Zdá se, že došlo k problému s připojením nebo na serveru dochází k údržbě. Funkce webu může být omezena.

Rostoucí Praha, stagnující Brno. Jak je na tom realitní trh na začátku roku 2024?

Český realitní trh se postupně vzpamatovává z útlumu, do kterého se propadl po letech vysoké poptávky a levných hypoték. Kupující i majitelé se pomalu smiřují s tím, že hlavní propad cen je již pryč. Výhodně se však dá nakupovat i nadále. Jaké jsou aktuální ceny v jednotlivých krajích?


Ondřej Strada
Ondřej Strada6. 2. 2024 | Doba čtení: 7 minut

Ceny bytů tlačí vzhůru jejich nedostatek 

Podle očekávání se odrazila od startovních bloků jako první Praha. Ceny bytů vzrostly o 6 % a na konci roku se zastavily těsně pod novým milníkem 125 tisíc Kč/m2, což je částka, za kterou se před třemi roky nabízely novostavby.  

Co je na vině? Především nedostatek nemovitostí v nabídce – jen v Praze se meziročně nabízí o další čtvrtinu bytů méně. Situaci nepomáhají kromě pomalé výstavby ani opatrní majitelé, kterým se momentálně vyplatí byt spíše pronajímat a s prodejem vyčkávají na chvíli, kdy na trhu budou opět dostupnější hypotéky a s těmi tisíce nových zájemců. 

Zajímavá je situace ve Středočeském kraji. Přestože vloni kopíroval Prahu a ceny tu rostly, nyní zaplatíte za byt stejně jako na jaře loňského roku.  

V posledních dvou letech platilo, že pokud byla Praha drahá, přelévala se poptávka do měst, jako jsou Kladno, Beroun, Kolín, Neratovice nebo Mělník, a ceny zde rostly hned v následujících čtvrtletích. Nyní je vůči tomu Středočeský kraj zatím imunní,zmiňuje Hendrik Meyer 

Podle Meyera to je především tím, že nižší střední třídě chybí dostupné hypotéky, za které by si mohla byty v okolí Prahy pořídit. Právě tyto domácnosti totiž neměly problém vyměnit pražské bydlení za to středočeské a zcela mu přizpůsobit také svůj životní styl.

Všechny, kteří hledají bydlení v Brně, pak jistě potěší, že ceny tamních starších bytů stagnují už dvanáct měsíců v řadě a za středně velký 65metrový byt tak majitelé požadují jen o 50 tisíc víc než před rokem. 

Za domy si zájemci opět připlatí 

Ty, kteří chtějí zaměřit svou pozornost spíše na domy, nečeká žádná velká změna. V růstu cen pokračovaly rodinné domy v Plzeňském, Moravskoslezském i Středočeském kraji. Útěchou může alespoň to, že se tu sice posunuly na své nové maximum, nicméně aktuální nijak nevybočují z dlouhodobé hladiny, do které se dostaly posledním výrazným zdražením na podzim roku 2022. 

Co se týče Prahy, na rozdíl od předchozího kvartálu byla tentokrát nabídka tažena především prodeji objektů před rekonstrukcí v širším centru nebo okrajových čtvrtích hlavního města. I přesto ceny mezikvartálně rostly, a to o 7 %. Průměrný dům se tak prodával za 107,5 tisíce korun/m2. A tak jako u bytů, i u rodinných domů platí, že na ceny bude do budoucna mít vliv případné rozšíření nabídky.  

Kde o nabídku rodinných domů není nouze, je Jihomoravský kraj, kde nadprůměrná nabídka rozestavěných objektů nebo levné pozemky opět podnítily moravskou touhu pořídit si vlastní „grunt“. Průměrná cena za metr čtvereční v posledním čtvrtletí loňského roku v Jihomoravském kraji vzrostla o 7 %, celoročně dokonce o 17 %. 

Jak se bude vyvíjet realitní trh s jistotou určí až první zásadnější pokles komerčních hypotečních sazeb. Protože kdo mohl nakupovat v hotovosti, ten tak pravděpodobně učinil už v minulých měsících. Poptávka v tomto roce ani tentokrát nebude stát na ničem jiném než hypotékách,komentuje Hendrik Meyer, šéf realitní skupiny European Housing Services 

Kam za nájmem? Do Brna – je tu nižší než loni touto dobou 

Ceny nájemního bydlení na rozdíl od ceny domů a bytů podle očekávání rostly napříč republikou. Výjimkou byla pouze Vysočina a Karlovarský a Královehradecký kraj.  

Nejvíce zaplatí nájemníci v Praze. Na přelomu roku se tu průměrný nájem pohyboval na úrovni kolem 357 korun za metr. Tempo růstu se však na rozdíl od léta zpomalilo a ceny mezikvartálně vzrostly jen o 3 %. 

Stejným tempem rostly i nájemní ceny ve středočeských městech. Kdo nemusí sahat hlouběji do peněženky jsou Brňané. V Brně a jeho metropolitním prstenci dvanáctým měsícem pokračuje stagnace. Výše nájmů se zde vrátila na hladiny jara minulého roku, konkrétně 272 korun za metr čtvereční nájemní plochy.  

Obecně platí, že právě nájmy mají v Česku největší prostor pro růst. Počet lidí, kteří je vyhledávají totiž bude stoupat. Češi jsou zároveň ochotni dávat za nájem výrazně větší podíl z příjmů své domácnosti než v minulosti,“ zmiňuje Martin Ponzer, ředitel Bezrealitky. „Dá se tedy předpokládat, že také letošek bude znamenat především pro Prahu a krajská města další posun v cenách směrem vzhůru. A pokud se opět zvýší kupní síla Čechů, může to být růst skokový.