovitostí může být významným krokem k finanční nezávislosti. Pro začátečníky to může být zpočátku zdánlivě složitý proces, ale s pravými informacemi a postupy se může stát cennou součástí vašeho investičního portfolia. Je ale důležité zmínit, že investice do nemovitostí není rychlá cesta k bohatství a nese s sebou možná rizika. Vyžaduje čas, trpělivost a průběžný management. Pokud do toho chcete opravdu jít, máme pro vás 10 tipů, jak s investováním do nemovitostí bezpečně začít.

29. 11. 202310 minut čteníLidmila Maršálková

Chcete darovat nemovitost? Zjistěte, jak na to

Rádi byste darovali mladým chalupu, ať mají kam jezdit na léto? A nebo chcete vyřešit dědictví a předejít případným sporům mezi sourozenci? Z právního hlediska to není jen tak. Nejlepším řešením je sepsání darovací smlouvy. Jak ji sepsat, na co v ní myslet a komu tímto způsobem můžete nemovitost darovat?

9. 10. 20238 minut čteníLidmila Maršálková

Jak na vklad do katastru nemovitostí v roce 2024

Při nakládání s nemovitostmi je jedním z nejdůležitějších kroků vklad do katastru nemovitostí. V tomto článku vám vysvětlíme, co všechno proces vkladu obnáší, jaké dokumenty jsou pro úspěšný vklad potřebné, jaká je cena za vklad do katastru, jaké jsou lhůty pro podání návrhu, a na co si dát pozor, abyste se vyhnuli běžným chybám.

20. 2. 202410 minut čteníLidmila Maršálková

Odhad nemovitosti: Jak funguje a proč ho banka vyžaduje

Jedním z mnoha kroků pro získání hypotéky je odhad nemovitosti. Žadatelé z něj mají právem obavy. I když totiž splníte veškeré další podmínky pro získání hypotéky, na odhadu to může celé zkrachovat. Zjistěte, jak odhad nemovitosti probíhá, kolik stojí a jak můžete pomoci k lepšímu výsledku.

1. 11. 202310 minut čteníLidmila Maršálková

Zvýšení nájmu – vše, co potřebujete vědět

Zamýšleli jste se někdy nad tím, jestli vám váš pronajímatel může zvýšit nájem? Výše nájemného ve smlouvě, kterou jste na začátku podepisovali, nemusí být totiž vždy konečná a pevná.

19. 7. 20227 minut čteníLidmila Maršálková

Nemovitosti v aukci a dražbě: Jak na to, když jste kupující

Hledáte-li byt či dům, třeba k rekonstrukci, může být dražba či aukce zajímavou možností, jak získat nemovitost levně. Tímto způsobem se dají ušetřit klidně i stovky tisíc. Zároveň je to vzrušující způsob nákupu nemovitosti, pokud na její pořízení nespěcháte a jdete spíše po co nejzajímavější nabídce. Mějte ale na paměti, že aukce a dražba nejsou to samé a že se s nimi nesou výhody i rizika, která je potřeba brát v potaz. Jak tedy dražba a aukce nemovitostí fungují?

22. 12. 202310 minut čteníLidmila Maršálková

Všechny články autora